Σε θέση απολογίας η Νέα Δημοκρατία για τον Πάτση. Γνώριζαν για χρόνια και τον διέγραψαν μόλις χθες.

Μία ακόμα δύσκολη μάχη «άμυνας» δίνει η κυβέρνηση από χθες, οπότε αναγκάστηκε να προχωρήσει στη διαγραφή του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση από τη γαλάζια Κ.Ο., υπό το βάρος των καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ για τον πλουτισμό του από αγορά «κόκκινων» δανείων «κοψοχρονιά» και την απευθείας ανάθεση, ύψους 1 εκατ. ευρώ από τα ΕΛΤΑ.

Ήδη, η ΝΔ, βρίσκεται σε θέση απολογίας, καθώς οι πολιτικά μη ανεκτές επιχειρηματικές δραστηριότητες του εν λόγω βουλευτή ήταν γνωστές εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια –κάτι που ήδη καταγγέλλει η Κουμουνδούρου –ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε χθες αποφασισμένος να κλιμακώσει τις πιέσεις, ζητώντας τη σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, προκειμένου να διερευνηθεί αν ο κ. Πάτσης έχει καταθέσει ελλιπές πόθεν έσχες και ποιες ενέργειες έγιναν έκτοτε.

Η απόφαση για τη διαγραφή του βουλευτή ελήφθη, τυπικά τουλάχιστον, αργά χθες το μεσημέρι από τον ίδιον τον πρωθυπουργό και αφού είχε προηγηθεί η κλήση του για εξηγήσεις από τον Γ.Γ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Μπούγα.

Ο Πάτσης στον… πρωινό καφέ

Η υπόθεση, ωστόσο, συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και στον χθεσινό πρωϊνό καφέ, υπό τον κ. Μητσοτάκη. Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι, με βασικότερη ότι σε μία στιγμή που έχει «κατακάτσει» η υπόθεση των υποκλοπών και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών είναι η πολυεπίπεδη ακρίβεια, ένας γαλάζιος βουλευτής εμφανίζεται όχι απλώς να ταυτίζεται αλλά να εκπροσωπεί την απεχθή για την κοινωνία επιχειρηματική δράση των funds που αγοράζουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες και μετά συμπεριφέρονται χωρίς ίχνος κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους δανειολήπτες.

«Τέτοιους είδους συμπεριφορές δεν χωρούν στη Ν.Δ» σημείωναν πηγές του κόμματος μετά την ακρόαση του βουλευτή Γρεβενών από τον Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Γιάννη Μπούγα, τον Γεν. Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκου και του Γεν. Γραμματέα της Βουλής Γιάννη Μυλωνάκη.

Λίγο αργότερα, με ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού έγινε γνωστό ότι ο μέχρι πρότινος βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ,καθώς οι εξηγήσεις του για επαγγελματικές του δραστηριότητες «δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας» και οι εξηγήσεις του δεν ήταν επαρκείς.

Αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα του

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρώην γαλάζιος βουλευτής δέχθηκε συντονισμένες πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς να παραδώσει την έδρα του στη ΝΔ, αλλά ο ίδιος το αρνήθηκε μέχρι τέλους, δηλώνοντας ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος. Κάτι που προφανώς προκάλεσε ένταση αλλά και προβληματισμό για τον τρόπο που θα κινηθεί εφεξής ο βουλευτής Γρεβενών.

Μετά τη διαγραφή του κ. Πάτση, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο «κάδρο» των ευθυνών τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυρ. Πιερρακάκη για την υπόθεση της απευθείας ανάθεσης σε εταιρεία του κ. Πάτση, του έργου παροχής νομικών συμβουλών στα ΕΛΤΑ.

Συνεργάτες του κ. Πιερρακάκη έκαναν λόγο για προσπάθεια της Κουμουνδούρου να τον εμπλέξει για λόγους «μικροπολιτικής σκοπιμότητας”. Παρέπεμπαν, δε, σε παλαιότερα τοποθέτηση του Νίκου Παππά για το ρόλο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στα ΕΛΤΑ. “Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 διακήρυττε με επίσημες δηλώσεις ότι τα ΕΛΤΑ δεν βρίσκονται στην εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά ότι το τελευταίο έχει αρμοδιότητα μόνο επί των νομοθετικών και κανονιστικών θεμάτων που αφορούν στον ταχυδρομικό τομέα» σημείωναν οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι η εποπτεία ανήκει στο Υπερταμείο.

Αμηχανία στη ΝΔ

Η νέα υπόθεση, με πρωταγωνιστή τον βουλευτή Γρεβενών, προκάλεσε νευρικότητα, αμηχανία και ένταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με γαλάζιους βουλευτές να αναδεικνύουν στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους την ηθική διάσταση των αποκαλύψεων, αλλά και τα σοβαρά ερωτήματα που μένει να απαντηθούν.

Με πρώτο και βασικότερο αν είναι δυνατόν ένας βουλευτής να συμμετέχει στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα, όταν σύμφωνα με νόμους του 2003 και του 2016, , όχι μόνο απαγορεύεται αλλά επισείει και ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματική ποινή ως 500.000 ευρώ.

«Εμπίπτει η περίπτωση του βουλευτή Πάτση σε αυτές τις μέριμνες; Μένει να απαντηθεί. Και αυτό, όπως και άλλα πιθανά παρακλάδια της υπόθεσης.

ieidiseis.gr

facebook/patsis

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις