Ο βίος και η πολιτεία του Γιάννη Βαρουφάκη τον κρατούν μακριά από τη σοβαρότητα, τον προγραμματισμό και τις προοδευτικές προτεραιότητες της εποχής.

Πρόχειρο διαγώνισμα στο μάθημα των πολιτικών εξελίξεων με μια τριτοβάθμια εξίσωση.

Ζήτημα πρώτο: Τι εννοούμε όταν λέμε «προοδευτική κυβέρνηση»; Ζήτημα δεύτερο: Ποια κόμματα μπορούν να αθροίσουν στη Βουλή την πλειοψηφία που χρειάζεται; Ζήτημα τρίτο: Κολλάει σ’ αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ιδιότυπο κόμμα του «ΜέΡΑ 25»;

Να σημειωθεί για το τρίτο ζήτημα: Την ενδεχόμενη συμμετοχή Βαρουφάκη σε προοδευτική κυβέρνηση αναφέρει κυρίως ο… Μητσοτάκης.

Ο ίδιος ο Βαρουφάκης απλώς αυτοτρολάρεται: Σε κυριακάτικη συνέντευξή του είπε ότι για να πάρει τον γάιδαρο που του χαρίζει, πρώτος από όλους ο πρωθυπουργός πρέπει να επιθεωρήσει τα δόντια του:

«Δεν θα συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση χωρίς σοβαρό προοδευτικό πρόγραμμα» είναι η πρωτοσέλιδη διακήρυξή του στη «RealNews».

Προσέξτε τις διατυπώσεις: «σοβαρό», «προοδευτικό», «πρόγραμμα».

Μπορεί κανείς να προσδιορίσει, έστω κατά προσέγγιση, το περιερχόμενο που δίνει ο ίδιος σ’ αυτούς τους όρους;

Χλωμό. Ο βίος και η πολιτεία του τον κρατούν μακριά από τη σοβαρότητα, τον προγραμματισμό και τις προοδευτικές προτεραιότητες της εποχής.

Ακόμη και αν τα παρακάμψουμε αυτά, θα πέσουμε πάνω στα βασικά για συμμετοχή σε συμμαχική κυβέρνηση: Πρώτον να σε θέλουν οι άλλοι και δεύτερο να μπεις στη Βουλή.

Για το κόμμα του Βαρουφάκη το δεύτερο δείχνει ακόμη πιο χλωμό.

Στις προηγούμενες εκλογές πήρε 3, 44%. Καμιά αξιόπιστη ένδειξη δεν υπάρχει ότι μπορεί να το επαναλάβει.

Πρωτίστως δεν το εγγυάται η προσωπικότητα του ανδρός, που κάνει και σ’ αυτή την περίπτωση λογαριασμούς χωρίς τον ξενοδόχο.

Ιστορικά πάντως αυτές οι συσπειρώσεις δεν καταφέρουν να επιβιώσουν, είτε περάσουν την πόρτα της Βουλής, είτε όχι.

Σε όλες τις εκδοχές τους: Στεφανόπουλος Τσοβόλας, Σαμαράς, Λεβέντης, Θεοδωράκης, Γ. Παπανδρέου…

Ακόμη και αν το καταφέρει ο Βαρουφάκης, η απάντηση στο πρώτο ερώτημα δεν έχει διασφαλισμένη θετική απάντηση: Ποιος πρωθυπουργός θα τον ήθελε στην κυβέρνησή του;

Να το εξειδικεύσουμε: Τον λογαριάζει ο Τσίπρας ως μέλλοντα κυβερνητικό εταίρο του;

Χλωμότατο. Μπορεί να τον έφερε η ανάγκη να καταφύγει στις ψήφους του Καμμένου για να αθροίσει πλειοψηφία, αλλά δεν θα ήταν σοφό, σε κανονικές συνθήκες, να το επαναλάβεις με τον Βαρουφάκη.

Όταν μιλάει για «προοδευτική κυβέρνηση» εννοεί τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Ο Βαρουφάκης δεν χωράει. Για κυβέρνηση μιλάμε, όχι για ριμέικ του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015.

Το κόμμα ΜέΡΑ25 αποτελεί διάσπαση των δυνάμεων που συσπειρώθηκαν στον Τσίπρα μετά την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ από τις ηγεσίες του, που δεν εκφράσθηκε μόνο με τα Μνημόνια.

Αυτές οι δυνάμεις αποδυναμώθηκαν σχετικά, με τη μεγαλομανιακή εμφάνιση Βαρουφάκη στην εκλογική κονίστρα.

Σήμερα ο λογικός – και εφικτός – στόχος του Τσίπρα είναι να τις επανασυσπειρώσει. Όχι να βάλει ξανά μπελάδες το κεφάλι του…

ieidiseis.gr

Eurokinissi | Ραφαήλ Γεωργιάδης

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις