Με μια ΕΛ.ΑΣ στο ναδίρ, με σημαντικά κενά στη λειτουργία της εξαιτίας πολιτικών ετών, η κυβέρνηση αποφάσισε την ίδρυση υπεραστυνομίας!

 

Παρά την έλλειψη σε υλικοτεχνικές υποδομές και ανθρώπινους πόρους που απαιτούνται για ένα τέτοιο εγχείρημα, και με κλειστά αστυνομικά τμήματα εξαιτίας της λειψανδρίας,  η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ αποφάσισε να φέρει σε ισχύ Π.Δ για την ίδρυση υπεραστυνομίας, αποδίδοντάς της δημοσιογραφικά το προσωνύμιο «Ελληνικό FBI», η οποία θα επιφέρει «απορρόφηση» πέντε Υποδιευθύνσεων και κατάργηση μιας αυτοτελούς κεντρικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Προβληματίζει η απουσία έστω και της παραμικρής αντίδρασης εκ μέρους συνδικαλιστικών φορέων των αστυνομικών υπαλλήλων και αξιωματικών! Το υιοθετούν πλήρως;

Ακολουθώντας τα αμερικανικά πρότυπα, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (Δ.Α.Ο.Ε.), η νέα task force (ομάδα κρούσης) της Ελληνικής Αστυνομίας, φέρνει… ντόμινο ανακατατάξεων σε νευραλγικές υπηρεσίες, με στόχο να καταφέρει αποδοτικότερα χτυπήματα στην GREEK MAFIA και το οργανωμένο έγκλημα. Οι αλλαγές και οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι αρμοδιότητες των Υποδιευθύνσεων Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, ανατίθενται στη νέα Υπηρεσία και ταυτόχρονα καταργούνται από την οργανωτική δομή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στην οποία υπάγονται μέχρι σήμερα. Παράλληλα το υπό… “κατασκευή”, “Ελληνικό FBI”, όπως βαφτίστηκε από τους δημοσιογράφους αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία επίσης καταργείται ως Αυτοτελής Κεντρική Υπηρεσία από την οργανωτική δομή του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Οι έξι Διευθύνσεις και Υποδιευθύνσεις που “απορροφούνται”, αναμένεται να συνθέσουν το μεγαλύτερο μέρος του “σκελετού” της νέας ομάδας κρούσης.

Διαβάστε ακόμη:Ο αρχηγός βραβεύθηκε από τους Γάλλους, αλλά οι αστυνομικοί του αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τους ασυρμάτους

Διαβάστε ακόμη:O Έλληνας “δρομέας” αστυνομικός και ο Γερμανός επαγγελματίας αστυνομικός – (VIDEO)
Διαβάστε ακόμη:Ειδικοί Φρουροί: Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Ασφάλειας Ομόνοιας, υπηρεσίες «φαντάσματα»!

Ανακατανομή για κάλυψη ελλείψεων

“Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας του επιχειρηματικού μοντέλου των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί για την Ελληνική Αστυνομία βασική προτεραιότητα και στρατηγικής σημασίας στόχο, η επίτευξη του οποίου, μεταξύ άλλων, προϋποθέτει σαφή κατανόηση της μεθοδολογίας και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται από τις εγκληματικές ομάδες στο πλαίσιο των παράνομων δραστηριοτήτων τους”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην Εισηγητική του έκθεση για τη δημιουργία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας: “Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επανεκτιμά διαρκώς τις ανάγκες και στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες μεταβολής της οργανωτικής του δομής, αλλά και ανακατανομής του προσωπικού της, ώστε να καλύπτονται τυχόν ελλείψεις και να εξασφαλίζονται επαρκώς οι λειτουργικές και επιχειρησιακές ανάγκες των Υπηρεσιών, με στόχο τη διασφάλιση και τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών”.

Επτά Υποδιευθύνσεις στο ελληνικό FBI

Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας, Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας (Υ.Α.Ο.Α.Β.), Υποδιεύθυνση Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων, Υποδιεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης. Οι παραπάνω επτά Υποδιευθύνσεις, θα αποτελέσουν τη “ραχοκοκαλιά” της νέας task force. Πρόκειται για ενισχυμένες παραλλαγές των Υπηρεσιών που απορροφούνται από τη νέα Διεύθυνση με στόχο την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ναρκωτικά, δολοφονίες, ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές, εκβιασμοί, διακίνηση μεταναστών, εμπορία ανθρώπων, εμπορία πολιτιστικών αγαθών, αθλητική βία, οικονομικά εγκλήματα, αναμένεται να συνθέσουν το “χαρτοφυλάκιο” της νέας Διεύθυνσης, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και ενισχυμένες αρμοδιότητες.Σημαντικό μέρος του σχεδιασμού, καταλαμβάνει και το πληροφοριακό κομμάτι, με τις αρμοδιότητες να αναλαμβάνει χωριστή Υποδιεύθυνση (Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων), η οποία έρχεται για να διευκολύνει τον εντοπισμό κεντρικών δραστών που κινούν τα νήματα, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και της ανάλυσης και συλλογής μεταδεδομένων επικοινωνιών. Εκτός από την κεντρική Διεύθυνση με έδρα την Αθήνα, ιδρύονται δύο ακόμα Υπηρεσίες με ίδιες αρμοδιότητες, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος (Υ.Α.Ο.Ε.Β.Ε.) και το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης (Τ.Α.Ο.Ε.Κ. ).

Αντιμετώπιση γραφειοκρατίας

Με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, το προσωπικό που θα στελεχώσει τη νέα Διεύθυνση, κατά την άσκηση των καθηκόντων του προβλέπεται να έχει δικαίωμα άμεσης πρόσβασης όχι μόνο στα αρχεία των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και σε κρίσιμες πληροφορίες και στοιχεία άλλων δημοσίων φορέων, όπως οι Ο.Τ.Α. (πρώτου και δεύτερου βαθμού), τα ν.π.δ.δ. (νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου) και οι λοιπές Αρχές.Ταυτόχρονα αναζητώντας ευελιξία, αμεσότητα και αποτελεσματικότητα, χωρίς εσωτερικές γραφειοκρατικές χρονοτριβές στην προσπάθεια αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, η νέα task force, η οποία θα περιβάλλεται από το μανδύα της αυτοτέλειας, θα υπάγεται απευθείας στο Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, το ανώτερο ιεραρχικά όργανο της φυσικής ηγεσίας του Σώματος.

Αναλαμβάνει τα σοβαρά εγκλήματα

“Σκοπός της Δ.Α.Ο.Ε. είναι να αντιμετωπιστεί όλο το φάσμα δράσης του οργανωμένου εγκλήματος που λειτουργεί στην Ελλάδα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Εισηγητική έκθεση που περιγράφει αναλυτικά την λειτουργία της νέας Διεύθυνσης.Όπως επισημαίνεται όμως εκτός από την κυρία αποστολή του, το “Ελληνικό FBI” θα συνδράμει στη “διερεύνηση, μετά από έγκριση ή διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, σοβαρών εγκλημάτων, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία ή εξειδικευμένη γνώση για την αποκάλυψη των δραστών και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη”.Στόχος των επτά Υποδιευθύνσεων που θα σχηματίσουν την νέα ομάδα κρούσης, είναι να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της Υπηρεσίας και του προσωπικού της και σε εγκλήματα τα οποία μπορεί να μην έχουν τη δομή του οργανωμένου εγκλήματος, όμως παρουσιάζουν ανάλογο, άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών και υπονομεύουν το αίσθημα ασφάλειας.

Τμήμα Προστασίας Αθλητικών Αποστολών

Εκτός έδρας αθλητικές αποστολές ομάδων, μέσα και έξω από τα σύνορα, συνοδεία ειδικά εκπαιδευμένων, Διαπιστευμένων Αστυνομικών του “Ελληνικού FBI”. Πρόκειται για μια από τις αλλαγές που δρομολογεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις αρμοδιότητες της πρώην Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, που πλέον υπάγεται με διαφορετική ονομασία στη νέα ομάδα κρούσης. Συγκεκριμένα δημιουργείται το Τμήμα Προστασίας Αθλητικών Αποστολών, τα στελέχη του οποίου θα αναλαμβάνουν την εκτός έδρας συνοδεία των αποστολών αθλητικών ομάδων, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.Για την εκτέλεση της αποστολής, το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, θα έχει δικαίωμα πρόσβασης σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους των αθλητικών εγκαταστάσεων, στους οποίους παρίσταται για την λήψη μέτρων τάξης η Ελληνική Αστυνομία κατά τη διεξαγωγή εθνικών ή διεθνών αθλητικών διοργανώσεων. Ειδικές ονομαστικές διαπιστεύσεις θα χορηγούνται σε κάθε περίπτωση στα στελέχη της Υπηρεσίας που θα αναλαμβάνουν την ομαλή μετακίνηση των αποστολών, με στόχο την απόφαση επεισοδίων .

Μικρή και ευέλικτη Ασφάλεια

Πέντε από τις δέκα Υποδιευθύνσεις της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καταργούνται και απορροφούνται στη νέα Υπηρεσία για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Σύμφωνα με την εισήγηση του Υπουργείου, η αποστολή της Δ.Α.Α. έγκειται πλέον στην άσκηση της αρμοδιότητας αστυνομίας δημόσιας και κρατικής ασφάλειας. Η νέα Ασφάλεια θα συγκροτείται από τις Υποδιευθύνσεις: Προστασίας Ανηλίκων (στη διάρθρωση της οποία ιδρύεται ένα νέο Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών και Καινοτόμων Δράσεων), Κρατικής Ασφάλειας, Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων (στη διάρθρωση της οποίας ιδρύονται δύο νέα Τμήματα, ήτοι Άμεσης Επέμβασης Ναρκωτικών και Περιβαλλοντικής Προστασίας), Διοικητικής Υποστήριξης και Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων.

Όπως τονίζεται στόχος είναι με την συγκεκριμένη οργανωτική μεταβολή, η Δ.Α.Α. να αποκτήσει ένα πιο μικρό, ευέλικτο και ισχυροποιημένο σχήμα, με έμφαση στην προστασία των ανηλίκων, την κρατική ασφάλεια και τη συγκρότηση ειδικών επιχειρησιακών ομάδων για την καταστολή της εγκληματικότητας. Παράλληλα σημειώνεται ότι θα υπάρξει μείωση και στην εδαφική της αρμοδιότητα, η οποία πλέον δεν θα εκτείνεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αλλά μόνο εντός της περιοχής δικαιοδοσίας της Δ.Α.Α.. Σε περίπτωση βέβαια που θα υπάρχει σχετική έγκριση ή διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, θα μπορεί να επιλαμβάνεται της διερεύνησης αδικημάτων αρμοδιότητάς της και σε περιοχές δικαιοδοσίας των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων του τομέα Νοτίου Ελλάδος.

Νέο Τμήμα για την προστασία Ανηλίκων

Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών και Καινοτόμων Δράσεων. Αυτή θα είναι η ονομασία του νέου Τμήματος που θα προστεθεί στη δομή της νέας Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υπαγόμενο στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.Η δημιουργία του συγκεκριμένου Τμήματος η οποία προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα για το “Ελληνικό FBI”, έρχεται για να υλοποιήσει το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των ανηλίκων και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στις νεαρές ηλικίες.

Ταυτόχρονα, στα πλαίσια της ενίσχυσης της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, δίνεται υπερεξουσιοδότηση στον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας για τον καθορισμό τεχνικών και λεπτομερειακών ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία της νέας 24ωρης γραμμής, στην οποία ανήλικοι και γονείς είναι σε θέση να καταγγέλλουν περιστατικά βίας και παραβατικότητας.

Μάλλον με υδροκέφαλο τέρας μοιάζει η υπεραστυνομία που τίθεται σε λειτουργία από την 1η Σεπτεμβρίου 2024,  παρά η λύση στο πρόβλημα της ανασφάλειας των πολιτών και ευχόμαστε να διαψευστούμε, αλλά φευ…
Αντί η πολιτική και φυσική ηγεσία να μεριμνήσουν για τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης των αστυνομικών, ενίσχυσης των υλικοτεχνικών υποδομών τους, ακόμη και για τις στολές τους, εκπόνησαν εξήγγειλαν και αποφάσισαν,  το “Ελληνικό FBI”.
Ας ελπίσουμε πως δεν επηρεάστηκαν από το NETFLIX και σύντομα…πολύ σύντομα,  θα το μετανιώσουν,  και μαζί και οι πολίτες που θα περιμένουν στο ακουστικό τους…
Αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν ο ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ Χρυσοχοίδης, διαφήμιζε την ΕΛ.ΑΣ ως επιτυχημένη και ας υπήρχε δολοφονία κοπέλας έξω από Α.Τ που πήγε για να ζητήσει βοήθεια.
Οψόμεθα…
Στέφανος Παπαδόπουλος
Mε πληροφορίες από: thetoc.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις