Αντιπαράθεση με τον Γιάννη Ραγκούση στη Βουλή
Για την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και την υπόθεση Λιγνάδη τοποθετήθηκε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπτερίτης απαντώντας στις επικρίσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννη Ραγκούση, με τον οποίο ήρθε σε αντιπαράθεση.
«Η κυρία Μενδώνη είναι μια άξια υπουργός, η οποία έχει επιτελέσει ένα άριστο έργο και έχει απεμπλέξει τεράστια προβλήματα που υπήρχαν στον χώρο του Πολιτισμού» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπτερίτης, τονίζοντας ότι η υπόθεση Λιγνάδη «ήρθε με αυτή την κυβέρνηση και θα δικαστεί από την Δικαιοσύνη, υπό αυτή την κυβέρνηση».
Ο κ. Γεραπετρίτης, καταλόγισε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, ότι το κόμμα του «στοχεύει μόνο στην κομματική αντιπαράθεση», σημειώνοντας ότι «μας είπατε ότι καταδικάζετε το επαίσχυντο “ΝΔ_Παιδεραστές”. Αυτό το κατώτατο σημείο που έχει φτάσει ποτέ το επίπεδο του δημόσιου διάλογου» με την «ταύτιση μιας ολόκληρης παράταξης, ενός ολόκληρου τμήματος του ελληνικού λαού με την παιδεραστία».
Όμως, «δεν σας ακούσαμε να καταδικάσετε τον βραχίονα της ενημέρωσής σας, τον κ. Βαξεβάνη, ο οποίος δήλωσε τα ίδια». Πρόκειται, είπε για «ντροπή και για το πολίτευμα και για το δημόσιο διάλογο, αυτού του τύπου η πολιτική των «ταυτοτήτων» η οποία θέλει στην πραγματικότητα να δολοφονήσει ένα τμήμα ολόκληρο του ελληνικού λαού».
Και πρόσθεσε «εάν θέλετε, να μας το πείτε ευθέως, ότι είμαστε παιδεραστές ή διαφορετικά να αποκηρύξετε τον κ. Βαξεβάνη. Ένα από τα δύο όμως. Δεν μπορείτε να τα έχετε και τα δύο».
Ο κ. Γεραπετρίτης μάλιστα απάντησε και σε μια αποστροφή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως «ακόμα και για την υπόθεση Λιγνάδη φταίει το Επιτελικό Κράτος» σημειώνοντας πως «το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει να προσαχθώ και εγώ ως ηθικός αυτουργός».
Απέρριψε τις μομφές ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει την υπόθεση Λιγνάδη ζητώντας όποιος έχει μια τέτοια άποψη να κατονομάσει ποια είναι η συγκάλυψη σημειώνοντας: «πείτε μας εάν μας λέτε ότι γνωρίζαμε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι αυτής της ποιότητας και τον διορίσαμε; Να το πείτε ευθέως; Υπάρχει έστω και ένας βουλευτής μέσα στην αίθουσα που να θεωρεί ότι η υπουργός Πολιτισμού ή κάποιος από την κυβερνητική παράταξη γνώριζε το ποιόν του ανθρώπου και παρά ταύτα τον διόρισε; Υπάρχει κάποιος που το γνώριζε; Εάν υπάρχει θέλω να μας το πείτε εδώ. Αλλά το να αφήνετε υπονοούμενα δηλητηριάζουν όχι μόνο την πολιτική, αλλά και την Δημοκρατία».
Τόνισε ότι «καμία συγκάλυψη από την κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν υπήρξε στην υπόθεση Λιγνάδη. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου για όλους και εμείς κάνουμε αυτό που επιβάλει το σύνταγμα και ο νόμος».
Εμείς, είπε ο υπουργός, «έχουμε ευθύνη να λύσουμε όλα αυτά τα παθογόνα φαινόμενα και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα ενθαρρύνει την αποκάλυψη τέτοιων φαινομένων και την διαχείρισή τους με τέτοιο τρόπο που θα είναι αποτρεπτικός».
Σήμερα, ανέφερε, «υπάρχει ένα κοινωνικό απόστημα που διατρέχει ολόκληρη την κοινωνία, από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το σύνολο της εργασίας, που δημιουργήθηκε γιατί διαχρονικά δείξαμε μια πολύ μεγάλη ανοχή και δεν φέραμε εγκαίρως δημόσιες πολιτικές που θα τις θεραπεύουν αντί για την καταστολή τους και την διαχείριση της ζημιάς». Υπάρχει «ένα ρεύμα σήμερα που πρέπει να το ενθαρρύνουμε για να ξετυλιχθεί αυτό το απίθανο κουβάρι ανομίας» σημειώνοντας ότι, όχι μόνο θα αυστηροποιηθεί ο Ποινικός Κώδικα αλλά και υπάρξει και ένα ολοκληρωμένο πακέτο δημοσίων πολιτικών.
Ο υπουργός Επικρατείας, απάντησε και στις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, που χωρίς να τις υιοθετεί, είπε ότι υπάρχουν αναρτήσεις σε μπλοκς ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι του κ. Λιγνάδη και σε άνοιγμα των τηλεφωνικών του επικοινωνιών, λέγοντας πως «φαντάζομαι ότι γνωρίζετε το άρθρο 26 του Συντάγματος και τι σημαίνει εκτελεστική λειτουργία και τι Δικαστική. Εάν θέλετε η κυβέρνηση να δίνει εντολές στην δικαστική λειτουργία, να μπαίνει στα σπίτια του οποιουδήποτε, να μας το πείτε. Αυτά όμως δεν είναι πρακτικές της δικής μας διακυβέρνησης, εμείς δεν είμαστε ποτέ εκείνοι που θα πάμε έξω από τον Άρειο Πάγο για να βλέπουμε πως κινούνται δικαστικές υποθέσεις, εμείς αυτά δεν τα κάνουμε [..]. Εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη».
Άλλωστε, πρόσθεσε «εμείς ζητήσαμε να υπάρχει έρευνα που θα φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο. Με την αρωγή της πολιτείας να φτάσει μέχρι εσχάτων. Αλλά δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην Δικαιοσύνη, γιατί το Κράτος Δικαίου είναι μια συγκεκριμένη έννοια και όχι με την δική σας περίεργη αντίληψη..».
Αντιπαράθεση με Ραγκούση
Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, επικρίνοντας την ότι δεν προσέφυγε άμεσα στη Δικαιοσύνη και ότι με τροπολογία κατήργησε τον διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρυχτεί επί ΣΥΡΙΖΑ για την θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για να διορίσει τον κ. Λιγνάδη
«Η κ. Μενδώνη ζήτησε την ίδια μέρα μετά την ανώνυμη συνέντευξη την παραίτηση του. Ακολουθήσαμε την οδό του Συντάγματος και του κράτους δικαίου που ισχύει για όλους. Δεν παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη εμείς όπως κάνατε εσείς», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι ο υπουργός Επικρατείας δεν απάντησε γιατί η κ. Μενδώνη δεν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη όταν έγινε η καταγγελία του Νίκου Σ. ούτε γιατί δεν έχει προχωρήσει η κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι του κ. Λιγνάδη, ενώ δεν έχει κατασχεθεί το κινητό του τηλέφωνο και δεν έχει γίνει άρση των τηλεφωνικών συνομιλιών του.
Ακόμα ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για επιλεκτική ευαισθησία του υπουργού Επικρατείας, σημειώνοντας ότι «καταλαβαίνει την αγανάκτηση του στο χάσταγκ «ΝΔ-Παιδεραστές», ωστόσο όπως είπε δεν μπορεί να μην θέσει «το μέγα ερωτηματικό αν είναι ειλικρινής ή υποκριτής».
«Θα πιστέψω ότι είστε ειλικρινής αν με την ίδια ευαισθησία που διαμαρτύρεστε γι’ αυτό το χάστανγκ ν πάρετε θέση για την απροσχημάτιστη χυδαιότητα του κ. Χρυσοχοΐδη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι. Αλλιώς είστε επιλεκτικά ευαίσθητος», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης.
Ανταπαντώντας ο κ. Γεραπετρίτης, εξέφρασε την έντονη αγανάκτηση του με το χάσταγκ, χαρακτηρίζοντάς το «επαίσχυντο» και τονίζοντας ότι «είναι δολοφονία τμήματος μιας ολόκληρης κοινωνίας». Παράλληλα επιτέθηκε στον Γιάννη Ραγκούση, χαρακτηρίζοντας τον «πρωτομάστορα του συμψηφισμού».
«Γίνεστε αγωγός δημαγωγίας σε αυτό τον ιερό χώρο. Ποια είναι η σχέση με το ζήτημα που συζητάμε, η δήλωση Χρυσοχοΐδη; Ζητάτε να απαντήσουμε γιατί δεν διαπομπεύσαμε τον κ. Λιγνάδη ενώ δεν υπήρχε επώνυμη καταγγελία; Γιατί η Ελλάδα διατηρεί το συνταγματικό τεκμήριο του κράτους δικαίου; Ο κ. Λιγνάδης αποχώρησε ως όφειλε και πήγε στη Δικαιοσύνη. Αλλά δεν τον διαπομπεύσαμε. Δεν τον ρίξαμε στα σκυλιά. Ακολουθήσαμε την οδό που το Σύνταγμα μας επιβάλει. Αν για εσάς το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι περιττά εμπόδια να μας το πείτε», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε:
«Αυτή η κυβέρνηση εντολές για κατ’ οίκον έρευνες και άρση του απορρήτου των τηλεφωνημάτων, δεν πρόκειται να κάνει ποτέ. Αυτά τα ξεχάσαμε στις εκλογές του 2019».
Έντονα επικριτικός για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τώρα που σκάνε οι υποθέσεις για τα αδικήματα του βιασμού να δούμε ποιού είναι η πολιτική ευθύνη. Ο προηγούμενος Ποινικός Κώδικας όριζε ότι τιμωρείται για κακούργημα με ποινή κάθειρξης μέχρι 25 έτη ο βιασμός ανηλίκου. Αυτή ήταν η δική μας επιλογή που ίσχυε από το 1950, και εσείς ως κυβέρνηση φέρατε νέο Ποινικό Κώδικα και το κάνατε ελαφρύ κακούργημα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ήρθαν σε νεκρό χρόνο, τον Νοέμβριο του 2019, και είπαν ότι πρέπει να διορθώσουμε το πρόβλημα.
Εσείς θέλατε χαλαρές, μικρές ποινές στον ομαδικό βιασμό και καταψηφίσατε τη δική μας συνειδητή πολιτική επιλογή με τις διορθώσεις. Κάθε κόμμα κρίνεται. Η επιλογή λοιπόν η δική σας ήταν στη λογική μειώνουμε τις ποινές και αυτή είναι στο ποινικό σας μητρώο, και κάθε φορά πρέπει να ζητάτε συγνώμη εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που καταψηφίσατε και έχετε ατομικά την πολιτική ευθύνη».
Κριτική και από τα υπόλοιπα κόμματα
Η κριτική στη κυβέρνηση για την υπόθεση Λιγνάδη συνεχίστηκαν και με τους άλλους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.
«Από το περιρρέον κλίμα των ημερών, είναι εμφανές ότι η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για το διορισμό του κ. Λιγνάδη, τη καθυστερημένη αντίδραση και τη προσπάθεια συγκάλυψης εκ των υστέρων, είναι σαφής, αντικειμενική και δυστυχώς δεν έχει αναληφθεί. Αυτό είναι ένα πολιτικό γεγονός», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης.
Παράλληλα, έκανε λόγο για «δικαιώματα του ανθρώπου που καταστρατηγούνται, από τις αποτρόπαιες πράξεις ανθρώπων που κατέχουν το όποιο είδος εξουσίας και που έρχονται κατά συρροή στη δημοσιότητα από ένα ρωμαλέο κίνημα κοινωνικής απελευθέρωσης που δεν ζητάει πολιτικούς καθοδηγητές, αλλά ζητάει μία από κοινού υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων του».
«Καταστρατηγούνται από δημόσιους κατήγορους των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ιδίως από το ανεξέλεγκτο καθεστώς των ιστότοπων που κατά συρροή σπιλώνουν και ατιμώρητα, διαπομπεύουν πρόσωπα και πράγματα. Καταστρατηγούνται από πολιτικούς εισαγγελείς που απαγγέλουν κατηγορίες και εκπονούν αποφάσεις, εμποδίζοντας τη Δικαιοσύνη να πάρει τις αποστάσεις της και συντεταγμένα να λάβει τις αποφάσεις της δημιουργώντας ένα κλίμα σύγχυσης, δυσπιστίας και αποπροσανατολισμού», προσέθεσε ο κ. Σκανδαλίδης.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, υπογράμμισε ότι η υπουργός Πολιτισμού έχει ευθύνη που διόρισε τον κ. Λιγνάδη, ωστόσο όπως είπε, «το πρόβλημα δεν είναι η παραίτηση της αλλά το πλαίσιο που παράγει δράστες και επιβάλλει τη σιωπή».
«Το πρόβλημα είναι άλλο. Είναι η διατήρηση ενός κοινωνικού οικονομικού εργασιακού και νομοθετικού πλαισίου που παράγει δράστες και θύματα και ταυτόχρονα εκβιάζει τη σιωπή τους, είναι η αβεβαιότητα, η ανεργία, οι άθλιες εργασιακές συνθήκες που φτιάχνουν θύματα και θύτες. Είναι θέμα καπιταλιστικού συστήματος και εργασιακών σχέσεων», τόνισε ο κ Παφίλης ενώ χαρακτήρισε «γενναία και αναγκαία πράξη για την τιμωρία των ενόχων, το σπάσιμο τη σιωπής».
«Ζούμε την μπόχα που αναδύεται και είναι αποτέλεσμα ενός σάπιου συστήματος που προβάλλει αξιακούς κώδικες μιας αχαλίνωτης βαρβαρότητας», κατέληξε ο κ. Παφίλης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης υποστήριξε ότι «επί 11 μέρες η κυβέρνηση, παρά τη μήνυση κατά του κ. Λιγνάδη η κ. Μενδώνη έκανε ότι δεν καταλάβαινε τίποτα».
«Επί 11 ημέρες η υπουργός Πολιτισμού, που συνεχίζετε να στηρίζετε, συνέχιζε να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα και 11 μέρες μετά βγήκε και είπε ότι είναι επικίνδυνος άνθρωπος. Όταν έγινε η μήνυση δεν ήταν επικίνδυνος;» σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης.
Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Γεραπετρίτη. «Στις 5/2 κατατίθεται η μήνυση και τις 6/2 παραιτείται ο κ. Λιγνάδης. Δεν καταλαβαίνω αυτά που λέτε εκτός αν συντάσσεστε με την άποψη του κ. Ραγκούση ότι πρέπει να είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τη Δικαιοσύνη, να ενημερωνόμαστε και να δίνουμε εντολές. Για την αποκατάσταση της αλήθειας 5/2 έγινε η καταγγελία, 6/2 η κ. Μενδώνη ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του κ. Λιγνάδη. Τελεία» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.
Υπόθεση Κουφοντίνα
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στο Κράτος Δικαίου και την «επιλεκτική άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης» στην υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα, σχολίασε «το Κράτος Δικαίου ισχύει και για τον Κουφοντίνα, αλλά για εσάς ο Κουφοντίνας μπορεί να ζητάει και να διεκδικεί τον τόπο στον οποίο θα κρατείται».
Και αναρωτήθηκε αν υπάρχει καμιά ευνοούμενη Πολιτεία όπου έχει δικαίωμα ο καταδικασθέντας να επιλέξει εκείνος τον τόπο που θα κρατείται.
«Πού το έχετε βρει να ισχύει αυτό; Σε ποια χώρα; Γιατί εγώ από την συγκριτική έρευνα που έχω κάνει ακαδημαϊκά, δεν βρίσκω κάτι τέτοιο. Εάν εσείς μας πείτε ότι θα πρέπει ένας ισοβίτης να έχει δικαίωμα να επιλέγει το εάν θέλει να εκτίσει την ποινή του στον Δομοκό ή στον Κορυδαλλό, ή στον Ασπρόπυργο, ή σε σουίτα, ή σε μονόκλινο, ή σε δίκλινο να το συζητήσουμε. Για μας όμως ο νόμος είναι ένας και ισχύει έναντι πάντων».
newsbeast.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις