Η σύλληψη έγινε μόλις έφτασε με το ιδιωτικό αεροσκάφος του στο Παρίσι ο Γαλλο-ρώσος επιχειρηματίας.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, Πάβελ Ντούροφ, συνελήφθη το Σάββατο (24/8) από τις γαλλικές Αρχές στο αεροδρόμιο Le Bourget, βόρεια του Παρισιού. Μάλιστα, συνελήφθη μετά την άφιξή του στον ιδιωτικό του χώρο βάσει εντάλματος σε σχέση με την εφαρμογή Telegram. Ο συγκεκριμένος λόγος της σύλληψης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το livemint.com, ο Πάβελ Ντούροφ είναι ο 39χρονος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, η οποία είναι μία από τις πέντε πρώτες εφαρμογές και έχει πάνω από 950 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό της.

 

 

Πάβελ Ντούροφ, ο «Ζάκερμπεργκ της Ρωσίας»

Η Telegram ιδρύθηκε από τον Πάβελ Ντούροφ και τον αδελφό του, Νικολάι Ντούροφ, το 2013. Ο Πάβελ Ντούροφ εξασφαλίζει οικονομική και ιδεολογική υποστήριξη, ενώ ο Νικολάι Ντούροφ παρέχει τεχνολογική υποστήριξη. Σύμφωνα με το «Forbes», ο Πάβελ Ντούροφ είναι γνωστός ως ο «Ζάκερμπεργκ της Ρωσίας», καθώς είχε δημιουργήσει το Vkontakte, το οποίο είναι γνωστό ως το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο της Ρωσίας, σε ηλικία 22 ετών και έχει εκτιμώμενη περιουσία 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ντούροφ έγινε Γάλλος πολίτης τον Αύγουστο του 2021. Μετακόμισε ο ίδιος – μαζί με το Telegram – στο Ντουμπάι το 2017 και, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, έχει λάβει και την υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είναι, επίσης, πολίτης των Σεντ Κιτς και Νέβις, ενός νησιωτικού κράτους στην Καραϊβική, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Ο Πάβελ Ντούροφ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συνεργάστηκε με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να παράσχει κρυπτογραφημένα δεδομένα των χρηστών του κοινωνικού του δικτύου, όπως αναφέρει το «Forbes».

Το 2018, η Ρωσία άρχισε να μπλοκάρει το Telegram αφού δεν συμμορφώθηκε με δικαστική εντολή να δώσει στις υπηρεσίες ασφαλείας πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα των χρηστών του. Αυτό οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις στη Μόσχα και επικρίσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύμφωνα με το Reuters.

 

 

Γιατί δημιούργησε το Telegram

Επίσης, ο Πάβελ Ντούροφ έχει μιλήσει για τη φυγή του από τη Ρωσία. «Προτιμώ να είμαι ελεύθερος παρά να δέχομαι εντολές από οποιονδήποτε», είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο, Τάκερ Κάρλσον. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αναφέρει, ακόμα, πώς άρχισαν όλα για τον Πάβελ Ντούροφ. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι του ήρθε η ιδέα να δημιουργήσει μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων αφού δέχθηκε πιέσεις από τη ρωσική κυβέρνηση όταν εργαζόταν στο VK.

Ακόμα, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει πει ότι σχεδίαζε να εγκατασταθεί στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στη Σιγκαπούρη και στο Σαν Φρανσίσκο πριν εγκατασταθεί στο Ντουμπάι. Εκτίμησε το Ντουμπάι για το επιχειρηματικό του περιβάλλον και την «ουδετερότητά» του, τονίζοντας: «Οι άνθρωποι αγαπούν την ανεξαρτησία. Αγαπούν, επίσης, την ιδιωτικότητα, την ελευθερία, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα μεταπηδήσει στο Telegram».

 

 

Πίεση από την Ε.Ε. στο Telegram

Το 2018, ο Πάβελ και ο Νικολάι Ντούροφ, συγκέντρωσαν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές για να δημιουργήσουν ένα σύστημα blockchain με την ονομασία TON, το οποίο έκλεισε αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ το απαγόρευσε κατά παράβαση των ομοσπονδιακών νόμων περί κινητών αξιών, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Ακόμα, όπως αναφέρει το «Forbes», το Telegram έχει γίνει μια κρίσιμη πηγή πληροφοριών και άφθονη πηγή παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, μετατρέποντας την εφαρμογή σε «διαδικτυακό πεδίο μάχης», την οποία χρησιμοποιούν τόσο η ουκρανική όσο και η ρωσική πλευρά.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Telegram, ωστόσο, έχει προκαλέσει έλεγχο από διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και την παραβίαση δεδομένων. Μάλιστα, τον Μάιο, οι ρυθμιστικές Αρχές της Ε.Ε. δήλωσαν ότι ήταν σε επαφή με το Telegram καθώς θα μπορούσαν να υποβάλουν αυστηρότερες απαιτήσεις στην εφαρμογή, στο πλαίσιο μιας νομοθεσίας-ορόσημο της Ε.Ε. για το διαδικτυακό περιεχόμενο.

ieidiseis.gr

EPA | anhor.uz

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις