Οι κινητοποιήσεις για τα εργασιακά προβληματίζουν, αλλά δεν πτοούν την κυβέρνηση, η οποία ελπίζει ότι παρά τις αντιδράσεις το νομοσχέδιο θα περάσει.
Παρά τις μαζικές και ειρηνικές συγκεντρώσεις κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και ετοιμάζεται και για τη μάχη στη Βουλή κατά την ψηφοφορία της 17ης Ιουνίου.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρώτον το νομοσχέδιο ούτως ή άλλως θα περάσει και δεύτερον, “ποντάρει” στην απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος και την αδιαφορία μερίδας των πολιτών για τα εργασιακά θέματα, παρότι το ζήτημα αφορά όλους τους εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα όμως την προβληματίζουν οι αντιδράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και η διάχυση της συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για αυτό και από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας επιδίδονται σε μία σκληρή επικοινωνιακή αντεπίθεση, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ως “νομοσχέδιο προστασίας της εργασίας”.
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης εστιάζει στις διατάξεις του νομοσχεδίου, που φέρουν την προσωπική του “σφραγίδα” και συγκεκριμένα: “14 μέρες άδεια πατρότητας. 2 μήνες γονική άδεια και για τους δύο γονείς, πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ. Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας στην εργασία. Θετικά μέτρα για τα παιδιά που δουλεύουν στα ντελίβερι και τα κούριερ, για τους εργατοτεχνίτες, για την τηλεργασία.”
Κατηγορεί δε την αντιπολίτευση ότι “έχει κολλήσει με την καραμέλα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.” Πρόκειται για την περίφημη διάταξη για τις υπερωρίες και τα ρεπό, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας δε σημαίνει ότι στο εξής οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό, ενώ όπως καταγγέλλουν συνδικάτα και αντιπολίτευση, στην πραγματικότητα οι υπερωρίες, τις οποίες θα επιβάλλει εκβιαστικά ο εργοδότης. απλώς δεν θα αμείβονται ποτέ και ο εργαζόμενος δεν θα παίρνει τα ρεπό που του αναλογούν ποτέ.
Ο κ. Χατζηδάκης χθες, ημέρα απεργίας και των δημοσιογράφων, με δήλωση του, που ανάρτησε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστήριξε ότι: “Αυτό το ζήτημα το ρυθμίζουμε με βάση αυτά που συμβαίνουν στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθώντας μάλιστα τις ρυθμίσεις που υπάρχουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου κυβερνούν οι σοσιαλιστές μαζί με την αριστερά!”
Σημειωτέον πάντως ότι η ισπανική κυβέρνηση εφαρμόζει σε γενικές γραμμές μία “φιλεργατική” μεταρρύθμιση και έχει έρθει σε σύγκρουση με τις ενώσεις εργοδοτών. Πάντως ο ΣΕΒ έχει εκφραστεί θετικά για το νομοσχέδιο, το οποίο άλλωστε αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ και πρώην γενικό διευθυντή του ΣΕΒ, Άκη Σκέρτσο.
Αυτό βέβαια σημαίνει επίσης ότι πρόκειται για μία κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και ως εκ τούτου στην ψηφοφορία δεν αναμένονται απώλειες. Μάλιστα γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία θα κάνει… χάρη στην κυβέρνηση, αφού θα συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις