Μέχρι τέλη Απριλίου η κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου προανήγγειλε ο υπουργός

Ολοκληρώθηκε και σε δεύτερη ανάγνωση, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με περιορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, η επεξεργασία του νομοσχέδιου του υπουργείου Εσωτερικών για το «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημοσίου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική Αυτοδιοίκηση».

Υπέρ της αρχής, τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέα Δημοκρατία, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ, ενώ Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται για την Ολομέλεια.

Ο Μάκης Βορίδης επισήμανε την σταθερή απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης ώστε να είναι, όπως είπε, αποτελεσματικότερη με διαφάνεια και λογοδοσία και απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας κομματικοποίησης της.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός ανέφερε ότι «στον άμεσο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι και η αλλαγή του εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», προαναγγέλλοντας την κατάθεσή του στη Βουλή μέχρι τέλη Απριλίου.

Έντονη αντιπαράθεση του υπουργού με τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ

Το νομοσχέδιο για την κατάργηση των περιορισμών στο δικαίωμα ψήφου των αποδήμων στις εθνικές εκλογές βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ελάσσων αντιπολίτευση τους καταλόγισε «υποκρισία και συμπαιγνία».

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για τον εσωτερικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι κατατίθεται σχέδιο νόμου που θα καταργεί τους περιορισμούς για τους απόδημους και θα τους δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουν στο τόπο διαμονής τους στις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Βορίδης επιτέθηκε παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του «απερίγραπτη υποκρισία» και κατηγορώντας τον ότι «παίζει παιχνίδια εντυπώσεων στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού».

Ταυτόχρονα, με αφορμή συνέντευξη της αρμόδιας τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, σε ομογενειακό μέσο ενημέρωσης της Νέας Υόρκης για τη ψήφο των αποδήμων, ο κ. Βορίδης μίλησε για αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας την να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Έντονη ήταν η αντίδραση του τομεάρχη Εσωτερικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, που έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεων της κ. Τζάκρη και κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «κωλοτούμπα, τυχοδιωκτισμό, επικοινωνιακές φωτοβολίδες και προσπάθεια δημιουργίας τεχνητού διχασμού προκειμένου να αλλάξει την εσωτερική ατζέντα».

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ Βορίδη: «Λέτε βάλτε 4 εκλογικές περιφέρειες για να άρουμε τους περιορισμούς, και αν είναι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας δεν το κάνουμε. Δηλαδή για εσάς παύουν να είναι έλληνες πολίτες; Η κ. Τζάκρη, λέει καθαρά στη συνέντευξη της ότι είναι άδικοι, υποτιμητικοί, αχαρακτήριστοι οι περιορισμοί. Διαφωνείτε εσείς με αυτούς τους χαρακτηρισμούς για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων;» ανέφερε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Το ΚΚΕ έχει σαφή σταθερή θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Μπορεί να διαφωνούμε αφετηριακά, αλλά η θέση του είναι ξεκάθαρη. Εσείς αντίθετα υποκρίνεστε. Δεν μπορείτε όμως να αποφύγετε τα διλήμματα».

Ο κ. Ζαχαριάδης αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ ρίχνει φωτοβολίδα στο εξωτερικό για να δημιουργήσει διχασμό στην Ομογένεια και να προσπαθήσετε στη συνέχεια να το εισάγετε στο εσωτερικό».

Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε «τον νόμο για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και με 288 ψήφους υπέρ τον Δεκέμβριο του 2019», τονίζοντας ότι «τώρα η ΝΔ έρχεται τυχοδιωκτικά να υπονομεύσει την ομόφωνη αυτή απόφαση των κομμάτων για να εργαλειοποιήση την Ομογένεια».

«Είμαστε περήφανοι για την ψήφο μας, γιατί τότε κάναμε εξαντλητική διαβούλευση για να καταλήξουμε – και είχε παίξει θετικό πρωταγωνιστικό ρόλο και το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ και όλα τα κόμματα. Τώρα εσείς κάνετε εργαλειοποίηση της Ομογένειας, με απόλυτο τυχοδιωκτισμό και επικοινωνιακές φωτοβολίδες. Ξεκαθαρίζω: Εμείς είμαστε υπέρ της ψήφου των απόδημων στις εκλογές, όπως αποφασίσαμε τότε, ως επιλογή διακομματικού συμβιβασμού. Θέλουμε λοιπόν κανόνες για να συμμετέχουν και όχι μικροκομματικά παιχνίδια. Αν νομίζετε ότι την ώρα που καταρρέετε στο εσωτερικό με κάποιο μαγικό τρόπο θα φτιαχτείτε από το εξωτερικό για να σωθείτε, κάποιο πολύ μεγάλο λάθος κάνετε», τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Μπορεί ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 να ήταν προϊόν συμβιβασμού, όμως η ΝΔ δεν άλλαξε την διαχρονική αφετηριακή της θέση, που είναι να μην υπάρχουν περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων στις εθνικές εκλογές, από τη στιγμή που είναι Έλληνες. Η θέση μας αυτή ήταν πάντα. Και αν είχαμε τις 200 ψήφους και αύριο το πρωί, αυτό θα κάναμε», ανταπάντησε ο υπουργός Εσωτερικών και συμπλήρωσε:

«Το αν διαφωνούμε στις εκλογικές περιφέρειες είναι μια άλλη συζήτηση. Απαντήστε όμως ξεκάθαρα: Τους δίνετε το δικαίωμα να ψηφίσουν, ή τους το αποστερείτε; Πείτε το καθαρά με ένα όχι και μην ψαρεύετε σε θολά νερά. Η θέση η δική σας είναι μη θέση. Δεν έχει συνοχή.

Η δική μας θέση είναι διαχρονική και ξεκάθαρη, και είναι ότι οι Έλληνες πολίτες που είναι στο εξωτερικό, έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και μπορούμε να τους διευκολύνουμε να ψηφίσουν εκεί που διαμένουν. Εμείς θέλουμε λοιπόν να ψηφίζουν. Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ τι ακριβώς θέλετε; Πείτε το μας ξεκάθαρα, διαφορετικά εκτίθεστε οικτρά. Είναι πλέον προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων».

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, η εκπρόσωπός του, Ευαγγελία Λιακούλη, επιτέθηκε και στα δύο κόμματα, κάνοντας λόγο για «θέατρο του παραλόγου και μεγάλη υποκρισία».

«Ο ελληνικός λαός θα κρεμάσει ταμπέλα που θα λέει: “Ζητείται ειλικρίνεια και ελπίς”. Όμως, δυστυχώς, τίποτα από τα δύο δεν υπάρχει. Δεν είναι σωστό να κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αντιμετωπίσει με ευθύτητα τα ζητήματα», ανέφερε η κ. Λιακούλη.

«Ακόμα δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και να εφαρμοστεί ο νόμος και από το πουθενά προκύπτει θέμα αλλαγής του νόμου για τη ψήφο των αποδήμων, μέσα από μια ολοφάνερη συμπαιγνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής.

Για «άθλια μεθόδευση και υποκρισία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» μίλησε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, καλώντας τα δύο κόμματα «να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους». «Είναι απαράδεκτο πριν ενάμιση χρόνο να ψηφίζεται με ευρύτατη πλειοψηφία ο νόμος και να έρχεται τώρα η ΝΔ, με παρότρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, να αλλάξουν τα κριτήρια για τη ψήφο των αποδήμων», πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, υποστήριξε ότι «υπάρχει υπόγεια εσωτερική ατζέντα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «η κ. Τζάκρη λειτούργησε ως λαγός για να αλλάξει ο νόμος για τη ψήφο των αποδήμων, που μόλις πριν ενάμιση χρόνο ψηφίστηκε και από τα δύο κόμματα».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις