Μοιράσου το άρθρο

 

Συνεχίζεται το «ράλι» στην τιμή του φυσικού αερίου. Ο Αύγουστος είναι «καυτός» ως προς την ενεργειακή ακρίβεια, με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε ασφυκτικό… κλοιό και όλα αυτά ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Η τιμή του φυσικού αερίου πριν από λίγο κινείτο στα 226-227 ευρώ/ Mwh. Μέσα σε έναν μήνα το κόστος έχει εκτιναχθεί κατά 43%, ενώ η μεταβολή σε σύγκριση με πέρυσι φτάνει στο +380%.

Αυτό σημαίνει μια τεράστια επιβάρυνση για τα 600.000 νοικοκυριά που κάνουν χρήση του φυσικού αερίου για τη θέρμανση και όχι μόνο.

Στο επίκεντρο όμως, βρίσκονται και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πάροχοι αναμένεται στις 20 Αυγούστου να ανακοινώσουν τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν τον Σεπτέμβριο και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για καινούριες ανατιμήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν και τα ποσά των επιδοτήσεων που θα διατεθούν από το οικονομικό επιτελείο και υπολογίζεται συνολικά στα 1,3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει απώλεια του δημοσιονομικού περιθωρίου.

Βέβαια, τα στοιχεία του 7μήνου είναι ενθαρρυντικά ως προς την πορεία των φορολογικών εσόδων, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών υπήρξε υπέρβαση 5,7 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται τον Αύγουστο στα 376 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είναι και τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Μέσα σε έναν μήνα έχει αυξηθεί κατά 11% και σε έναν χρόνο 345%.

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις