Μαδούν τη μαργαρίτα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναζητώντας τους «εξαφανισμένους» αστυνομικούς, που υπηρετούν στην ασφάλεια υψηλών προσώπων. Σχεδόν ένα εξάμηνο μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για 2.500 αστυνομικούς που θα έφυγαν από τους «επώνυμους» προκειμένου να ενισχύσουν τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής και τα αστυνομικά τμήματα, η «απόσυρση» από τους Vip γίνεται με ρυθμούς χελώνας.
Διαβάστε ακόμη: «Ασφάλεια για όλους ασφάλεια παντού», με διοικητές τμημάτων ζογκλέρ δεν γίνεται…
Ούτε ένας στους δύο – εκ των 2.500 αστυνομικών – έχουν επιστρέψει σε αστυνομικά τμήματα και στις περιπολίες στους δρόμους. Μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες των υπηρεσιών πρώτης γραμμής, ανακοίνωσε την επαναξιολόγηση των αποσπάσεων και των προσωρινών μετακινήσεων προσωπικού «από τη συνοδευτική ασφάλεια επισήμων προσώπων και τη φρούρηση – επιτήρηση λοιπών στόχων και η διάθεση τους σε μάχιμες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας».
«Καθημερινά αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο ίδιος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΠΑΣΟΚ. «Τα δεδομένα αποδεικνύουν τόσο, ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην καθημερινότητα των πολιτών και το αίσθημα της ανασφάλειας διακατέχει την ελληνική κοινωνία, όσο και ότι μάχιμες υπηρεσίες, συνεχίζουν να παραμένουν υποστελεχωμένες», όπως επισημαίνεται στην ερώτηση.
«Πλησιάζουμε τον στόχο που έχουμε θέσει, και είμαστε βέβαιοι ότι όχι μόνο θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο αλλά και θα τον ξεπεράσουμε, κάτι το οποίο δεν ακούσαμε κατά το παρελθόν να έχει γίνει από καμία Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή να το έχετε βάλει ως πρόταση», σημείωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Μόνο που, παρά την αισιοδοξία του κ. Νικολακόπουλου, ο στόχος απέχει πολύ. Συνολικά, μόλις 1.100 αστυνομικοί έχουν επιστρέψει συμπεριλαμβανομένων και άλλων υπηρεσιών (ΔΙΑΣ κ.ά) από τους 2.500 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας στην Αττική, απάντησε ότι αστυνομικά τμήματα της Γ.Α.Δ. Αττικής έχουν ενισχυθεί με 350 αστυνομικούς και τα Τμήματα Ασφάλειας με 250. «Όλοι αυτοί οι αστυνομικοί προέρχονται από τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και άλλες Αυτοτελείς-Κεντρικές Υπηρεσίες. Οι υπόλοιποι που έχουν αποδεσμευτεί, έχουν διατεθεί σε υπηρεσίες μάχιμες, πρώτης γραμμής. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική και θα δώσουμε και κίνητρα στους αστυνομικούς να ενταχθούν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Αυτή η πολιτική έχει αποδώσει και σας λέω, κάνοντας μία σύγκριση των στοιχείων του Ιανουαρίου του 2024, με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ότι σε σχέση με περιστατικά διάπραξης αδικημάτων κλοπής έχουμε μείωση κατά 9,76%, ενώ σε περιστατικά διάπραξης ληστείας μείωση κατά 28,96%», ανέφερε ο κ. Υφυπουργός.
Η αναγνώριση του επικινδύνου
Σε σχέση με το ζήτημα της αναγνώρισης του επικινδύνου, ένα θέμα που εκκρεμεί επί δεκαετίες, το Υπουργείο και το Αρχηγείο δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν την ουσιαστική και την επίπονη προσπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. Πετούν, όμως, το «μπαλάκι» στο ΥΠΟΙΚ: «Ζητήματα οικονομικής φύσης των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και εν γένει των δημοσίων υπαλλήλων, καθορίζονται από την υφιστάμενη, κάθε φορά, οικονομική πολιτική για τους μισθούς, η οποία εκφράζεται μέσω του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
«Σας λέμε λοιπόν ότι αντιμετωπίζουμε θετικά το συγκεκριμένο θέμα, ενώ τα κίνητρα που θα δώσουμε για τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, θα είναι και οικονομικά. Είναι πολύ εύκολο και υποκριτικό, όταν είσαι στην αντιπολίτευση να υπόσχεσαι διάφορα, να λες θα τα κάνουμε, να μην υπολογίζεις το δημοσιονομικό κόστος και να κάνεις και κριτική. Σημασία έχει όμως, όταν είσαι στην κυβέρνηση να μπορείς να τα κάνεις πράξη», σημείωσε.
ieidiseis.gr
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις