Η Βρετανία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρά αντίποινα για την απόφαση που έλαβε να μπλοκάρει την Huawei – Ο ρόλος της Γερμανίας στη στάση που θα τηρήσει η υπόλοιπη ΕΕ
Η απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της χώρας να αγοράζουν εξοπλισμό 5G της Huawei έως τα τέλη του 2020, ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις χώρες της ΕΕ να επιβάλουν αυστηρότερα όρια στη μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, την ώρα που ο κινεζικός κολοσσός επεκτείνει το αποτύπωμά του στην Ευρώπη.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε την απαγόρευση της Huawei την Τρίτη και αυτό προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Πεκίνου, ικανοποίησε όμως την Ουάσινγκτον, η οποία είχε ασκήσει πιέσεις στη Βρετανία να αντιστρέψει προηγούμενη απόφαση του Ιανουαρίου να δώσει στην Huawei περιορισμένο ρόλο στο δίκτυο 5G.
Η εξέλιξη αυτή στη Βρετανία έρχεται μετά τη δυσφορία του Λονδίνου για την ανάμειξη της Κίνας στην αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και την άποψη ότι το Πεκίνο δεν είπε την πάσα αλήθεια για τον κορωνοϊό.
Αντανακλά επίσης τις επιπτώσεις των νέων αμερικανικών κυρώσεων στην τεχνολογία των επεξεργαστών, οι οποίες, σύμφωνα με το Λονδίνο, επηρεάζουν την ικανότητα της Huawei να παραμείνει ένας αξιόπιστος προμηθευτής.
Η Ευρώπη τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο των αμερικανικών πιέσεων να βγάλουν την Huawei από τα δίκτυα κινητής νέας γενιάς.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, έφτασε τη Δευτέρα στο Παρίσι για ένα τριήμερο συνομιλιών με ομολόγους του από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία. Η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές ότι τα δίκτυα 5G αυτών των χωρών είναι στην ατζέντα.
Στο μεταξύ, τα κινεζικά ΜΜΕ καλούν στην επιβολή αντιποίνων, την ώρα που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ανέφερε ότι η απόφαση της Βρετανίας προωθεί τη διατλαντική ασφάλεια στην εποχή του #5G ενώ παράλληλα προστατεύει και την ιδιωτικότητα των πολιτών, καθώς και τις αξίες του δυτικού κόσμου.
Όπως γράφουν οι Global Times, «είναι ανάγκη η Κίνα να επιβάλει αντίποινα κατά της Βρετανίας, διαφορετικά δεν θα είναι πολύ εύκολο να μας εκφοβίζουν; Τα αντίποινα θα πρέπει να είναι επίπονα για τη Βρετανία. Δεν είναι ανάγκη όμως να μετατραπεί όλο αυτό σε διαμάχη Κίνας – Βρετανίας… Η Βρετανία δεν είναι ΗΠΑ ή Αυστραλία ή Καναδάς. Μακροπρόθεσμα η Βρετανία δεν έχει κανέναν λόγο να στραφεί κατά της Κίνας, καθώς ξεθωριάζει και το θέμα του Χονγκ Κονγκ».
Το κινεζικό πρακτορείο Xinhua αποκαλεί την απόφαση της Βρετανίας για την Huawei «αβάσιμη» και αναφέρει ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό περιβάλλον στη Βρετανία.
Όσο για την ίδια την Huawei κάνει λόγο για «δυσάρεστα νέα» που θα πλήξουν τους πελάτες κινητής στη Βρετανία. «Η χώρα κινδυνεύει να εισέλθει στην ψηφιακή λωρίδα βραδείας κυκλοφορίας. Παραμένουμε σίγουροι ότι οι νέοι περιορισμοί των ΗΠΑ δεν θα επηρέαζαν την ανθεκτικότητα ή την ασφάλεια των προϊόντων που προμηθεύουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε μια «εργαλειοθήκη» συστάσεων για τα 27 κράτη μέλη της, λέγοντας ότι θα μπορούσαν είτε «να περιορίσουν είτε να αποκλείσουν» τους λεγόμενους προμηθευτές 5G υψηλού κινδύνου, όπως η Huawei, από βασικά μέρη του τηλεπικοινωνιακού δικτύου τους.
Σε αρκετές χώρες της ΕΕ, η Huawei εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά τόσο στα υπάρχοντα δίκτυα 4G όσο και στην προγραμματισμένη διάθεση του 5G, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας.
Ο επικεφαλής της γαλλικής αρχής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο απέκλεισε την πλήρη απαγόρευση της Huawei και η Deutsche Telekom της Γερμανίας, ο μεγαλύτερος πελάτης της Huawei στην Ευρώπη, έχει υποστηρίξει σθεναρά την απαγόρευση μεμονωμένων προμηθευτών.
Αλλά από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την εργαλειοθήκη της, υπήρξαν σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης του COVID από την Κίνα, της σκληρής διπλωματίας από το Πεκίνο που έχει εξοργίσει ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ, την επιβολή του νέου νόμου περί ασφάλειας της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ και των κυρώσεων των ΗΠΑ στην τεχνολογία των επεξεργαστών.
Σε κάθε περίπτωση, πολλά Πολλά είναι πιθανό να εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία. Εάν το Βερολίνο αποφασίσει να δώσει το προβάδισμα στην Huawei για το γερμανικό δίκτυο 5G, θα επηρεάσει μικρότερες χώρες με χαμηλότερη επιρροή.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν αναμένεται να λάβει απόφαση σχετικά με τους κανόνες για το 5G μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αν και η Deutsche Telekom υποστηρίζει την Huawei, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν την κινεζική εταιρεία και δότι δεν πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
πηγή;newmoney.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις