Ως  έως και περίεργη μπορεί να χαρακτηριστεί η εμμονή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά  με το κλείσιμο του λιγνίτη από την Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη αποστερώντας από τη ΔΕΗ βασικές υποδομές  παραγωγής ενέργειας, τις οποίες  θέλει να αντικαταστήσει με ανεμογεννήτριες από την Γερμανία.

 Μάλιστα ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε και ο ίδιος την προσωπική του εμμονή λέγοντας πως είναι «προσωπικό του στοίχημα» το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής λιγνίτη, και όλα αυτά χωρίς καμία αξιόπιστη εναλλακτική λύση, πέραν αυτής της εισαγωγής ανεμογεννητριών από την Γερμανία.,

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως  «απόλυτη προσήλωση» της κυβέρνησης και του ίδιου η  επιτυχία του σχεδίου «δίκαιης μετάβασης» (σ.σ. άγνωστο τι εννοεί με το δίκαιη)  για τη Δυτική Μακεδονία στη διάρκεια της αποψινής του ομιλίας, με την οποία ολοκληρώθηκε η τετράωρη δημόσια διαβούλευσή του με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων στην Κοζάνη.

Ο ίδιος έκανε λόγο, μάλιστα, για «μία ηθική υποχρέωση την οποία έχουμε απέναντι στη Δυτική Μακεδονία και στην περιοχή της Μεγαλόπολης, αλλά στη Δυτική Μακεδονία το πρόβλημα είναι πολύ πιο οξύ. Υπάρχουν χρηματοδοτικοί πόροι, υπάρχει σχεδιασμός αλλά πάνω από όλα υπάρχει πολιτική βούληση και πολιτική βούληση πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, υπάρχει σε επίπεδο δήμων, είμαι σίγουρος ότι υπάρχει και σε επίπεδο πολιτών».

«Αυτό το οποίο κρατώ από τη συζήτηση παρά τις επιφυλάξεις που ακούστηκαν για την ταχύτητα με την οποία δρομολογείται η μετάβαση δεν άκουσα κανέναν να λέει ότι δεν είναι σωστή επιλογή γιατί όλοι ξέρουν ότι δεν είναι απλά η σωστή επιλογή, είναι μονόδρομος.

 Άρα το ζήτημα είναι αυτόν τον μονόδρομο πώς θα τον διανύσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για να μπορέσει η Δυτική Μακεδονία του 2025 του 2030 του 2035 να είναι μία άλλη περιφέρεια», συνέχισε.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήταν σωστή η τολμηρή απόφαση που πήρε η κυβέρνηση το 2019 για απεξάρτηση από τον λιγνίτη και ότι αν δεν την είχε πάρει τότε, σήμερα θα τρέχαμε πίσω από τις εξελίξεις. Χάρη σε αυτή την απόφαση σήμερα η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος έχει σχέδιο δίκαιης μετάβασης, ενώ άλλες χώρες τώρα προσπαθούν να το καταρτίσουν, είπε ο πρωθυπουργός.

Αυτό που δεν διευκρίνισε όμως είναι για ποιο λόγο η Ελλάδα θα έπρεπε να τρέξει πίσω από τις «εξελίξεις».

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις