Μοιράσου το άρθρο

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν παγώσει τα επιτόκια για 12 μήνες, ωστόσο αυτό αφορά μόνο τα στεγαστικά δάνεια και όχι επιχειρηματικά, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες

Φωτιά στις δόσεις των δανείων βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που σχεδιάζει και νέες αυξήσεις επιτοκίων. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, αν και το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιξης έχει ήδη γίνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν παγώσει τα επιτόκια για ένα διάστημα 12 μηνών, ωστόσο αυτό αφορά μόνο τα στεγαστικά δάνεια και όχι τα επιχειρηματικά ή τα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες. Έτσι, χιλιάδες μικρομεσαίοι δανειολήπτες θα έρθουν αντιμέτωποι το επόμενο χρονικό διάστημα με έναν νέο εφιάλτη αύξησης της μηνιαίας δόσης για το δάνειό τους, είτε πρόκειται για μια μικρομεσαία επιχείρηση είτε για έναν φορολογούμενοι που, για παράδειγμα, πήρε δάνειο για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων αλλά και ενός νέου κύκλου πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Οι αγορές αναμένουν μια νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον
Ιούνιο και ενδεχομένως άλλη μία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ακολουθούμενη από μειώσεις των επιτοκίων από τις αρχές του επόμενου έτους. «Ένα σημαντικό μέρος του ταξιδιού έχει γίνει, υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί, πιθανώς ο δρόμος μπροστά μας είναι συντομότερος, αλλά δεν ξέρω ποιο θα είναι το τελικό σημείο» δήλωσε ο Ντε Γκίντος. Μάλιστα, δήλωσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού, «η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην περίπτωση των υπηρεσιών».

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 7% τον περασμένο μήνα από 6,9% τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που υποδεικνύουν ολοένα και πιο επίμονη αύξηση των τιμών. Η άνοδος του κόστους των υπηρεσιών και της ενέργειας αντιστάθμισε την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Υπενθυμίζεται πως στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή σε επίπεδο ευρωζώνης στην περιοχή του 2%, κάτι που, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, θα επιτευχθεί μετά το 2024. Αυτό οδηγεί στην εκτίμηση ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν για αρκετούς ακόμα μήνες, παρά τις… διαβεβαιώσεις ότι επίκεινται άλλες δύο ή τρεις νέες αυξήσεις. Ο Ντε Γκίντος δήλωσε, επίσης, ότι η ευρωζώνη θα δει συγκρατημένη ανάπτυξη, περίπου στο 1% το 2023, σύμφωνα με την πρόβλεψη που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και το «θετικό είναι ότι αποφεύχθηκε μια τεχνική ύφεση».

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις