Διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και βιομηχανικές περιοχές σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας την Παρασκευή (14/4), καθώς το Συνταγματικό Συμβούλιο ετοιμάζεται να εκδώσει την ετυμηγορία του για τα αντιδημοφιλή σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Η πρόσβαση στα κέντρα των πόλεων της Μασσαλίας και της Ρουέν ήταν περιορισμένη και μια βιομηχανική περιοχή στη Χάβρη και άλλες τοποθεσίες κοντά στο Στρασβούργο και τη Λιλ αποκλείστηκαν.

Στο Παρίσι, ένοπλα ΜΑΤ βρίσκονταν σε επιφυλακή κοντά στο αυστηρά φυλασσόμενο κτίριο του Συνταγματικού Συμβουλίου, ενός εννεαμελούς σώματος που αποφασίζει εάν η νομοθεσία είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Όλες οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν στην περιοχή, ορισμένοι σταθμοί του μετρό έκλεισαν και τοποθετήθηκαν οθόνες ασφαλείας ύψους τριών μέτρων.

Το συμβούλιο θα ανακοινώσει αργά το απόγευμα της Παρασκευής εάν έχει εγκρίνει τις αλλαγές του Μακρόν στις συντάξεις, αφού η πρωθυπουργός, Ελισάβετ Μπορν, ζήτησε την άποψή του. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει τέλος σε μήνες διαμαρτυριών σχετικά με τα σχέδια του Μακρόν να αυξήσει την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης.

Εάν το συνταγματικό συμβούλιο εγκρίνει το νομοσχέδιο, θα ανοίξει το δρόμο για να υπογραφεί γρήγορα σε νόμο και να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση αναζητά έναν τρόπο να τερματίσει σχεδόν τρεις μήνες διαδηλώσεων, οι οποίες κατά καιρούς έχουν κορυφωθεί με βία και μάχες με την αστυνομία. Έχουν επικεντρώσει μια αίσθηση γενικευμένης οργής εναντίον του Μακρόν, με τους διαδηλωτές να υποστηριζουν ότι θέλουν να προστατεύσουν το ευρύτερο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και τις δημόσιες υπηρεσίες της Γαλλίας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η αύξηση της ελάχιστης ηλικίας επιλεξιμότητας για κρατική σύνταξη είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το σύστημα στη ζωή καθώς ο πληθυσμός γερνάει.

Συνταγματολόγοι τονίζουν ότι είναι απίθανο το συμβούλιο να ακυρώσει ολόκληρο το σύνολο των αλλαγών στις συντάξεις του Μακρόν. Θεωρείται πιθανότερο ότι ορισμένα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της απασχόλησης των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας θα απορριφθούν με την αιτιολογία ότι δεν ανήκουν σε νομοθεσία που συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αναμένεται να διατηρηθεί η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Εάν το συμβούλιο ακυρώσει ολόκληρο το πακέτο αλλαγών, θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για τον Μάκρον και την κυβέρνηση.

Το συμβούλιο θα αποφανθεί επίσης σχετικά με το αίτημα πολιτικών της αριστεράς για δημοψήφισμα των πολιτών σχετικά με τα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Εάν εγκριθεί, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να συγκεντρώσουν σχεδόν 5 εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, μια διαδικασία που θα διαρκέσει εννέα μήνες.

Δημοψήφισμα για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση;

Το Συμβούλιο θα αποφανθεί, επίσης, σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημόσιου δημοψηφίσματος που θα μπορούσε να σταματήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην πορεία. Μια συνταγματική τροποποίηση που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν από το 2008, επιτρέπει τη διεξαγωγή ενός «δημοψηφίσματος με πρωτοβουλία των πολιτών», εάν μια πρόταση κερδίσει την υποστήριξη του ενός πέμπτου των βουλευτών και την υποστήριξη του ενός δεκάτου των ψηφοφόρων. Η αριστερή συμμαχία NUPES προσπαθεί να διεξαγάγει εθνική ψηφοφορία για την ψήφιση νόμου που θα περιορίζει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 έτη.

Αυτό θα ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, ακόμη και αν το Συμβούλιο αποφασίσει ότι μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα. «Είναι πολύ πιθανό το Συμβούλιο να επιτρέψει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά αυτό δεν θα εμπόδιζε απαραίτητα τον Εμανουέλ Μακρόν να θέσει σε εφαρμογή τον νόμο του» δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής, Μπρούνο Κοτρέ. «Όσο για τη συλλογή σχεδόν 5 εκατομμυρίων υπογραφών μέσα σε εννέα μήνες πριν από την εφαρμογή του νόμου – λοιπόν, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο» πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο θα πρέπει, επίσης, να εξετάσει και μερικές προσφυγές κατά του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων από το NUPES και από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν. Ένα πράγμα είναι βέβαιο, δήλωσε ο Μπρούνο Κοτρέ: «Το Συνταγματικό Συμβούλιο έχει αποκλειστικά νομικό ρόλο και δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την πολιτική». Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, Λοράν Φαμπιούς, πρέπει τελικά να αναθέσει σε ένα από τα άλλα μέλη του Συμβουλίου να συντάξει μια ανάλυση του νομοσχεδίου. Όποιος επιλεγεί, μπορεί να αξιοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου και μπορεί να συναντηθεί με τους πολιτικούς που βρίσκονται πίσω από τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί. Μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση, ο συντάκτης της την παρουσιάζει στο υπόλοιπο Συμβούλιο.

Στη συνέχεια, τα μέλη του Συμβουλίου παίρνουν τον λόγο για να μοιραστούν τις θέσεις τους σχετικά με τα συμπεράσματα της έκθεσης. Η απλή πλειοψηφία των εννέα μελών αποφασίζει για το θέμα και ο πρόεδρος του Συμβουλίου ψηφίζει τελευταίος, δίνοντας την αποφασιστική ψήφο αν χρειαστεί. «Εάν ορισμένα μέρη του νομοσχεδίου ακυρωθούν, αλλά παραμείνει η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη, αυτό δεν θα αποτελεί σε καμία περίπτωση απάντηση στην αναταραχή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» δήλωσε ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του CFDT, του μεγαλύτερου και πιο μετριοπαθούς συνδικάτου της Γαλλίας.

Αριστεροί πολιτικοί έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να απαιτούν τον τερματισμό της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν, ακόμα και αν το Συνταγματικό Συμβούλιο την αποδεχθεί.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις