Τετρακόσιες υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες και 200 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας, παραμένουν κλειστές εξαιτίας της δραματικής έλλειψης προσωπικού στο ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα υπερσύγχρονα πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα σκουριάζουν αμπαλαρισμένα μέσα στα κουτιά τους, στις αποθήκες των δημόσιων νοσοκομείων στα υπόγεια, γιατί δεν υπάρχουν ακτινολόγοι και άλλες ειδικότητες για να τα θέσουν σε λειτουργία. Απόδειξη το γεγονός ότι για μια μαγνητική τομογραφία, ο ασθενής μπορεί να περιμένει σε λίστα αναμονής έως και μισό χρόνο.

Παράλληλα οι χαμηλές απολαβές του προσωπικού και ιδιαίτερα των νοσηλευτών, κάνουν μη ελκυστικό το ΕΣΥ, ενισχύουν το κύμα φυγής των υγειονομικών προς τον ιδιωτικό τομέα της υγείας και φυσικά σε άλλες χώρες που πληρώνουν αδρά.

Η παραπάνω εικόνα που περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ανατρέπει το αφήγημα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που ομολογουμένως, με αριστοτεχνικό τρόπο προσπαθεί να πείσει ότι το ΕΣΥ έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Ουδείς βέβαια αμφισβητεί ότι από το 2022 πραγματοποιούνται πολύ σημαντικές κτηριακές αναβαθμίσεις σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες υγειονομικές δομές της χώρας και το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με νέα σύγχρονα και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα (π.χ. γραμμικούς επιταχυντές, Pet Scan, κ.λπ.). Ωστόσο χωρίς ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο υγειονομικό προσωπικό οι ασθενείς δεν εξυπηρετούνται. Και αυτό είναι η πικρή αλήθεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο «πολλά περιφερειακά νοσοκομεία έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους καθώς διακομίζουν τους ασθενείς στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας στα οποία επικρατεί το αδιαχώρητο -ειδικά σε παθολογικά περιστατικά- με απίστευτη ταλαιπωρία στα επείγοντα, με νοσηλείες σε ράντζα, φορεία και φιλοξενίες ασθενών σε χειρουργικές κλινικές. Αποτέλεσμα ο υψηλός δείκτης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».

Η ίδια κατάσταση και στα Κέντρα Υγείας: «Πολλά Κέντρα Υγείας δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία θώρακα ή μία γενική αίματος, τα ασθενοφόρα οδηγούν ένστολοι άσχετοι από διακομιδές ή το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό λόγω της έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος και προβλέπει ότι λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν 35.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ένα χρόνο.

Σύγχρονος εξοπλισμός στις αποθήκες

Ο σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που παραμένει στις αποθήκες είναι ακόμα ένα μεγάλό πρόβλημα όπως ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Παράδειγμα για να κάνει κάποιος μαγνητική σε νοσοκομείο περιμένει έξι μήνες» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Έχουμε 400 υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες κλειστές και εδώ κρύβεται η αιτία της πολυετούς λίστας αναμονής για χειρουργική επέμβαση. Έχουμε 200 υπερσύγχρονες κλίνες ΜΕΘ κλειστές λόγω ελλείψεων προσωπικού και είμαστε στο χειμώνα που οι ανάγκες μεγιστοποιούνται λόγω της έξαρσης των λοιμώξεων. Για τον ίδιο λόγο σύγχρονοι ψηφιακοί μαστογράφοι στα νοσοκομεία κλειστοί».

Προσλήψεις με το σταγονόμετρο

Λόγω χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ, ολοκληρώθηκε 4 χρόνια μετά η προκήρυξη 7κ που προέβλεπε την πρόσληψη 4.000 μονίμων υπαλλήλων. «Το ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων στο ΕΣΥ είναι αρνητικό. Συμβασιούχοι υπάλληλοι που ήδη εργάζονται κατέλαβαν θέσεις μονίμων και μόνιμοι εργαζόμενοι άλλαξαν νοσοκομείο» είπε. Ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει επίσης ότι το υγειονομικό προσωπικό περιφρονήθηκε στον προϋπολογισμό του 2025: «Ειδικά το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό δεν συμπεριλήφθηκε σε καμία αύξηση είτε αυτή αφορά μισθό, είτε αυτή αφορά κίνητρα, είτε αυτή αφορά ωρομίσθιο. Οι νοσηλευτές δουλεύουν κυκλικό ωράριο 7 νύκτες, 7 απογεύματα και τρεις Κυριακές το μήνα και λαμβάνουν 100 ευρώ επιπλέον. Η απόλυτη περιφρόνηση» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις