Επιμένει η Κομισιόν στο αίτημά της προς τις ελληνικές αρχές για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, ενώ επαινεί την Κροατία, η οποία δεσμεύτηκε να ξεκινήσει σχετική έρευνα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του POLITICO, 12 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα πιέζουν τις Βρυξέλλες για να ενισχυθούν τα μέτρα στα σύνορα της ΕΕ αναφορικά με μετανάστες και πρόσφυγες. Μάλιστα οι 12 αυτές χώρες ζητούν μεταρρυθμίσεις στη συνθήκη συνόρων Σένγκεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή και στην ατζέντα των συζητήσεων υπάρχει το θέμα της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και το ζήτημα κράτησης των μεταναστών που φτάνουν στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Η Ευρώπη «πρέπει να προσαρμόσει το υπάρχον νομικό πλαίσιο στις νέες πραγματικότητες», όπως η «εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης», αναφέρεται σε κοινή επιστολή που υπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία και Σλοβακία.
Σύμφωνα με το POLITICO, παρόλο που δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο που συνυπογράφουν οι 12 χώρες η λέξη «επαναπροώθηση» (pushbacks), διπλωμάτες τονίζουν πως η πρόταση των χωρών έχει να κάνει με νομιμοποίηση ορισμένων επαναπροωθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι χώρες που λαμβάνουν τις περισσότερες αιτήσεις για άσυλο στην ΕΕ, δηλαδή η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία δεν υπογράφουν το κείμενο.
Τι ζητούν οι 12 χώρες: «Φράγμα» για την είσοδο μεταναστών
Σύμφωνα με τον ιστότοπο, οι 12 χώρες ζητούν με την επιστολή τους «διασφαλίσεις στο δίκαιο της ΕΕ που να επιτρέπουν στα κράτη μέλη να ενεργούν γρήγορα και αναλογικά προς την απειλή, για την υπεράσπιση της εθνικής τους ασφάλειας και της ασφάλειας ολόκληρης της ΕΕ», και υπογραμμίζουν ότι «στην πράξη η επιτήρηση των συνόρων δεν εμποδίζει τα άτομα να επιχειρούν παράνομες διελεύσεις από τα σύνορα και επομένως θα ήταν χρήσιμο να συμπληρωθεί με περαιτέρω προληπτικά μέτρα». Το POLITICO κάνει λόγο για αίτημα κατασκευής τείχους με χρήματα της Ε.Ε.
«Ένα φυσικό φράγμα φαίνεται να είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των συνόρων που εξυπηρετεί το συμφέρον ολόκληρης της ΕΕ», αναφέρεται στην επιστολή ενώ στη συνέχεια το κείμενο γράφει. «Αυτό το νόμιμο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί επιπλέον και επαρκώς από τον προϋπολογισμό της ΕΕ».
Η Κομισιόν επιμένει για έρευνα των επαναπροωθήσεων από το ελληνικό λιμενικό Ελλάδα
«Πρέπει να πω ότι η κυβέρνηση της Κροατίας παίρνει πολύ σοβαρά την υπόθεση (των επαναπροωθήσεων) και πρόκειται να ξεκινήσει αμέσως έρευνα», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, αναφορικά με τα δημοσιεύματα για επαναπροωθήσεις μεταναστών από Κροατία και Ελλάδα, ενώ τη ίδα ώρα η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί να μην κάνει το ίδιο και η ελληνική πλευρά.
«Η συζήτησή μου με τον Έλληνα υπουργό ήταν διαφορετική και του ξεκαθάρισα ότι δεν θα δεχτώ να μην κάνει η Ελλάδα έρευνες για αυτό το θέμα», υπογράμμισε η κυρία Γιόχανσον. «Πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύουμε τις αξίες μας, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Και αυτό είναι απολύτως εφικτό να το κάνουμε μαζί», σημείωσε.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Επίτροπος συναντήθηκε με τους υπουργούς Εσωτερικών της Κροατίας και της Ελλάδας την Πέμπτη, ενώ είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα από γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία σημείωναν ότι Έλληνες και Κροάτες αξιωματούχοι πραγματοποιούν παράνομες και ενίοτε βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών. Ο υπουργός μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης διέψευσε τα δημοσιεύματα.
Το Λιμενικό «δείχνει» διεθνής έρευνα
Τη διεξαγωγή έρευνας για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από ΕΛλάδα και Κροατία ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, μετά τα δημοσιεύματα γερμανικών μέσων (Der Spiegel, ARD) ότι αξιωματούχοι πραγματοποιούν τέτοιου είδους ενέργειες.
Σύμφωνα με την έρευνα, ελληνικές και κροατικές ειδικές δυνάμεις πραγματοποιούν παράνομες επαναπροωθήσεις αποκρύπτοντας, σε κάποιες περιπτώσεις, την ταυτότητά τους. Τα γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν την ύπαρξη βίντεο που απεικονίζει 11 περιπτώσεις επαναπορωθήσεων μεταναστών, από την κροατική αστυνομία στη Βοσνία, καθώς και πλάνων της ελληνικής ακτοφυλακής να εξαναγκάζει την επιστροφή στο Αιγαίο μεταναστών.
