Μικρή πρόοδο στον εξωδικαστικό μηχανισμό βλέπει η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μ. Αθανασοπούλου. Πόσα χρέη έχουν ρυθμιστεί μέχρι σήμερα.

Στο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει το ύψος των δανείων που θα ρυθμιστούν μέσα από την διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κατά τους επόμενους 5 – 6 μήνες, τόνισε πρόσφατα η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, Μαριαλένα Αθανασοπούλου.

Συνολικά και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους για την πορεία των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι συνολικές υποψήφιες αιτήσεις για ρύθμιση ανέρχονται στις 38.800 και τα υποψήφια προς ρύθμιση χρέη ανέρχονται σε 21,7 δισ. ευρώ.

Η κα. Αθανασοπούλου τόνισε την Δευτέρα στο συνέδριο του Economist ότι τα κόκκινα δάνεια, δυστυχώς, παραμένουν εντός της οικονομίας, απλά μετακινούνται από το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών στο χαρτοφυλάκιο των servicers, των εταιρειών εξυπηρέτησης, δηλαδή το πρόβλημα δεν έχει λυθεί επί της ουσίας. Από τον Απρίλιο, είπε, έχουμε σημαντική εισροή νέων αιτημάτων και ολοκλήρωση αιτημάτων. Μηνιαία βλέπουμε μικρή πρόοδο στον εξωδικαστικό μηχανισμό, τόνισε, αλλά συνεχίζουμε τις αναδιαρθρώσεις.

«Τους επόμενους 5-6 μήνες, ελπίζουμε να φτάσουμε το 1 δισ. των δανείων με συμβιβασμό». Αυτή τη στιγμή, «έχουμε 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι σε κάποια ρύθμιση».

Με κούρεμα 25% οι ρυθμίσεις χρεών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, τον κύριο όγκο των αιτήσεων, που έχουν υποβληθεί προς ρύθμιση στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού αποτελούν φυσικά πρόσωπα με οφειλές έως 500.000 ευρώ σε τράπεζες και δημόσιο. Πρόκειται για 28.411 περιπτώσεις φυσικών προσώπων, ενώ άλλοι 8.072 είναι οι μεγαλο-οφειλέτες με χρέη άνω των 500.000 ευρώ, που αναμένουν ρύθμιση.

Από τις συνολικά 38.800 υποψήφιες αιτήσεις και τα 21,7 δις. ευρώ υποψήφια προς ρύθμιση χρέη, μέχρι και τα τέλη Αυγούστου είχαν υποβληθεί οριστικά 4.800 αιτήματα ρύθμισης για οφειλές ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 2.900 αιτήματα με οφειλές 800 εκατ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί και έχουν ήδη λάβει ρύθμιση.

Όπως σημειώνουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών ο εξωδικαστικός μηχανισμός άνοιξε για πρώτη φορά και για τα φυσικά πρόσωπα με τον νέο πτωχευτικό νόμο και τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ επιβεβαιώνουν την ορθότητα αυτής της επιλογής, καθώς:

  • το 74% των αιτήσεων για ρύθμιση προέρχεται από φυσικά πρόσωπα, δηλαδή νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες που οφείλουν περί τα 16 δισ. ευρώ.
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ρύθμιση μέσω των εξωδικαστικού μηχανισμού ανέρχονται στα 5,6 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 26% των οφειλών.

Το ενδιαφέρον των οφειλετών για την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό συνεχίζεται και οι οριστικές υποβολές όσο και οι νέες αιτήσεις παρουσιάζουν θετική δυναμική, σημειώνει η ΕΓΔΙΧ, καθώς στην ουρά και σε αρχικό στάδιο υποβολής της αίτησής τους αναμένουν άλλες 31.100 περιπτώσεις οφειλών με χρέη 17,7 δισ. ευρώ.

Τα χρέη που ρυθμίστηκαν εμπεριέχουν και κούρεμα σε ποσοστό 15,7% σε ότι αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ ο μέρος όρος του κουρέματος για τα χρέη προς τράπεζες και funds φθάνει το 24,9%. Μεταξύ αυτών υπάρχει και ένα ποσοστό 26% που έχουν λάβει διαγραφή μεγαλύτερη του 30%.

Η μέση διάρκεια της ρύθμισης για τις οφειλές προς το Δημόσιο φθάνει τα 17 χρόνια, ενώ στα 13 χρόνια φθάνει η μέση διάρκεια ρύθμισης για τους τους χρηματοπιστωτικούς φορείς με το 28% των οφειλών να έχει λάβει ρύθμιση μεγαλύτερη των 20 ετών.

Από τα 3,9 δισ. ευρώ των οφειλών που έχουν υποβληθεί οριστικά, το 42%, περί το 1,6 δισ. ευρώ, έχουν αξιολογηθεί και από αυτά έχει εγκριθεί ρύθμιση για το 51%, δηλαδή για 832 εκατ. ευρώ.

Ο ρόλος των τραπεζών

Χαμηλό όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ είναι τα ποσοστά εγκρισιμότητας από τις τράπεζες και τα funds, καθώς από το 1,3 δισ. ευρώ των οφειλών προς ρύθμιση έχει εγκριθεί το 38%, δηλαδή 478 εκατ. ευρώ. Αντίθετα από τα 386 εκατ. ευρώ οφειλών που έχουν αξιολογηθεί από το Δημόσιο έχει εγκριθεί το 92%, δηλαδή 354 εκατ. ευρώ.

Έτσι οι απορρίψεις στο σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί φτάνει 49% και οι εγκρίσεις το 51%.

Υψηλό εντούτοις είναι και το ποσοστό των ρυθμίσεων που απορρίπτεται από τους ίδιους τους οφειλέτες, οι οποίοι μόλις σε ποσοστό 43% έχουν δεχθεί την πρόταση ρύθμισης, δηλαδή 357 εκατ. ευρώ από τα 832 εκατ. ευρώ.

Επίσης:

  • Η πλειοψηφία των υποψήφιων προς ρύθμιση οφειλών περί τα 16,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 78%, είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς, δηλαδή τράπεζες και funds, ενώ τα χρέη προς το δημόσιο ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 22% των υποψήφιων προς ρύθμιση οφειλών.
  • Οι οφειλές μεγαλύτερες του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνουν το 66% των συνολικών οφειλών, περί τα 14,2 δισ. ευρώ και αποτελούν το 10% των αιτήσεων, δηλαδή είναι 3.800 σε σύνολο 38.800 αιτήσεων.

Το 89% των συνολικών οφειλών περί τα 19,3 δισ. ευρώ δεν είναι ενήμερο, δηλαδή βρίσκονται στο στάδιο της καθυστέρησης ή της καταγγελίας και άλλα 4,7 δισ. ευρώ είναι τα χρέη που είναι ενήμερα, αλλά οι οφειλέτες τους αντιμετωπίζουν μείωση των εισοδημάτων τους και προεξοφλούν την αδυναμία τους να τα εξυπηρετήσουν.

Με βάση την πορεία των ρυθμίσεων η ΕΓΔΙΧ αναμένει στο βασικό σενάριο για τους προσεχείς 5 μήνες νέες ρυθμίσεις 827 εκατ. ευρώ, ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων, δηλαδή στο πιο αισιόδοξο σενάριο αναμένονται νέες ρυθμίσεις 1,1 δισ. ευρώ.

Κώστας Παπαγρηγόρης

news247.gr

eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις