Αν στρατιώτης χάσει δέσμη σφαιρών, πάει φυλακή. Αν αποθηκάριος στρατού χάσει πολυβόλα, πάει στρατοδικείο. Αν ο ΓΕΕΘΑ χάσει μια ολόκληρη αποθήκη, τι γίνεται;

Η απομάκρυνση του Διοικητή της 111 ΠΜ αναγκαία και επιβεβλημένη διότι ήταν ο άμεσος υπεύθυνος.

Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν αυτά τα πυρομαχικά ήταν ληγμένα σε αποθήκευση και πού; Λειτουργούσε στο στρατόπεδο ανοιχτή χωματερή πυρομαχικών; Ωστόσο, οι διοικητικές κυρώσεις δεν θα πρέπει να σταματήσουν στον διοικητή της 111 ΠΜ.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και των στρατιωτικών κανονισμών: Αν στρατιώτης χάσει δέσμη σφαιρών, πάει φυλακή. Αν αποθηκάριος στρατού χάσει πολυβόλα, πάει στρατοδικείο. Αν ο ΓΕΕΘΑ χάσει μια ολόκληρη αποθήκη, ο πολιτικός προϊστάμενος τον αποστρατεύει και ο ίδιος, ως υπουργός Άμυνας, παραιτείται. Αλλά στην Ελλάδα λείπει η τσίπα και η αντιπολίτευση.

Την Πολεμική Αεροπορία δεν την δοξάζουν και δεν την τιμούν μόνο ο θάνατος των ανθρώπων της στον αέρα. Αλλά και πράξεις των, πράξεις τιμής στο έδαφος. Τέτοια πράξη τιμής θα ήταν και η παραίτηση κάποιων από την στρατιωτική ηγεσία. Εξαιρείται η πολιτική ηγεσία μόνο και μόνο διότι είναι φρέσκια. Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητηθούν και πολιτικές ευθύνες στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Λίγες μέρες πριν την έκρηξη στη Αγχίαλο, ο βετεράνος πτέραρχος ε.α., Στυλιανός Πετρουλάκης (υπασπιστής του Ανδρέα Παπανδρέου), έγραφε στο Facebook: «Τι άλλο να κάμει ο κ. πρωθυπουργός για να μας σώσει από τις καταστροφικές πυρκαγιές; Να δημιουργήσει και Υπουργείο Φωτιάς ή να διπλασιάσει τους υπουργούς στο τωρινό Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας; Αν αυξήσει τους υπουργούς του νυν Υπουργείου, ίσως ένας απ’ αυτούς βρει χρόνο να εξετάσει:

1ον: Εάν συστάθηκαν, συνεδρίασαν, πότε και πόσες φορές, τα προβλεπόμενα από το νόμο συντονιστικά όργανα Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Τα Περιφερειακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (ΠΕ.Σ.Ο.Π.Π,) και τα Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π).
2ον: Εάν συνεδρίασαν για να εξετάσουν τους γενικούς και εποχιακούς κινδύνους που απειλούν ή θα απειλήσουν τη δική τους Περιφέρεια ή τον δικό τους Δήμο.
3ον: Εάν μελέτησαν και καθόρισαν συγκεκριμένους τρόπους πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κινδύνων και των προκαλουμένων εξ αυτών καταστροφών.
4ον: Εάν οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών συγκεκριμένα, που αποφάσισαν όλοι μαζί υλοποιήθηκαν ή όχι.
5ον: Να καταλογίσει ευθύνες στον επικεφαλής και στα μέλη του οργάνου, για μη τυχόν λειτουργία του οργάνου, για έλλειψη, πλημμελή σχεδιασμού πρόληψης, οργάνωσης αντιμετώπισης κινδύνου και καταστροφής, που τελικά δεν αποφύγαμε».

Οι επισημάνσεις του πτεράρχου Στ. Πετρουλάκη καίριες και θα πρέπει να προβληματίσουν τον κ. πρωθυπουργό. Διότι η εμπειρία είναι το τι πιο αποτελεσματικό αντιπυρικό υλικό.

Δ. Β.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις