Κατηγορούμενοι είναι έξι άτομα ανάμεσα στους οποίους και η ιδιοκτήτρια που δικάζονται για εγκληματική οργάνωση και ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Στις 29 Μαΐου έχει ορισθεί η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης για την υπόθεση που σόκαρε το Πανελλήνιο και αφορά στους 32 θανάτους ηλικιωμένων σε Γηροκομείο των Χανίων. Κατηγορούμενοι είναι έξι άτομα ανάμεσα στους οποίους και η ιδιοκτήτρια που δικάζονται για εγκληματική οργάνωση και ανθρωποκτονία από πρόθεση. Το σκεπτικό του βουλεύματος, που αποκαλύπτει το Newpost, προκαλεί ανατριχίλα:
«Προέβαιναν από κοινού, με διαδοχικές και συντονισμένες ενέργειές τους και παραλείψεις τους και σύμφωνα με τους ρόλους που έκαστος από αυτούς είχε -κατόπιν εντολών της 1ης κατηγορούμενης, ως διευθύντριας της εγκληματικής οργάνωσης- σε μία συγκεκριμένη «διαχείριση» των ηλικιωμένων, φιλοξενούμενων της ΜΦΗ η οποία οδηγούσε αιτιακά στη θανάτωση των ηλικιωμένων τροφίμων.
Παρέλειπαν να χορηγούν την κατάλληλη τροφή ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενος της ΜΦΗ, δεδομένου του ότι η χορήγηση τροφής σε καθημερινή βάση σε αυτούς ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η δε ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ η χορήγησή της γινόταν ταχύτατα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενόψει του ότι η παροχή κρέατος ήταν ιδιαίτερα σπάνια με συχνότερη τη χορήγηση οσπρίων ή ζυμαρικών, οι μερίδες φαγητού ήταν πολύ μικρές και ειδικά η ποσότητα του αλεσμένου φαγητού, που χορηγούταν στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, ήταν ελάχιστη (π.χ ένα φλυτζάνι του καφέ, δύο με τρεις κουταλιές κλπ).
Οι δικαστές που μελέτησαν τα στοιχεία της δικογραφίας συμπέραναν επιπλέον ότι φρούτα, γλυκά ή ψωμί δίνονταν σπάνια στους ηλικιωμένους και όταν δίνονταν η ποσότητα ήταν ελάχιστη ενώ το γάλα αραιώνονταν με νερό ενώ -όπως χαρακτηριστικά- περιγράφεται «υπήρχε συστηματική χορήγηση υπολειμμάτων προηγούμενων γευμάτων στα νέα γεύματα καθώς και ακατάλληλων και επικίνδυνων για την υγεία των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων τροφών όπως π.χ εντόσθια ζώων τα οποία παρέχονταν δωρεάν στη ΜΦΗ από επιχειρηματίες του είδους».
Υπάρχει όμως και μία επιπλέον σοκαριστική περιγραφή. «Η χορήγηση της τροφής στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά εισροφήσεων τροφής (πνιγμών) και θανάτων σε ηλικιωμένους ή χορήγησης ελάχιστης τροφής λόγω ελλείψεως χρόνου και προσωπικού».
Στο βούλευμα αναφέρεται ότι η υγιεινή και η καθαριότητα ήταν ανύπαρκτες ενώ σπάνια ήταν και η απολύμανση στους χώρους.
«Η μηχανική καθήλωση» των ηλικιωμένων
Οι δικαστές κάνουν αναφορά και στους ηλικιωμένους που ήταν δεμένοι σε κρεβάτια ή σε αναπηρικά αμαξίδια:
«Προέβαιναν -με την εισαγωγή των ηλικιωμένων προς φιλοξενία, και ειδικά αυτών που έπασχαν από έκπτωση των νοητικών τους λειτουργιών ένεκα παθολογικών ή ψυχιατρικών αιτίων- στην τακτική της «μηχανικής καθήλωσης» ήτοι της πλήρους ακινητοποίησης των ηλικιωμένων καθ’ όλο το 24ωρο στις κλίνες τους ή σε αναπηρικά αμαξίδια, με χρήση ιμάτων περίδεσης και ζωνών ασφαλείας στα αμαξίδια, αφού οι ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι, στην πλειοψηφία τους, μετά την εισαγωγή τους στη ΜΦΗ και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακινητοποιούνταν πλήρως και μόνιμα στις κλίνες τους με χρήση ιμάντων περίδεσης, οι οποίοι τοποθετούνταν στα αντιβράχια των χεριών των ηλικιωμένων και στα πόδια τους στο ύψος των αστραγάλων, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, τοποθετούνταν σε αναπηρικά αμαξίδια ή καρέκλες, στις οποίες ακινητοποιούνταν ομοίως με ζώνες περίδεσης».
Υπήρχε όμως και η «χημική καθήλωση» με τους ηλικιωμένους να παίρνουν ισχυρά ηρεμιστικά και να είναι μονίμως «ληθαργικοί».
«Απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος ηλικιωμένων»
Το βούλευμα είναι καταπέλτης. Κάνει λόγο για έλλειψη προσωπικού, υπεράριθμους φιλοξενούμενους ενώ γίνεται λόγος για εξαπάτηση των συγγενών τους.
«Εκδήλωναν σταθερά απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων ασκώντας ακόμη και σωματική βία εις βάρος τους, τραβώντας τους βιαίως ή κρατώντας τους σφικτά τα χέρια ή τα πόδια τους ή χτυπώντας τους σε απόκρυφα σημεία τους σώματός τους, χλευάζοντας τους και κοροϊδεύοντας τους, δίχως μάλιστα η 1η και η 2η κατηγορούμενες, ως ιδιοκτήτριες να λαμβάνουν κάποιο μέτρο για την εξάλειψη των ανωτέρω καταστάσεων».
Η υπόθεση έφθασε και στον Άρειο Πάγο ο οποίος αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Χανίων με το οποίο είχε αφαιρεθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις