Κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα που θα έριχναν στην αγορά – Υψηλές τιμές και μειωμένη παραγωγή φέτος στην Ευρώπη

Η αστυνομία στην Ισπανία και την Ιταλία συνέλαβε 11 άτομα και κατέσχεσε πάνω από πέντε τόνους νοθευμένο ελαιόλαδο που το κύκλωμα θα έριχνε στην αγορά.

Κατασχέθηκαν ακόμη 91.000 ευρώ σε μετρητά και τέσσερα οχήματα, ενώ οι αρχές μπλόκαραν τραπεζικούς λογαριασμούς

Η έρευνα διεξήχθη από την ισπανική αστυνομία σε συνεργασία με τους καραμπινιέρους της Ιταλίας και τη Europol. Πραγματοποιήθηκαν έφοδοι και στις δύο χώρες όπως και έρευνες σε συνεταιρισμούς σε τρεις επαρχίες της Ισπανίας.

Τις υποψίες για τη δράση του κυκλώματος κίνησε στους Ισπανούς αστυνομικούς ο εντοπισμός παρατυπιών κατά την επιθεώρηση φορτηγού που μετέφερε ελαιόλαδο. Σύντομα αποκάλυψαν μια διπλή επιχείρηση στην Ισπανία και την Ιταλία που είχε ως στόχο τη διανομή νοθευμένου ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά.

Εταιρεία στην Ισπανία αγόραζε ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας και προχωρούσε στη νόθευση ελαιολάδου που το παρουσίαζε σαν παρθένο ή έξτρα παρθένο, παραποιώντας έγγραφα. Παρόμοια δράση είχε εταιρεία και στην Ιταλία, αναφέρει ο Guardian.

Οι υψηλές τιμές, η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου και η αυξανόμενη ζήτηση δημιουργούν το «τέλειο έδαφος» για τέτοιου είδους απάτες, αναφέρει η Europol.

Οι τιμές του ελαιολάδου έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη, καθώς η ξηρασία και άλλες δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τη συγκομιδή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στους 2,4 εκατ. τόνους, λιγότερο από την περσινή συγκομιδή και πολύ λιγότερο από την παγκόσμια ζήτηση των περίπου 3 εκατ. τόνων.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις