Αδύνατη η έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης λόγω διακοπής λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας του ΥΠΕΝ

Δυσλειτουργίες παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η πλατφόρμα «buildingcert.gr» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιουργώντας καθυστερήσεις και αξεπέραστα προβλήματα στη διεκπεραίωση των υποθέσεων του νέου «Εξοικονομώ», καθώς δεν είναι δυνατή η έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Μετά τη δεκαπενθήμερη παράταση που έδωσε το ΥΠΕΝ, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων είναι η 15η Φεβρουαρίου. Οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή, έχουν στη διάθεσή τους ακόμα 10 ημέρες για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Μια παράταση, όμως, που κινδυνεύει να μην έχει κανένα όφελος για τους πολίτες, αν δεν επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σκέψη να δοθεί και νέα παράταση, χωρίς προς το παρόν να έχει ληφθεί κάποια απόφαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Σε επιστολή που έστειλε στα μέσα της εβδομάδας η Επαγγελματική – Επιστημονική Ενωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών στον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα επισημαίνει πως τις τελευταίες τουλάχιστον 10 ημέρες διαπιστώνονται είτε πλήρης διακοπή λειτουργίας της πλατφόρμας (www.buildingcert.gr) είτε εκτεταμένα προβλήματα στη λειτουργία της, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η έκδοσή τους. Η ανωτέρω κατάσταση προκαλεί ταλαιπωρία στους μηχανικούς και τους πολίτες, δεδομένου ότι τα πιστοποιητικά Ε.Α. είναι απαραίτητα σε διάφορες διαδικασίες, όπως η πλήρης ανάρτηση ενοικιαστηρίων, η μεταβίβαση ακινήτων, αλλά και η κατάθεση αίτησης στο πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ 2021», του οποίου η παράταση έως τις 15/02/2022 δεν έχει ουσιαστικό όφελος για τους εμπλεκομένους.

skrekas
Ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας

«Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, σας επισημαίνουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και ζητάμε την άμεση αποκατάσταση των δυσλειτουργιών της πλατφόρμας του www.buildingcert.gr», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της, περιγράφοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολίτες και μηχανικοί, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί οριστικά κάτι παραπάνω από 20.000 αιτήσεις, ενώ άλλες 50.000 αιτήσεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια προετοιμασίας και επεξεργασίας και δεν έχουν υποβληθεί οριστικά, λόγω της δυσκολίας συγκέντρωσης των δικαιολογητικών, κυρίως των σχεδίων και άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων από την Πολεοδομία.

Η διαδικασία

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης από το «Εξοικονομώ» υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου διαδικτυακού τόπου του προγράμματος. Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης γίνονται η διενέργεια αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών ελέγχων επιλεξιμότητας, η καταχώριση των απαιτούμενων κατά περίπτωση δικαιολογητικών, η λήψη των ενεργειακών στοιχείων του Α’ ΠΕΑ, η υποβολή της πρότασης με τα κόστη παρεμβάσεων και λοιπών δαπανών και η αρχική δήλωση χρηματοδοτικού σχήματος.

Για όλους τους τύπους αίτησης (μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, πολυκατοικιών) υφίσταται όρος για υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εξετάζει εάν πληροί τα κριτήρια, εάν συγκεντρώνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και απευθύνεται σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του και να εκδοθεί το Α’ ΠΕΑ. Κατόπιν, κατά το διάστημα υποβολής αιτήσεων, συμπληρώνει την αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του προγράμματος.

Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση του ΠΕΑ της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης (που αποτελεί την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας των σχετικών δαπανών). Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου, η αμοιβή για την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, καθώς και τυχόν λοιπές δαπάνες μελετών καλύπτονται σε ποσοστό 100% από το πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου.

Οι 5 κατηγορίες επιδοτήσεων

Για τις αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία διαμορφώνονται πέντε κατηγορίες επιδοτήσεων:

  • για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, το ποσοστό επιχορήγησης είναι 75% (65% για ενοικιαστές),
  • για ατομικό εισόδημα 5.000-10.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000-20.000 ευρώ, το ποσοστό επιχορήγησης είναι 70% (60% για ενοικιαστές),
  • για ατομικό εισόδημα 10.000-20.000 ευρώ και οικογενειακό 20.000-30.000 ευρώ, το ποσοστό επιχορήγησης είναι 55% (45% για ενοικιαστές),
  • για ατομικό εισόδημα 20.000-30.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000-40.000 ευρώ, το ποσοστό επιχορήγησης είναι 45% (40% για ενοικιαστές),
  • για ατομικό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ και οικογενειακό άνω των 40.000 ευρώ, το ποσοστό επιχορήγησης είναι 40% (το ίδιο και για ενοικιαστές).

Επισημαίνεται ότι σε καμιά περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ., κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου).

Δικαίωμα αίτησης, επιλέξιμες κατοικίες και παρεμβάσεις

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα/ επικαρπία/ ψιλή κυριότητα) του αιτούντος θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του προγράμματος (φορολογικό έτος 2020), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων δικαιούχων εμπράγματων δικαιωμάτων (συγκυρίων) σε επιλέξιμη κατοικία:

  • αν η κύρια χρήση τής υπό αίτηση κατοικίας γίνεται από έναν εκ των συγκυρίων, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει μόνο ο συγκύριος που την ιδιοκατοικεί
  • αν η κύρια χρήση τής υπό αίτηση κατοικίας αφορά έτερο πρόσωπο, μη συγκύριο (δωρεάν παραχώρηση/ ενοικίαση), δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει οποιοσδήποτε εκ των συγκυρίων με εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/ επικαρπίας (όχι ψιλή κυριότητα)

Η κύρια χρήση της κατοικίας καταγράφεται στα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του χρήστη εντός των τελευταίων τριών ετών, με προτεραιότητα το έτος αναφοράς (φορολογικό έτος 2020). Σε περίπτωση που από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το έτος αναφοράς προκύπτει ότι το ακίνητο δεν ήταν σε χρήση (κενό διαμέρισμα, κενή μονοκατοικία) το εν λόγω φορολογικό έτος, για την πιστοποίηση της κύριας χρήσης κατοικίας θα χρησιμοποιηθούν αντίστοιχα δικαιολογητικά ενός εκ των δύο προηγούμενων φορολογικών ετών.

Εάν η κατοικία έχει αποκτηθεί μετά τις 31/12/2020 (πρόσφατη απόκτηση ακινήτου), θα ζητηθεί έγγραφη δέσμευση για την κύρια χρήση της κατοικίας.

Προϋποθέσεις

Προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη μια κατοικία πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

  • να υφίσταται νόμιμα,
  • να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα,
  • να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και
  • να έχει καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ’.

Οσον αφορά στις επιλέξιμες παρεμβάσεις, περιλαμβάνουν κουφώματα/ συστήματα σκίασης/ αερισμού, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα ζεστού νερού χρήσης, συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home) και αναβάθμιση φωτισμού.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις