Η άμεση αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη, τα μηνύματα στο εσωτερικό και το παρασκήνιο της υπόθεσης.

Η διαγραφή ενός ευρωβουλευτή κόμματος συνιστά ούτως η άλλως σημαντικό γεγονός για οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν έχει την θέση ενός εκ των 14 αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνάται για εμπλοκή σε σκάνδαλο το οποίο μάλιστα σχετίζεται με την κυβέρνηση του Κατάρ.

Έτσι η απομάκρυνση της Εύας Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση που δημοσιοποίησε χθες ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποτελεί φυσικά εξαίρεση. Όπως εύλογα μπορεί να αντιληφθεί κανείς έχει ειδικό ενδιαφέρον για το τρίτο κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου, όπως επίσης αρκετό παρασκήνιο και πολιτικές προεκτάσεις.

Αποφασιστική κίνηση Ανδρουλάκη

Αυτό που κατέστη σαφές από τις χθεσινο-βραδυνές εξελίξεις είναι πως ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν δίστασε …ούτε δευτερόλεπτο, προκειμένου να διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ την Εύα Καϊλή. Παρότι τυπικά δεν ολοκληρώθηκε η διαγραφή της αφού το καταστατικό του κόμματος προβλέπει απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για την διαγραφή στελέχους του κόμματος, το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν άμεσο και δυναμικό. Μάλιστα αυτό θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα, το νωρίτερο δηλαδή που μπορεί να υπάρξει συνεδρίαση του προεδρείου της Ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προτείνει την απομάκρυνση της Εύας Καϊλή ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία.

Με την αποφασιστική του αυτή η κίνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνει έτσι και ένα σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος: Ότι δηλαδή εννοεί την μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, που στο παρελθόν έχουν απασχολήσει και πληγώσει αρκετά τον συγκεκριμένο χώρο.

Τα αδειάσματα για το Κατάρ

Αξίζει να θυμίσουμε πάντως για το σκάνδαλο για το οποίο ερευνάται η Εύα Καϊλή και στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η κυβέρνηση του Κατάρ, είχαν υπάρξει κάποια δεδομένα που – εκ των υστέρων- μπορούν να αποκληθούν «δείγματα». Ήταν στις 22 Νοεμβρίου όταν η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε αποκαλέσει το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» παρά τις διεθνείς καταγγελίες για τους θανάτους χιλιάδων εργαζομένων και τις άθλιες συνθήκες εργασίας προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα για το Μουντιάλ του 2022.

Την Εύα Καϊλή είχε «αδειάσει» μια μέρα αργότερα ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι “οι απόψεις αυτές δεν απηχούν τη θέση του ΠΑΣΟΚ και των ευρωσοσιαλιστών” ενώ επισήμανε ότι θα υπάρξει ψήφισμα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τα ζητήματα καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην χώρα αυτή.

Ανάλογη στάση είχε κρατήσει στην Βουλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης. Είχε επισημάνει – με προφανή στόχο την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ότι «χώρες που εξασφαλίζουν υψηλό βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες τους είναι οι χώρες όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι ώριμοι και σοβαροί. Διότι και το Κατάρ, για παράδειγμα, που είναι από τις πιο πλούσιες χώρες παγκοσμίως είναι πολύ ψηλά σε κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά δεν είναι ακριβώς υπόδειγμα δημοκρατίας και σύγχρονου κράτους δικαίου, σύμφωνα με τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα για το αιματοβαμμένο μουντιάλ και τους χιλιάδες νεκρούς μετανάστες εργάτες».

Οι μικρο-κόντρες των Βρυξελλών

Η συγκυρία τα έφερε έτσι ώστε στο επίκεντρο της διερεύνησης ενός σημαντικού σκανδάλου να βρεθεί η συγκεκριμένη Ευρωβουλευτής που φαίνεται συνολικά να είχε επιδιώξει μία …ανεξάρτητη στάση από τον πολιτικό της φορέα το τελευταίο διάστημα. Ιδίως μετά τις 18 Ιανουαρίου οπότε και εξελέγη στην θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 454 ψήφους στην Ολομέλεια που συνεδρίασε στο Στρασβούργο. Θυμίζουμε πως τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε συγχαρεί την Εύα Καϊλή για την εκλογή της που έφερε το ΠΑΣΟΚ να έχει αντιπρόεδρο στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από 14 χρόνια. Έκτοτε όμως πληροφορίες έκαναν λόγο για συνεχείς «μικρο-κόντρες» της Εύας Καϊλή με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που όμως δεν είχαν οδηγήσει σε ρήξη.

Εντύπωση επίσης είχε προκαλέσει τότε η πολύ θετική υποδοχή της εκλογής της από την Νέα Δημοκρατία. Είναι ενδεικτικό πως ο Γρηγόρης Δημητριάδης, που ήταν ακόμη τότε επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού πριν αποπεμφθεί εξαιτίας της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, είχε αναρτήσει στο twitter: «Μια νέα γυναίκα και πολύ καλή φίλη που πρωταγωνιστεί στα ευρωπαϊκά δρώμενα είναι από χθες αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!».

Μήνυμα στην δεξιά πτέρυγα

Τέλος– αντικειμενικά- η πράξη του Νίκου Ανδρουλάκη έχει και μία ακόμη πολιτική διάσταση. Αυτή αφορά το τμήμα εκείνο του ΠΑΣΟΚ που «καλοκοιτάζει» προς τα δεξιά. Η Εύα Καϊλή άλλωστε σαφώς εντάσσεται σε αυτό το κομμάτι. Θυμίζουμε ότι η ευρωβουλευτής έχει δηλώσει δημόσια της εκτίμηση της σχετικά με το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «σοσιαλφιλελεύθερος» δηλώνοντας σε συνέντευξή της πως «στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται ως social liberal. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Περισσότερο ανήκει σε αυτόν τον χώρο».

Επίσης η Εύα Καϊλή στην διαδικασία της ανάδειξης για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είχε στηρίξει ευθέως και χωρίς περισπασμούς τον Ανδρέα Λοβέρδο δηλώνοντας μάλιστα ότι για την απόφασή της αυτή «ήταν πολιτικό το κριτήριο»

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

ALEXIS HAULOT/© EUROPEAN UNION 2022 – SOURCE : EP

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις