Η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις για να επιτρέψει σε χιλιάδες νέους Ευρωπαίους να ζήσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για την πολυαναμενόμενο reset με τις Βρυξέλλες.
Ένα σχέδιο μετά το Brexit που θα επέτρεπε σε Βρετανούς και Ευρωπαίους ηλικίας 18 έως 30 ετών να ταξιδεύουν και να εργάζονται ελεύθερα έχει θεωρηθεί ως βασική ευρωπαϊκή απαίτηση για την επίτευξη μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, με επίκεντρο την άμυνα, την ενέργεια και τη μετανάστευση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Tα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν ωστόσο να περιορίσουν τις θεωρήσεις εργασίας σε μόλις ένα έτος, με ποσοστώσεις στον αριθμό και περιορισμούς στους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να εργαστούν οι πολίτες της ΕΕ.
Πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι το σχέδιο θα μετονομαστεί σε πρόγραμμα «εμπειρίας νέων» προκειμένου να εξαλειφθεί οποιαδήποτε υπόνοια ότι ανοίγει ξανά τις μεταναστευτικές οδούς για τους πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ερωτηθείς για την προοπτική ενός σχεδίου κινητικότητας νέων την Παρασκευή, ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Και οι δύο πλευρές συζητούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό για μια διαπραγμάτευση».
Μιλώντας στην Ουάσινγκτον πριν από μια συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, δήλωσε ότι η εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ είναι «αναμφισβήτητα ακόμη πιο σημαντική» από τη σχέση του με τις ΗΠΑ.
Σηματοδοτώντας την υποχώρηση της αντίστασης των ευρωσκεπτικιστών σε οποιαδήποτε ειδική συμφωνία για τις βίζες νέων με την ΕΕ, ο υποστηρικτής του Brexit και πρώην υπουργός της κυβέρνησης, Στιβ Μπέικερ, έχει υποστηρίξει το σχέδιο, λέγοντας ότι θα ήταν «καλό πράγμα» και «σε καμία περίπτωση δεν θα ισοδυναμούσε με επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ».
Η ΕΕ πρότεινε για πρώτη φορά ένα σχέδιο κινητικότητας νέων τον Απρίλιο του 2024, το οποίο θα τους επέτρεπε να εργάζονται ή να σπουδάζουν για έως και τέσσερα χρόνια, αλλά αυτό απορρίφθηκε κατηγορηματικά τόσο από το Εργατικό όσο και από το Συντηρητικό κόμμα.
Μετά από ένα χρόνο συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών, πηγές αναφέρουν ότι αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για βασικά κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, που πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί.
Μια πηγή ανέφερε ότι μια μονοετής βίζα με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης ενός ή δύο ετών θα μπορούσε να έχει καλύτερη πολιτική απόδοση.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Στιβ Ριντ, επέμεινε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να «παραβιάσει» τις δεσμεύσεις του μανιφέστου της για την ελεύθερη κυκλοφορία, λέγοντας στο Times Radio: «Είμαστε πολύ σαφείς στο μανιφέστο μας ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ενιαία αγορά, την τελωνειακή ένωση ή την ελεύθερη κυκλοφορία, και αυτή παραμένει η θέση μας».
Ο Γερμανός πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι ήταν «πραγματικά αισιόδοξος» για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας για το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων, μετά από συνάντηση μεταξύ του Κιρ Στάρμερ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πέμπτη. Οι πρέσβεις στην Ευρώπη θα ενημερωθούν την επόμενη Τετάρτη.
Ο Μιγκέλ Μπέργκερ δήλωσε στο BBC Radio 4: «Είμαι πλέον αρκετά αισιόδοξος ότι κινούμαστε προς μια σωστή κατεύθυνση.
«Θα έδινε τη δυνατότητα σε νέους με γονείς με χαμηλότερο εισόδημα να βιώσουν την ευκαιρία να εργαστούν στο εξωτερικό, να μάθουν μια γλώσσα, και θα θέλαμε να το έχουμε αυτό και προς τις δύο κατευθύνσεις», είπε ο Μπέργκερ.
«Υπάρχει μια πολύ σοβαρή και αφοσιωμένη προπαρασκευαστική εργασία για τη σύνοδο κορυφής στις 19 Μαΐου», είπε αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα.
Οι Εργατικοί και η ΕΕ εργάζονται πάνω σε επτά πυλώνες που στη συνέχεια θα τροφοδοτήσουν μια δήλωση γνωστή ως «κοινή κατανόηση», η οποία θα ακολουθηθεί από διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των λεπτομερειών.
Οι επτά τομείς είναι: άμυνα και ασφάλεια, τιμολόγηση άνθρακα, μετανάστευση, εμπειρία των νέων, ενέργεια και αλιεία.
Ορισμένα κράτη μέλη υποβάλλουν επίσης ένα «έντονο αίτημα» προς το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει στο πρόγραμμα ανταλλαγών πανεπιστημίων και επαγγελματικής κατάρτισης Erasmus+ και μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους πολίτες να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια πληρώνοντας δίδακτρα.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις