Εκπαιδεύονται σε καιρό ειρήνης για να είναι έτοιμοι σε καιρό πολέμου
Στις ακριτικές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, ως επί το πλείστον, κάθε Κυριακή πρωί κάτι «περίεργοι» τύποι, συνήθως άνω των 30-35, και ίσως οι περισσότεροι με γκρίζα μαλλιά, φοράνε τη στολή παραλλαγής τους και κατευθύνονται αναλόγως με το πρόγραμμα που τους έχει κοινοποιηθεί.
Άλλες φορές σε κάποιο στρατόπεδο και άλλες φορές σε κάποιο πεδίο εκπαιδεύσεως. Και όχι, δεν είναι ούτε παραστρατιωτική ομάδα ούτε τίποτα άλλο «ύποπτο». Αποτελούν μέλη της Εθνοφυλακής του Στρατού Ξηράς της Ελλάδας, που σε άλλες χώρες τη συναντούμε ως Εθνοφρουρά. Από πολλούς θεωρούνται ως «κρυφή και ισχυρή δύναμη αποτροπής, που βρίσκεται παντού». Η Εθνοφυλακή αποτελεί οργανική ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηράς. Συμβάλλει στην άμυνα της χώρας και υποβοηθάει τον Στρατό Ξηράς στην εκπλήρωση της αποστολή του, όπως αυτή καθορίζεται στο πλαίσιο της διακλαδικής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιόδους ειρήνης, μερικής η γενικής επιστράτευσης και πολέμου.
Οι εθνοφύλακες θεωρούνται στρατιωτικοί σε ενέργεια και υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς, μόνο κατά το χρόνο που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Ως διατεταγμένη υπηρεσία θεωρείται η εκτέλεση στρατιωτικής αποστολής ή υπηρεσίας ή εκπαίδευσης, μόνο κατά το χρονικό διάστημα που διαρκεί η αποστολή, ή η υπηρεσία, ή η εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου μετακίνησης από το σπίτι τους προς τον τόπο εκτέλεσης της στρατιωτικής αποστολής, ή της υπηρεσίας, ή της εκπαίδευσης, και αντίστροφα.
Εθνοφύλακες μπορούν να γίνουν άτομα από την εφεδρεία του Στρατού Ξηράς που δεν είναι ενταγμένα σε σχέδιο επιστράτευσης και μένουν μόνιμα στην Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει η Μονάδα Εθνοφυλακής. Αν κριθεί απαραίτητο μία Μονάδα Εθνοφυλακής μπορεί να στελεχωθεί και από ενδιαφερόμενους που κατοικούν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα εντός 150 χλμ. από τη Μονάδα, και μόνο στην ηπειρωτική χώρα. Επίσης, εθνοφύλακες μπορούν να γίνουν άτομα άνω των 20 ετών από εφεδρεία που είναι ενταγμένη σε σχέδιο επιστράτευσης, ύστερα από σχετική αίτηση στην αρμόδια Αρχή επιστράτευσης και έγκρισής της από το ΓΕΣ, αφού όμως το επιτρέπουν οι επιχειρησιακές ανάγκες. Σε αυτή την περίπτωση ο περιορισμός των 150 χλμ. επεκτείνεται στα 200 χλμ. Επιπροσθέτως, ως εθνοφύλακες μπορούν να καταταγούν ενδιαφερόμενοι τόσο από την Αεροπορία όσο και το Ναυτικό, συμφώνως, όμως, με τους ισχύοντες πίνακες κατανομής εφεδρείας, καθώς και έφεδροι του Στρατού Ξηράς από 45 έως 67 ετών. Στις Μονάδες Εθνοφυλακής που εδρεύουν στα νησιά καλούνται για κατάταξη όσοι διαμένουν μόνιμα σε αυτά όπου υπάρχει έδρα Μονάδος, Υπομονάδος ή Τμήματος Εθνοφυλακής.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Εθνοφυλακής, στις Μονάδες Εθνοφυλακής μπορούν να υπηρετούν και γυναίκες σε εθελοντική βάση, οι οποίες προέρχονται από την εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή, επειδή στη χώρα μας δεν ισχύει ο θεσμός της υποχρεωτικής στράτευσης γυναικών μπορούν να καταταγούν ως εθνοφύλακες γυναίκες που υπηρέτησαν έχοντας επαγγελματική σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις και αποστρατεύτηκαν. Ο θεσμός καθώς και τα Τάγματα Εθνοφυλακής είναι σημαντικά για Γενικό Επιτελείο Στρατού. Αποτελούν καταλυτικό συντελεστή αύξησης της μαχητικής ικανότητας των Μονάδων του Στρατού Ξηράς, συμβάλλοντας στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Παράλληλα, στις περιοχές όπου υπάρχουν Μονάδες Εθνοφυλακής, ως επί το πλείστον ακριτικές και παραμεθόριες, επαυξάνεται ο δεσμός μεταξύ πολιτών και ενεργού Στρατού.
Εθελοντική προσφορά προς την πατρίδα
Τα τελευταία έτη υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την εκπαίδευση και την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ταγμάτων Εθνοφυλακής. Η εκπαίδευση, πέρα από τις βολές με όπλα διαφόρων τύπων και επιχειρησιακές τακτικές, περιλαμβάνει, επίσης, παροχή πρώτων βοηθειών σε πεδίο μάχης, επάνδρωση φυλακίων στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, συμμετοχή σε τακτικές ασκήσεις, αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, εκπαίδευση σε ναρκοπόλεμο, εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος, φύλαξη ζωτικών εγκαταστάσεων, συντήρηση οπλισμού μονάδας, και πολλά άλλα που συναντάμε στις σύγχρονες μορφές πολέμου. Βασικό γνώρισμα των εθνοφυλάκων είναι η εθελοντική προσφορά, καθώς ουδείς τους υποχρεώνει να καταταγούν και να λάβουν μέρος στις εκπαιδεύσεις. Αφήνουν τις οικογένειες και τα σπίτια τους και πηγαίνουν να εκπαιδευτούν σε καιρό ειρήνης, για το απευκταίο σενάριο που χρειαστεί να τα προστατέψουν σε περίπτωση πολέμου. Αυτό το αίσθημα εθελοντικής προσφοράς και αγάπης για την πατρίδα είναι αυτό που σε πολλές περιπτώσεις τούς έχει κάνει να δίνουν αυτό το «κάτι παραπάνω» που κάνει τη διαφορά. Πέρα από τα οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που χρησιμοποιούνται στις εκπαιδεύσεις, οι εθνοφύλακες βάζουν και τα δικά τους οχήματα, στα οποία έχουν γίνει σχετικές προσαρμογές για να φέρουν σχετικό οπλισμό.
Υπάρχουν μάλιστα Μονάδες Εθνοφυλακής που κάνουν χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και καινοτομιών, που με έξοδα των ίδιων των εθνοφυλάκων και χορηγών έχουν αναβαθμίσει την εκπαίδευση. Το Τάγμα Εθνοφυλακής Δράμας για παράδειγμα, έχοντας λάβει σχετικές εγκρίσεις από την στρατιωτική ιεραρχία, κάνει χρήση εξοπλισμού Airsoftt και ηλεκτρονικών στόχων σε διάφορες μορφές εκπαίδευσης, παρέχοντας ρεαλισμό πεδίου μάχης, που είναι και το ζητούμενο στους σύγχρονους στρατούς. Μέσα στο 2019 υπήρξε πρόταση από εθνοφύλακες για την προμήθεια ικανού αριθμού όπλων τύπου Αirsoft, πανομοιότυπα με τα πραγματικά τυφέκια G3A3, G3A4 και άλλων τύπων του Ε.Σ. Το επόμενο βήμα ήταν η όσο το δυνατόν βέλτιστη αξιοποίησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο γεννήθηκε η ιδέα για την προμήθεια ηλεκτρονικών στόχων ανάλογων με τα συστήματα που χρησιμοποιούν οι στρατιωτικές δυνάμεις σε πολλούς στρατούς του ΝΑΤΟ. Το κόστος ικανού αριθμού στόχων ήταν απαγορευτικό. Αυτό, όμως, τελικά δεν απετέλεσε ανασταλτικό παράγοντα, καθώς σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα εμφανίστηκε η ιδέα κατασκευής ανάλογου συστήματος από εθνοφύλακα της Μονάδος στη Δράμας. Ο ίδιος σχεδίασε και υλοποίησε το σύστημα ηλεκτρονικών στόχων που έλαβε το όνομα ATS-19 (Advanced Targeting System – 19). Αρχικά η ιδέα υλοποιήθηκε με απλά υλικά, αλλά στη συνέχεια έγινε χρήση σύγχρονων μέσων, με αποτέλεσμα ένα προϊόν που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ανάλογα συστήματα βιομηχανικής παραγωγής. Σήμερα, το σύστημα έχει εξελιχθεί και είναι πλέον το ATS-21, με πολύ περισσότερες δυνατότητες από το αρχικό.
Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
vradini.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις