Η Κίνα και ο ηγεμόνας της Σι Τζινπίνγκ είναι «απόλυτα συνένοχοι» στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (γνωστή ως MI6) σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση που διοργανώθηκε από το POLITICO στην Πράγα την Τετάρτη.
Ο Richard Moore – γνωστός στην κοινότητα των πληροφοριών ως “C” – κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι επέτρεψε τις βάναυσες ενέργειες της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ και προειδοποίησε για απειλές σε άλλες χώρες από κινεζικές “παγίδες δεδομένων” και τεχνολογικές προόδους.
Είπε, μάλιστα, ότι η MI6 αφιερώνει τώρα περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της Κίνας από οτιδήποτε άλλο.
«Όταν ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, οι Κινέζοι υποστήριξαν ξεκάθαρα τους Ρώσους», είπε ο Moore στην εκτελεστική συντάκτρια του POLITICO, Anne McElvoy. «Έχουν υποστηρίξει πλήρως τους Ρώσους διπλωματικά, απείχαν σε βασικές ψηφοφορίες στα Ηνωμένα Έθνη, έχουν απολύτως κυνικά επαναλάβει όλα τα ρωσικά τροπάρια, ιδιαίτερα σε μέρη όπως η Αφρική και η Λατινική Αμερική – κατηγορώντας το ΝΑΤΟ».
Αλλά αυτή η υποστήριξη έχει κόστος για την κυριαρχία και το κύρος του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία.
«Αυτό που μπορεί να έχει συμβεί είναι ότι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ τους έχει αλλάξει», είπε. «Είναι πολύ δύσκολο να τους κοιτάς και να μην αναγνωρίζεις ότι ο ένας είναι πλέον πολύ υποταγμένος στον άλλον».
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει προτείνει ένα ευρέως απαξιωμένο «ειρηνευτικό σχέδιο» για την Ουκρανία και συχνά ισχυρίζεται ότι είναι ουδέτερο μέρος στη σύγκρουση.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι πριν από περίπου μια δεκαετία, οι Κινέζοι ηγέτες περιέγραψαν την εξωτερική πολιτική της χώρας ως «τάο γκουάνγκ, γιανγκ χούι» — ή «να κρύβεις το φως σου και να αφιερώνεις τον χρόνο σου».
Αλλά υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, το Πεκίνο απέρριψε αυτή την προσοχή και έγινε ολοένα και πιο επιθετικό στο εξωτερικό, ενώ εντείνει την καταστολή στο εσωτερικό.
Αλλά αυτή η υποστήριξη έχει κόστος για την κυριαρχία και το κύρος του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία.
Σημείωσε επίσης ότι η απεριόριστη πρόσβαση της Κίνας σε τεράστια σύνολα δεδομένων στο εσωτερικό της και η πρακτική της να «ανεβάζει» παράνομα δεδομένα από το εξωτερικό της έδωσαν ορισμένα πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.
«Οι κινεζικές αρχές δεν προβληματίζονται πολύ από ζητήματα ιδιωτικού απορρήτου ή ατομικής ασφάλειας δεδομένων, επικεντρώνονται στον έλεγχο των πληροφοριών και στην αποτροπή της αποκάλυψης άβολων αληθειών», είπε. Αλλά «η υπηρεσία μου, μαζί με τους συμμάχους μας, σκοπεύει να κερδίσει τον αγώνα για να κυριαρχήσει στην ηθική και ασφαλή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης», πρόσθεσε.
Εκτός από την υποστήριξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το Πεκίνο υποστηρίζει πολλά δυσάρεστα και διεφθαρμένα αυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο, όπως το Ιράν και τη Μιανμάρ, είπε.
Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Politico με τον αρχηγό της βρετανικής M16
Με πληροφορίες από Politico
ieidiseis.gr
AP
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις