Ο Γάλλος πρόεδρος εμμένει στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση χωρίς καμία παραχώρηση – Ανησυχία για νέες αναταραχές
Γάλλοι διαδηλωτές στοιβάζουν σωρούς από σακούλες γεμάτες με σκουπίδια, στήνοντας αυτοσχέδια οδοφράγματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 6 Μαρτίου.
Χθες, Παρασκευή, στη Γαλλία επικρατούσε ηρεμία, ωστόσο για σήμερα έχουν ανακοινωθεί νέες κινητοποιήσεις. Την Πέμπτη, οπότε και σημειώθηκαν επεισόδια, άναψαν πάνω από 903 φωτιές σε όλη τη χώρα.
Απειλητικά γράφιτι γράφτηκαν γύρω από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, στο Παρίσι. «Θάνατος στον βασιλιά» και «Αποκεφαλισμός Μακρόν», έγραφαν τα γκράφιτι, με το επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν να φοβάται ότι ο πρόεδρος θα γίνει «Μαρία Αντουανέτα», που με τον Λουδοβίκο τον 16ο αποκεφαλίστηκαν δημόσια στην γκιλοτίνα τον Οκτώβριο του 1793.
Το παρασκήνιο για την ακύρωση της επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου
Οι διαδηλώσεις ανάγκασαν τον Εμανουέλ Μακρόν να ακυρώσει την επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Τα Ηλύσια είχαν να διαλέξουν αν ήθελαν να βρεθεί στη Γαλλία ο Κάρολος, εν μέσω διαδηλώσεων, απεργιών, συγκοινωνιών και κάδων σκουπιδιών που καίγονται, είτε να αναβάλλει την επίσκεψη. Επιπλέον, έπρεπε να σταθμίσουν και τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχαν στην κοινή γνώμη οι μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις υποδοχής του Βρετανού μονάρχη, για τον οποίο είχε προγραμματιστεί ένα πλούσιο δείπνο στις Βερσαλλίες.
Τελικώς, ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να τηλεφωνήσει στον Βρετανό βασιλιά και να του προτείνει το δεύτερο. H νέα επίσκεψη προγραμματίστηκε για τις αρχές καλοκαιριού.
Τα σιδηροδρομικά και αεροπορικά ταξίδια έχουν διακοπεί, όπως και οι εργασίες στα διυλιστήρια πετρελαίου, και τα σχολεία έχουν επίσης πληγεί καθώς οι δάσκαλοι συμμετέχουν στις απεργίες. Ο Πύργος του Άιφελ και το Παλάτι των Βερσαλλιών ήταν κλειστά την Πέμπτη.
Μπήκε από την πίσω πόρτα στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Οι αναταραχές που αντιμετωπίζει ο Μακρόν στη Γαλλία επηρέασαν και την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής. Ήδη, την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Γάλλος πρόεδρος έκανε μία πολύ διακριτική εμφάνιση, καθώς μπήκε στο κτήριο τρεις ώρες μετά τους συναδέλφους του και χωρίς να περάσει από το κόκκινο χαλί μπροστά από το οποίο βρίσκονται οι δημοσιογράφοι στην είσοδο του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι 26 άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν αφιχθεί από τις 11.00 το πρωί για γεύμα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Την ίδια ώρα, οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας έχουν φτάσει και στις Βρυξέλλες. Χθες, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εξέφρασε ανησυχία της για την «υπερβάλλουσα χρήση βίας» απέναντι στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και κάλεσε τη Γαλλία να σεβαστεί το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν.
«Όμως οι σποραδικές βίαιες ενέργειες ορισμένων διαδηλωτών ή άλλες αξιόμεμπτες πράξεις από άλλα άτομα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης δεν επιτρέπεται να δικαιολογούν την υπερβολική χρήση βίας από τους κρατικούς παράγοντες. Οι πράξεις αυτές δεν αρκούν επίσης για να στερηθούν οι ειρηνικοί διαδηλωτές το δικαίωμά τους στο συνέρχεσθαι», πρόσθεσε.
«Επαφίεται στις αρχές να επιτρέψουν την αποτελεσματική άσκηση αυτών των ελευθεριών, προστατεύοντας τους ειρηνικούς διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις διαδηλώσεις αυτές από την αστυνομική βία και από τα βίαια πρόσωπα που δρουν εντός ή στο περιθώριο των συγκεντρώσεων», συνέχισε η Μιγιάτοβιτς.
Τις τελευταίες ημέρες, δικηγορικοί σύλλογοι, ενώσεις δικαστών και πολιτικοί της Αριστεράς κατήγγειλαν την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσαν σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν «να βάλει τέλος στην αστυνομική βία εναντίον των δημοσιογράφων».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις