Άγρια κόντρα για τους πλειστηριασμούς και υψηλοί τόνοι από Μητσοτάκη – Τσίπρα.

Ο πλειστηριασμός και η βίαιη έξωση της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού από τη μοναδική, μικρή κατοικία που διέθετε, για χρέος μόλις 15.000 ευρώ, εξελίσσεται σε νέο πεδίο, σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, αλλά και σε μία ακόμη «εστία» κοινωνικής έντασης, ιδιαίτερα στον απόηχο της απεχθής υπόθεσης με πρωταγωνιστή τον μέχρι πρότινος γαλάζιο βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση.

Η αντιπολίτευση εξαπολύει ήδη πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης και καταθέτουν προτάσεις ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και οι γαλάζιοι βουλευτές μεταφέρουν στα υψηλότερα κλιμάκια την πίεση που δέχονται από τους ψηφοφόρους που φοβούνται ότι δεν θα αντέξουν τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων.

Χθες, μάλιστα, ήταν ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν προς τον πρωθυπουργό, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει ένας άνθρωπος το σπίτι του σε πλειστηριασμό. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και ευαισθησία, χωρίς να σχολιάσει τις εικόνες σοκ, με τη σπασμένη πόρτα του σπιτιού της δημοσιογράφου αλλά και το γεγονός ότι δεν της επέτρεψαν να πάρει ούτε τα προσωπικά της αντικείμενα. Σκηνές, που έχουν σοκάρει ολόκληρη την κοινωνία.

 

Στα ύψη η κόντρα για τους πλειστηριασμούς

Ο πρωθυπουργός, κατηγόρησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα για υποκρισία, αφού όπως είπε, ήταν αγκαλιά με την κ. Κολοβού, ενώ ήταν ο πρωθυπουργός που θέσπισε και ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς κόκκινων δανείων και επί ημερών του έγιναν 30 χιλιάδες πλειστηριασμοί.

Ο κ. Μητσοτάκης μνημόνευσε τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες στους πολίτες να διασώσουν τις περιουσίες τους και ότι οι πλειστηριασμοί παραμένουν μία μικρή εξαίρεση. «Οι περισσότεροι πολίτες σπεύδουν, ρυθμίζουν και πληρώνουν. Και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους είναι συνεπείς κι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε». Πρόσθεσε, δε, ότι «επειδή πράγματι τώρα αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα με την αύξηση του κόστους δανεισμού, έχω ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα αυτό, σε συνεννόηση με τις τράπεζες, αφήνοντας εμμέσως ανοικτό το ενδεχόμενο να αναληφθεί μία κυβερνητική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι απλό, καθώς οι μεν τράπεζες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπό τον φόβο αύξησης των «κόκκινων δανείων», πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» για τη στήριξη μέρος των ιδιωτικών δανείων με κρατικά κεφάλαια, αλλά το οικονομικό επιτελείο ανθίσταται και μάλιστα με ένταση. Και αυτό, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, διότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα επιβάρυνε πολύ τον λογαριασμό και μάλιστα σε μία περίοδο που τα πάντα μοιάζουν με κινούμενη άμμο, και ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο «εύφλεκτο» πεδίο της ενέργειας. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίον θα ήταν απαγορευτική μία πρωτοβουλία τύπου «Γέφυρας» είναι ότι εκ των πραγμάτων θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τους 70.000 δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση εδώ και καιρό.

Αν λάβει κανείς υπόψιν όλα τα παραπάνω, το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να έρθει σε συνεννόηση με τις ηγεσίες των συστημικών τραπεζών, προκειμένου να εξευρεθεί ένα «bonus» για τους συνεπείς δανειολήπτες, το οποίο, πάντως, δεν θα έχει να κάνει με κρατική βοήθεια στην αποπληρωμή των δανείων τους.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις