Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν παραμένει το φαβορί, ωστόσο, η απόσταση που τον χωρίζει από την υπερ-συντηρητική Λε Πεν έχει συρρικνωθεί

Η ελαχιστοποίηση της δημοσκοπικής διαφοράς ανάμεσα στον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη βασική αντίπαλό του, την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν καθώς και το ποσοστό της αποχής, είναι τα δύο κυρίαρχα στοιχεία στον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει το φαβορί για την τελική νίκη, στο δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου. Ωστόσο, η απόσταση που τον χωρίζει από την υπερ-συντηρητική Λε Πεν έχει συρρικνωθεί. Υπολογίζεται ότι πλέον είναι μόλις 3 ποσοστιαίες μονάδες. Κάποιοι αναλυτές, μάλιστα, θεωρούν ότι στην πράξη οι πιθανότητες της Λε Πεν να αναλάβει την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, ως διάδοχος του Μακρόν, είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.

Όσο για την αποχή, μολονότι οι Γάλλοι ιστορικά ήταν γενικώς συνεπείς ως προς την προσέλευσή τους στις κάλπες, στην παρούσα φάση φαίνεται ότι θα απόσχουν των εκλογών πιο έντονα από ποτέ. Ειδικοί εκτιμούν ότι η αποχή θα ξεπεράσει ακόμη και το 22,5%, το ποσοστό-ρεκόρ που είχε σημειωθεί στις εκλογές του 2017.

Tight race in France's presidential elections

Έως και περίπου πριν από έναν μήνα, ο Μακρόν προηγείτο σε δημοφιλία με μια διαφορά σχεδόν 10 μονάδων. Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, τον ώθησε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, ενισχύοντας το διεθνές κύρος του και εμμέσως αναβαθμίζοντας το γόητρο της Γαλλίας σαν πρωταγωνίστριας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή. Πιθανώς ο Μακρόν επένδυσε στην ξενοφοβία της Λε Πεν και τον θαυμασμό της προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ελπίζοντας ότι η επίδοξη σφετερίστρια του προεδρικού θώκου θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση και θα έχανε έδαφος στην κούρσα των εκλογών.

Ωστόσο, οι συνέπειες του πολέμου στην οικονομία αποδείχθηκαν αναπάντεχο θείο δώρο για το λαϊκιστικό κήρυγμα της Μαρίν Λε Πεν. Εγκαταλείποντας την προηγούμενη στόχευση της ρητορικής της, εστίασε κυρίως στο κόστος ζωής της πλειονότητας των πολιτών. Το οποίο, φυσικά, χρέωσε ακέραιο στην πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν, ακριβώς όπως κάνουν οι λαϊκιστές, από δεξιά ή αριστερά, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η στροφή της Λε Πεν από τις αντιδραστικές αντι-μεταναστευτικές, αντι-ΕΕ θέσεις απέδωσε καρπούς. Και ενισχύθηκε έτι περαιτέρω από τις επίμονες προσπάθειες της ίδιας να εμφανίζεται πιο φιλική και ανθρώπινη, έτσι ώστε να πλησιάσει στον μέσο Γάλλο και τη μεγάλη μάζα των πολιτών.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού συνειδητοποίησε ότι η εμπλοκή του στην κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία δεν εκτιμήθηκε όσο φανταζόταν από τους Γάλλους, τις τελευταίες εβδομάδες προσπάθησε να ανακόψει το ρεύμα υπέρ της Μαρίν Λε Πεν εξαγγέλοντας μια σειρά από μέτρα για την ανακούφιση των Γάλλων, κυρίως από φορολογικά βάρη.

Παρόλ’ αυτά, η οικονομία και η ακρίβεια παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια για τον Μακρόν, ο οποίος παραμένει επικοινωνιακά ισχυρός, χωρίς όμως τη συμπάθεια που προσήλκυε προτού δοκιμαστεί στην καθαυτό άσκηση της εξουσίας.

Όπως και να ‘χει, από το σημερινό, πρώτο γύρο των εκλογών, αναμένεται ότι οι δύο φιναλίστ για την τελική και κρίσιμη διαδικασία της 24ης Απριλίου θα είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν. Βεβαίως, σήμερα υπάρχουν ακόμη 10 υποψήφιοι για την Προεδρία, οι ψήφοι προς τους οποίους θα κρίνουν την εκλογή στο δεύτερο γύρο, κάτι που επί του παρόντος θεωρείται αστάθμητος παράγοντας. Κυρίως διότι ένα πολύ μεγάλο μερίδιο, περί το 30% των Γάλλων, αποφασίζει ποιον θα ψηφίσει για Πρόεδρο της χώρας του την απολύτως τελευταία στιγμή.

Οπωσδήποτε, δε, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η αποχή. Οι φετινές εκλογές συμπίπτουν με τις ανοιξιάτικες σχολικές διακοπές και προβλέπεται ότι πάρα πολλοί Γάλλοι θα προτιμήσουν να αποδράσουν στην εξοχή, αντί να παραμείνουν στην έδρα τους, μόνο και μόνο για να διαλέξουν τον επόμενο ηγέτη της Γαλλίας ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λε Πεν.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις