Ήθελαν να εισβάλουν με τα όπλα στη Βουλή και να αλυσοδέσουν τον Σολτς – Διάδοχος του καγκελάριου θα ήταν ένας αυτοαποκαλούμενος αριστοκράτης, ο «πρίγκιπας Ερρίκος ο 13ος»
Πρόκειται για τον φερόμενο ως αρχηγό της ομάδας, έναν αυτοαποκαλούμενο αριστοκράτη κτηματομεσίτη, γνωστό ως πρίγκιπας Ερρίκος ο 13ος, τη Ρωσίδα φίλη του και άλλα επτά ιδρυτικά μέλη, μεταξύ των οποίων ένας πρώην αστυνομικός και μία πρώην δικαστής και βουλευτής του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).
Η δεύτερη δίκη στην πολύκροτη υπόθεση με πρωταγωνιστές τους «Πολίτες του Ράιχ» διεξάγεται στη Φρανκφούρτη.
Πρόκειται για μία ομάδα ακροδεξιών συνωμοσιολόγων που σχεδίαζαν τη βίαιη ανατροπή του γερμανικού κράτους.
Τα μέτρα είναι δρακόντεια, με την δίκη να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των γερμανικών ΜΜΕ, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, η ομάδα σχεδίαζε να εισβάλει στο Ράιχσταγκ, το κτίριο της Bundestag (ομοσπονδιακής βουλής) κραδαίνοντας όπλα, να συλλάβει βουλευτές και να κάνει παρέλαση μ΄ένα αλυσοδεμένο καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την γερμανική τηλεόραση να απαθανατίζει το στιγμιότυπο.
Στόχος των ακροδεξιών συνωμοσιολόγων ήταν να κερδίσουν με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη των Γερμανών για το πραξικόπημα που σχεδίαζαν.
Εάν η επιχείρησή τους είχε στεφθεί με επιτυχία, τότε ο 72χρονος σήμερα Ερρίκος, ανέμενε να γίνει ο νέος καγκελάριος στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τις αρχές, στην ομάδα «Πολίτες του Ράιχ» έχουν ενταχθεί 23.000 άτομα, τα οποία αρνούνται να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα του σύγχρονου γερμανικού κράτους και θα ήθελαν να επανασχεδιαστούν τα γερμανικά σύνορα στα όρια πριν από το 1918.
Η δίκη που ξεκίνησε σήμερα στη Φρανκφούρτη, διεξάγεται σε ένα ειδικά κατασκευασμένο κτίριο μεταλλικών κοντέινερ, με την αστυνομική παρουσία να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη. Είναι η δεύτερη δίκη που αφορά τους συνωμότες και στο εδώλιο κάθονται επτά άνδρες και δύο γυναίκες, όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Επιπλέον, τον Ιούνιο θα διεξαχθεί στο Μόναχο και τρίτη δίκη, στην οποία θα συμμετέχει η επιχειρησιακή πτέρυγα της ομάδας, που αποτελείται από έναν γιατρό κι έναν γνωστό σεφ. Όλοι αυτοί απέβλεπαν σε υπουργικό πόστο στην περίπτωση επιτυχημένου πραξικοπήματος.
Συνολικά δικάζονται 26 άτομα. Υπήρξε κι ένας ακόμη, ένας 70χρονος, ο οποίος άφησε πρόσφατα την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Φρανκφούρτης.
Και οι τρεις δίκες αναμένεται να διαρκέσουν ένα χρόνο ή και περισσότερο, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ.
«Είναι μια πρόκληση για όλους μας, αλλά θα καθίσουμε εδώ για όσο χρειαστεί», υποστηρίζει η Γκούντουλα Φενς Μπερ, εκπρόσωπος του περιφερειακού δικαστηρίου της Φρανκφούρτης.
Σημειώνεται ότι οι φερόμενοι ως συνωμότες συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2022, όταν βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτια, διαμερίσματα, γραφεία και ένα απομακρυσμένο κυνηγετικό καταφύγιο βρίσκοντας τυφέκια και άλλα ύποπτα στοιχεία. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την ομάδα τους προηγούμενους μήνες.
Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ένα ηγετικό μέλος της οργάνωσης θεωριών συνωμοσίας QAnon, ένας μάντης, ένας οδοντίατρος και ένας ερασιτέχνης πιλότος.
Σύμφωνα με στοιχεία των αρχών, ορισμένοι συνωμότες ενεργούσαν… σύμφωνα με τη θέση των άστρων. Ωστόσο, στο κατηγορητήριο των 621 σελίδων, οι ερευνητές έχουν υποστηρίξει ουκ ολίγες φορές ότι η ομάδα ήταν πολύ οργανωμένη και ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Στον «κουμπαρά» της ομάδας, σύμφωνα με την αστυνομία, υπήρχε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ σε χρυσό και μετρητά, ενώ ο εξοπλισμός τους περιλάμβανε εκατοντάδες πυροβόλα όπλα, δεκάδες χιλιάδες σφαίρες και εκρηκτικά.
Επιπλέον, είχαν αποκτήσει δορυφορικά τηλέφωνα για να παραμένουν σε επαφή, αφού η παραστρατιωτική πτέρυγα είχε πραγματοποιήσει σχέδια διακοπής των εθνικών δικτύων επικοινωνιών και της ηλεκτροδότησης.
Η ομάδα «Πολίτες του Ράιχ» περίμενε την «ημέρα Χ» για να ξεκινήσει το πραξικόπημα, με έναν από αυτούς να θεωρεί ότι το σήμα ήταν ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ.
Κι όταν οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο σπίτι ενός εκ των «Πολιτών του Ράιχ», εκείνος πυροβόλησε εναντίον τους και τραυμάτισε δύο αστυνομικούς.
«Οι πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου πραξικοπήματος στην πραγματικότητα δεν ήταν τόσο υψηλές, αλλά θα μπορούσε στη χώρα να ξεσπάσει ένα κύμα βίας προκαλώντας αποσταθεροποίηση του συστήματος», εξηγεί η Σόφι Σένμπεργκερ, ειδική στο Συνταγματικό Δίκαιο του Πανεπιστημίου «Heinrich Heine» στο Ντίσελντορφ.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις