Το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, που ανακοινώθηκε για τις 16 Μαΐου, έδωσε την ευκαιρία στην Άγκυρα να θυμίσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές με προκλητικό τρόπο μάλιστα, όπως αναφέρει το σύνολο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, καθώς οι παραβάσεις και παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας άγγιξαν ταβάνι.
Σε ανακοίνωση του ο Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, ένα γεγονός που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά (όχι βέβαια σε τέτοιο βαθμό), καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ελλάδας στα 10 ναυτικά μίλια του εναέριου χώρου της.
Το παράδοξο που συμβαίνει μόνο στο Αιγαίο, με την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 6 ν.μ. και τον εναέριο χώρο στα 10 ν.μ για την Ελλάδα έχει καταγραφεί και στις ανακοινώσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ, που μιλούν για αμφισβητούμενες περιοχές, ενώ δεν έχουν μιλήσει ποτέ ξεκάθαρα για παραβιάσεις, παρά μόνο για προκλήσεις.
Ακόμα και το καλοκαίρι του 2020, με την έξοδο του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν κατά τον απερχόμενο Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ αποσοβήθηκε ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος με την Αμερικανική παρέμβαση, δεν καταδικάστηκε λεκτικά για παραβιάσεις η Τουρκία, αλλά για προκλήσεις.
Είναι σαφές ότι άλλο βάρος στο διεθνές δίκαιο έχουν οι προκλήσεις κι άλλο οι παραβιάσεις στην εθνική κυριαρχία.
Οι καλές «υπηρεσίες» που προσπαθεί να προσφέρει ο Αμερικανός Πρέσβης στις ελληνικές κυβερνήσεις πολλές φορές υπερβαίνουν των καθηκόντων του, έχοντας προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον χαρακτήριζε ως χορηγό του ΣΥΡΙΖΑ και το αντίστροφο από την Κουμουνδούρου όταν εκλέχθηκε η ΝΔ στην κυβέρνηση.
Όμως και εκτός συνόρων δεν είναι τυχαίο ότι κύκλοι στην γείτονα τον ονομάζουν μουχτάρη, τοπικό άρχοντα δηλαδή.
Όπως τονίζουν πηγές της Άγκυρας στο iEidiseis, η τουρκική ηγεσία δεν ασχολείται με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα, καθώς οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, τον ξεπερνούν. Εξάλλου είναι γνωστό, ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας είναι στα επάνω τους και οι Αμερικανοί συζητούν να «δώσουν γη και ύδωρ» στην Τουρκία, ώστε να παραμείνει στη Δύση.
Στο πλαίσιο αυτό το tweet της Τουρκικής Πρεσβείας, όπως τονίζεται από τη γειτονική χώρα, δεν αναφέρεται καν στον Αμερικανό Πρέσβη, αλλά στην επιθετική ρητορική που έχει εξαπολύσει, κατά την Τουρκία, η Ελλάδα εναντίον της.
Όπως τόνισαν στο iEidiseis διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα, δεν θα στοχοποιούσαν ποτέ έναν διπλωμάτη τρίτης χώρας, καθώς δεν είναι στον χαρακτήρα της τουρκικής διπλωματίας.
Σ’ ερώτηση του iEidiseis αν θα υπάρχει πρόβλημα με την φερόμενη υπουργοποίηση του Τζέφρι Πάιατ για ενεργειακά θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, η απάντηση ήταν ότι είναι προτιμότερο να είναι στην Ουάσιγκτον όπου θα ασκεί την αμερικανική πολιτική και όχι την προσωπική.
Το ανησυχητικό όμως σε όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι φαίνεται πως ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική από την ήπια πολιτική του Τουρκικού ΥΠΕΞ έναντι της Ελλάδας.
Χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο για πιο λόγο, ο Χουλουσί Ακάρ, ακολουθεί μια σκληρή γραμμή σε σχέση με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, τρεις είναι οι λόγοι:
Πρώτον ότι λόγω της προεκλογικής χρονιάς στην Τουρκία και με τη λογική ότι χωρίς ένταση δεν κερδίζεις εκλογές, έχει αναλάβει με εντολή τον ρόλο του κακού.
Δεύτερον ότι προαλείφεται για δελφίνος στην μετά Ερντογάν εποχή και φτιάχνει το προφίλ του.
Και τρίτον ίσως και το πιο επικίνδυνο, ότι το βαθύ κράτος που ακόμα υπάρχει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανασυντάχθηκε και τον πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.
Σπύρος Σιδέρης
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις