Η άρνηση των βουλευτών της Ν.Δ να καταθέσει ο Στέλιος Πέτσας και μέλη της κυβέρνησης δημιουργεί ευθύνες που πάνε πολύ ψηλά.

Οι πληροφορίες θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ένα ακόμη κόμμα της αντιπολίτευσης, να αναλογίστηκαν τον ενδεχόμενο αποχώρησής τους από την Εξεταστική Επιτροπή που συστήθηκε για την Λίστα Πέτσα. Μετά την απόφαση της «γαλάζιας» πλειοψηφίας να εξαιρέσει τόσο τον ίδιο τον Στέλιο Πέτσα όσο και κάθε πολιτικό πρόσωπο από τον κατάλογο των μαρτύρων που θα καταθέσουν. Μια κίνηση που ήρθε «στο καπάκι», μετά την άρνηση της Ν.Δ να δεχθεί διακομματικό προεδρείο. Παρά το ότι η Εξεταστική έχει προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει ψηφιστεί με 142 ψήφους από την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΚΙΝ.ΑΛ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25.

Κατανοεί εύκολα κανείς την σκέψη της αποχώρησης απέναντι σε μία τόσο …εξόφθαλμη μεθόδευση. Ασύμβατη όχι μόνον με την λογική των εξεταστικών επιτροπών αλλά και με την κοινή λογική.

Κατανοητές είναι και οι επιφυλάξεις σχετικά με το πώς μια επιτροπή που η κυβερνητική πλειοψηφία (15+ τον Μπογδάνο, στους 29 έχει η Ν.Δ) έπιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά θα ερευνήσει καταγγελίες για διανομή δεκάδων εκατομμύρίων σε Μέσα Ενημέρωσης δίχως συγκεκριμένα κριτήρια. Ιδίως όταν την πολιτική ευθύνη είχε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Στέλιος Πέτσας.

Πόσο μάλλον αν στα παραπάνω προστεθούν και οι εύλογες ενστάσεις που έχουν κόμματα όπως το ΚΚΕ και το Μέρα 25. Μιλούν για την διαχρονική αποτυχία τέτοιων επιτροπών να αποδώσουν πολιτικές ευθύνες και να διερευνήσουν ουσιωδώς.

Όμως όπως δείχνουν τα πράγματα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σωστά διάλεξαν να παραμείνουν στην Εξεταστική Επιτροπή. Γιατί παρά τις αντίξοες συνθήκες φαίνεται να έχει μια σημαντική πολιτική λειτουργία.: Αν κι έχει συνεδριάσει μόνον δύο φορές έχει καταφέρει ήδη να εκθέσει δύο «γαλάζιους» προέδρους. Αντιστοίχως και τις αντιλήψεις που εκπροσωπούν.

Ο πρώτος είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Εξεταστικής, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Σε αυτόν πιστώνονται σε πρώτο επίπεδο οι δύο αποφάσεις που έχουν κάνει την αντιπολίτευση να αγανακτήσει: Ο αποκλεισμός των υπουργών και το μονοκομματικό προεδρείο. Αντικειμενικά ο Γιάννης Κεφαλογιάννης έχει την ευθύνη για μια πρακτική που δεν έχει προηγούμενο ούτε στις εξεταστικές αλλά ούτε και στις προανακριτικές επιτροπές που έχουν συσταθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για εξεταστική που συστάθηκε με αίτημα της αντιπολίτευσης.

Γιατί είναι καταφανώς αδιανόητο να εξετάζεις το θέμα της «Λίστας Πέτσα» χωρίς τον Πέτσα. Είναι ανήκουστο να έχουν διατεθεί εκατομμύρια σε Μέσα Ενημέρωσης και να μην εξετάζεται ως μάρτυρας ο Θόδωρος Σκυλακάκης που ως υφυπουργός Οικονομικών είχε την ευθύνη των πληρωμών με κρατικό χρήμα. Αντι αυτού να εξεταστούν υπηρεσιακοί παράγοντες δίχως πολιτική ιδιότητα και ευθύνη. ΄Πρόσωπα που για το μόνο που έχουν αρμοδιότητα να μιλήσουν είναι το αν μπήκαν σωστά οι σφραγίδες.

Ο δεύτερος εκτεθειμένος πρόεδρος είναι ο Κώστας Τασούλας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε αναρμόδιος όταν, χθες, δέχθηκε τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στην Διάσκεψη των Προέδρων. Φέρεται μάλιστα να επικαλέστηκε το ότι δεν συνέβη τίποτε εκτός κανονισμού της Βουλής. Όμως μια τέτοια κορυφαία συνταγματική και δημοκρατική λειτουργία δεν μπορεί να είναι εκτός της αρμοδιότητας του 3ου στην τάξη πολιτειακού παράγοντα της χώρας. Ιδίως όταν συμβαίνει εντός του Κοινοβουλίου. Ασχέτως με «το γράμμα» του Κανονισμού της Βουλής οφείλει να λάβει σαφή θέση για τα τεκταινόμενα και όχι να προσφέρει κάλυψη μέσω της μη παρέμβασης.

Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, σύντομα θα εκτεθεί και τρίτος πρόεδρος. Αυτή την φορά θα είναι ο πρόεδρος της κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός της χώρας. Γιατί είναι αφελές να πιστεύει κανείς πως τα όσα συμβαίνουν δεν σχετίζονται με κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις