Τη σφοδρή αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) προκάλεσαν οι αναφορές του Παύλου Πολάκη στη Δικαιοσύνη, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ομιλίας του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «την επόμενη φορά πρέπει να είναι αλλιώς», αναφερόμενος σε επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και μεταξύ άλλων πρότεινε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για δικαστές αλλά και ίδρυση δεύτερης σχολής δικαστών.

Με αφορμή τις παραπάνω αναφορές του κ. Πολάκη, η ΈΔΕ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ως «δήλωση προθέσεων για τη δημιουργία ενός νέου Δικαστικού Σώματος εξαρτημένου από πολιτικές επιδιώξεις». Ακόμη κάνει λόγο για απόσειση ευθυνών και απόδοσή τους στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και επισημαίνει πως τα δομικά προβλήματα της Δικαιοσύνης οφείλονται «σε απροθυμία της εκτελεστικής εξουσίας να αυξήσει τα ελλιπή κονδύλια του προϋπολογισμού για την χρηματοδότησή της».

Ολόκληρη η δήλωση της ΕΔΕ για τις δηλώσεις του Πολάκη έχει ως εξής:

«Οι χθεσινές αναφορές του βουλευτή κ. Παύλου Πολάκη για τη δημιουργία «δεύτερης» σχολής δικαστών και εθελουσίας εξόδου που θα συνδυάζεται με ανανέωση του Δικαστικού Σώματος, αμφισβητεί με τρόπο απαράδεκτο και αθεμελίωτο την ικανότητα και την επάρκεια των Δικαστικών Λειτουργών να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και συνιστά δήλωση προθέσεων για τη δημιουργία ενός νέου Δικαστικού Σώματος εξαρτημένου από πολιτικές επιδιώξεις. Η τρίτη κρατική λειτουργία δεν βελτιώνεται ούτε εκσυγχρονίζεται με τέτοιες «ρηξικέλευθες» και συνάμα ανέξοδες προτάσεις. Τα δομικά και μόνιμα πλέον προβλήματα της Δικαιοσύνης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απροθυμία της εκτελεστικής εξουσίας να αυξήσει τα ελλιπή κονδύλια του προϋπολογισμού για την χρηματοδότησή της. Η εύκολη διέξοδος είναι η απόσειση των ευθυνών και η απόδοσή τους σε Δικαστές και Εισαγγελείς οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια των ανθρώπινων αντοχών».

Κατερίνα Μάνθου

lawandorder.gr