Το πρακτορείο Reuters, χωρίς να έχει επαληθεύσει τους ισχυρισμούς, αναφέρει ότι η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. «Η Επιτροπή αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε πρακτική επαναπροωθήσεων, και έχει επανειλημμένως τονίσει ότι τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες, ενώ οι εθνικές αρχές έχουν ευθύνη να ερευνήσουν τυχόν καταγγελίες, με σκοπό να διαπιστώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση παράβασης», ανέφερε. Ο υπουργός εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς, προανήγγειλε έρευνα της αστυνομίας για το θέμα και υποστήριξε ότι η συνοριοφυλακή της χώρας του ενεργεί σύμφωνα με το νόμο, καθώς και ότι οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας δεν γίνεται ανεκτή.
Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αναφέρει το Reuters, είναι δικαίωμα των ανθρώπων να ζητήσουν άσυλο και απαγορεύεται η επαναπροώθηση τους στις χώρες προέλευσής τους, όπου μπορεί να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα ή η ζωή τους. Τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, ωστόσο, οι αρχές αυτές έχουν αγνοηθεί σε πολλές περιπτώσεις λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην ήπειρο, οι οποίες και οφείλονται στις συγκρούσεις και την ακραία φτώχεια σε χώρες της Μέσης Ανατολής, Ασίας και Αφρικής.
Μηταράκης: Οι παράνομες ροές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα πρέπει να αποτρέπονται
Από ελληνικής πλευράς, ο Νότης Μηταράκης, διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα. «Αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων. Τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της ΕΕ και λειτουργούμε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για την προστασία τους», ανέφερε σε δήλωσή του και πρόσθεσε: «Οι παράνομες ροές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα πρέπει να αποτρέπονται σύμφωνα με την Kοινή Δήλωση του 2016, την οποία η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι εφαρμόζεται σωστά. Η Ευρώπη παραμένει στόχος κυκλωμάτων λαθροδιακινητών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ. Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνεχή προσήλωση μας στο να διαλύσουμε αυτά τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα».
Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Φίλη:
Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις δέκα κορυφαίων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών [Der Spiegel, Lighthouse Reports, SRF, Rundschau, ARD Monitor, ARD Studio Wien, Libération, RTL Croatia, Novosti και Pointer] για τις εγκληματικές ενέργειες στο Αιγαίο μασκοφόρων ανδρών που ανήκουν στα επίλεκτα σώματα του ελληνικού Λιμενικού, σε βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων που δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας, πρέπει να διερευνηθούν άμεσα από τη Βουλή και την Δικαιοσύνη.
Στο Αιγαίο με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη συντελείται ένα ανθρωπιστικό αίσχος και καταπατάται το εσωτερικό και το Διεθνές Δίκαιο. Απαιτείται, επιτέλους, ενδελεχής και αξιόπιστη έρευνα για τα περιστατικά τα οποία έχουν καταγγείλει κατά καιρούς η Ευρωπαία Επίτροπος, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και πληθώρα ανθρωπιστικών οργανώσεων. Περιστατικά στα οποία κι εγώ έχω αναφερθεί συχνά στη Βουλή.
Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος ζητά εξηγήσεις:
- Θα διατάξει η κυβέρνηση έρευνα για τις νέες φρικιαστικές αποκαλύψεις;
- Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες για βίαιες και επικίνδυνες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα από το Λιμενικό;
- Ποιος είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας αυτού του αίσχους; Ποιοι τον διοικούν; Από πού εκπορεύονται οι εντολές για αυτές τις δράσεις;
- Πώς έχουν «εξαφανιστεί» μόνο το τελευταίο διάστημα 77 άνθρωποι που περισυνελέγησαν σε Χίο, Αντικύθηρα, Βασιλίτσι Μεσσηνίας και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους;
- Είναι σε γνώση του πρωθυπουργού οι παράνομες αυτές ενέργειες που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς;
- Ως πότε ο κ. Μητσοτάκης θα κρύβεται; Ως πότε οι υπουργοί του θα εξευτελίζονται σε όλα τα διεθνή φόρα εμφανίζοντας το άσπρο μαύρο;
Και εντέλει,
- Αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες, αν οι καταγγελίες ευσταθούν;
Όσο η κυβέρνηση τηρεί αυτή την απαράδεκτη και προκλητική στάση, καλώ την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον να κάνει πράξη την προειδοποίησή της προς την ελληνική κυβέρνηση για έναρξη της διαδικασίας επί παραβάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Σύμφωνα εξάλλου με όσα σημείωνε για την Ελλάδα σε επιστολή της προς έξι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 8 Ιουλίου: «Η νομοθεσία της Ε.Ε. απαιτεί από τα κράτη-μέλη να διεξάγουν συνοριακούς ελέγχους και επιχειρήσεις επιτήρησης με πλήρη σεβασμό στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, στη σχετική διεθνή νομοθεσία, περιλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης, σε υποχρεώσεις που σχετίζονται με την πρόσβαση σε διεθνή προστασία, στα θεμελιώδη δικαιώματα και ιδίως στην αρχή της μη επαναπροώθησης […] Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση όλων των εξουσιών που της δίνουν οι Συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης, όπου είναι απαραίτητο, της έναρξης της διαδικασίας για την παραβίαση των Συνθηκών.
ethnos.gr
φωτό:efsyn.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις