“Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης ήταν πάντα να δημιουργεί πλούτο και στη συνέχεια το μέρισμα του πλούτου να μοιράζεται με δίκαιο τρόπο σε όλους τους Έλληνες» (Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη).

Τρία μέτρα, τρία παραδείγματα, τρεις αριθμοί. Για να δούμε πόσο «δίκαια» και «σε όλους τους Έλληνες» μοιράζεται ο πλούτος, όπως μας διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός μας.

Μέτρο πρώτο (έχει ήδη ανακοινωθεί από τον γαλαντόμο υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη): η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι κοτζάμ…2%! Σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 650 ευρώ (μεικτά, παρακαλώ), επομένως η αύξηση που θα δοθεί σε όσους τον παίρνουν θα είναι 13 (ολόκληρα) ευρώ το μήνα (μεικτά, εννοείται).

Μέτρο δεύτερο ( από τη «μεγάλη μεταρρύθμιση» του ίδιου υπουργού): οι εργοδότες θα μπορούν να ζητούν από τους εργαζομένους τους να δουλεύουν δύο ώρες επιπλέον (αυτό λέγεται κατάργηση του οκταώρου), δηλαδή δεκάωρο. Και η αμοιβή τους, αντί για ευρώ, θα είναι… ρεπό!

Μέτρο τρίτο (το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη): καταργείται η φορολόγηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων (γονικές παροχές κτλ) μέχρι τις 800.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα η απαλλαγή από το φόρο ίσχυε για σπίτια αξίας έως 150.000 ευρώ, δηλαδή δεν πλήρωναν οι φτωχοί ιδιοκτήτες. Άντε να ενισχύσουν τη μεσαία τάξη, διπλασιάζοντας την αξία του σπιτιού επί της οποίας να μην επιβάλλεται φόρος: δηλαδή 300.000 ευρώ. Θα ακουγόταν μετρημένο και λογικό μέτρο, που θα ευνοούσε και τους «μεσαίους» ιδιοκτήτες, οι οποίοι μέχρι τώρα πλήρωναν 1500 ευρώ για φόρο μεταβίβασης.

Έρχεται, λοιπόν, τώρα ο ελεήμων πρωθυπουργός και απαλλάσσει από το φόρο κάθε ακίνητο που αξίζει έως 800.000 ευρώ. Πόσοι και ποιοι έχουν τέτοια ακίνητα στην Ελλάδα; Για παράδειγμα, 800 χιλιάδες ευρώ αξίζει ένα σπίτι 200 τετραγωνικών μέτρων σε μια ακριβή περιοχή με 4000 τ.μ αντικειμενική αξία. Πού ανήκει αυτός ο ιδιοκτήτης; Η απλή λογική λέει ότι ανήκει στην υψηλή τάξη, δηλαδή στους πλούσιους Ελληνες. Οι οποίοι μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στα κοινά, πληρώνοντας ένα στοιχειώδη φόρο μεταβίβασης. Δεν θα φτωχύνουν βρε αδερφέ, αν πληρώσουν 30.000 φόρο για ένα σπίτι αξίας 800.000. Όχι, λένε οι σημερινοί κυβερνήτες μας, που «μοιράζουν δίκαια τον πλούτο». Έχεις ιδιοκτησία αξίας 800.000 ευρώ; Δεν πληρώνεις ούτε ένα ευρώ φόρο. Διότι, προφανώς, θεωρούν αυτούς τους πλούσιους ιδιοκτήτες «μεσαία τάξη». Σ’ αυτούς βάζουν, προφανώς και τους εαυτούς τους.

Συνοψίζουμε: 13 ολόκληρα ευρώ η αύξηση στον κατώτατο (δυσθεώρητο…) μισθό των 650 ευρώ, ρεπό αντί υπερωριών και μηδέν φορολογία για τους πλούσιους ιδιοκτήτες. Εις υγείαν της «μεσαίας τάξης», των κορόιδων δηλαδή, η «δίκαιη» μοιρασιά του πλούτου.

Α ρε Κομφούκιε, που τα έλεγες εδώ και 25 αιώνες: «Σε μια χώρα που κυβερνάται καλά, η φτώχεια είναι ντροπή. Σε μια χώρα που κυβερνάται άσχημα, ο πλούτος είναι ντροπή».