Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Για να είμαστε ειλικρινείς και ακριβείς, εάν δεν υπήρχε η αποκαρδιωτική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ και η χαμηλή πτήση του ΠΑΣΟΚ, θα μιλούσαμε για μεγάλη ήττα της ΝΔ σε αυτές τις ευρωεκλογές.

Για μία ακόμα φορά, το πιο δυνατό όπλο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η εκκωφαντική αδυναμία των αντιπάλων του.

Γι’ αυτό και οι κυβερνώντες αντιπαρέρχονται την κριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα, με το επιχείρημα ότι η ΝΔ έχει ποσοστό μεγαλύτερο από το άθροισμα εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ πλήρωσε δύο πράγματα:

–      Την προβληματική έως απογοητευτική κυβερνητική επίδοση από τις περσινές εκλογές. Αλαζονεία, ατυχείς επιλογές, αναποτελεσματικότητα σε θέμα όπως η ακρίβεια, διαφθορά και υπουργοί «τουρίστες».

–      Τη στροφή προς το κέντρο, που άφησε ακάλυπτη τη δεξιά βάση της ΝΔ, να νιώθει ξένη στο ίδιο της το κόμμα.

Υπό αυτή την έννοια, επιβάλλεται να είναι σαρωτικές οι αλλαγές σε πολιτικές και πρόσωπα.

Τα είχαμε πει ακόμα και στο τελευταίο σημείωμα πριν καν ανοίξουν οι κάλπες. Τώρα πλέον έφτασαν στο Μαξίμου και με… συστημένο μήνυμα.

Πολυδιάσπαση

Από την άλλη, η πολυδιάσπαση της κεντροαριστεράς εξελίσσεται σε μεγάλη μάστιγα για τον χώρο αυτό.

Αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά, πως ο συνεχής κατακερματισμός αποδυναμώνει και κάθε πόλο, αλλά και συνολικά την κεντροαριστερά.

Από χθες βγήκαν πολλοί και τόνισαν την ανάγκη πρωτοβουλιών για κάτι κοινό.

Όποιος βρει τρόπο να συνεννοηθούν έστω και για τα βασικά ο Κασσελάκης με τον Ανδρουλάκη να τον πάει στο υπουργείο Εμπορίου να τον πατεντάρει και να κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία!

Οι τρεις λόγοι που έκοψαν τα φτερά του Κασσελάκη

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως το έχει ο Κασσελάκης. Ο οποίος έδειξε αδυναμία να εισπράξει την κυβερνητική φθορά. Θα ήταν ικανοποιητικό κάπως το 15%, εάν υπολογίσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη δύο διασπάσεις τους τελευταίους μήνες. Αλλά όταν ο Μητσοτάκης χάνει τόση δύναμη – άρα η κοινωνία αναζητά να εκφράσει τη δυσφορία της – και εσύ δεν μπορείς να κερδίσεις, υπάρχει θέμα.

Μάλιστα, εκεί που φαινόταν ότι καλπάζει προς το 17%, 18% ή και 20% – ποσοστά που θα άλλαζαν το πολιτικό σκηνικό με δεδομένο το 28% της ΝΔ- ξαφνικά πισωγύρισε.

Για τρεις λόγους:

–      Οι «influencers» δεν ψηφίζουν. Αποθεώνουν τα ινδάλματα, κάνουν like, τρελαίνονται με τα viral και τας αυτόγραφα, αλλά με τις κάλπες δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση.

–      Ο ηγέτης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά στην πολιτική δεν πας πουθενά χωρίς κόμμα. Ένα κόμμα ασυντόνιστο, απρόθυμο και τελικά απών – για διάφορους λόγους, που δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί – αποτελεί τεράστιο πρόβλημα σε μία εκλογική αναμέτρηση.

–      Ο Κασσελάκης δεν έχει καταλάβει ότι πολιτική σημαίνει να μιλάς για τους άλλους και τα προβλήματά τους και να κάνει ό,τι μπορείς γι’ αυτά. Και να πραγματώνονται οι φιλοδοξίες σου μέσα από μία τέτοια διαδικασία. Η αφόρητη αυτοαναφορικότητα, ο ναρκισσισμός και η επιδεικτική εγωπάθεια ενοχλεί και καταδικάζεται συνήθως.

Το σύνδρομο με το μισογεμάτο ποτήρι

Με εντυπωσιάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να σας πω.

Όχι με τις εκλογικές του επιδόσεις.

Αλλά με την εμμονή του να βρίσκει πάντα έναν… θρίαμβο του κόμματός του, ακόμα κι όταν όλοι γύρω του έχουν άλλη άποψη.

Σε συνθήκες απολύτως ευνοϊκές, όπως αποδείχθηκε, με δεδομένη την τεράστια πτώση της ΝΔ, ο πιο συγγενής πολιτικός χώρος στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, δεν κατάφερε παρά να πάρει… ψίχουλα. Αποτυγχάνοντας μάλιστα να κερδίσει τη δεύτερη θέση.

Όλο αυτό μπορεί να ειπωθεί και ως εξής: Ο Ανδρουλάκης έχασε από τον Κασσελάκη κι όμως πανηγυρίζει!

Για να μην πω ότι ο εκλεκτός του στο ευρωψηφοδέλτιο, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, απέτυχε να εκλεγεί, μάλλον και ως μήνυμα των ψηφοφόρων του Κινήματος στον κ. Ανδρουλάκη.

Είναι ταλέντο να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο, ακόμα κι όταν είναι σχεδόν άδειο.

Η θολή εικόνα των γκάλοπ

Τελικά η αποχή μπέρδεψε τους δημοσκόπους.

Για την ακρίβεια, δεν επανέλαβαν μεν την περσινή αποτυχία, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν κάποια βασικά από τα χθεσινά αποτελέσματα.

Με τόσο ρευστό εκλογικό σώμα, τη σύνθεση του οποίου δύσκολα μπορεί να ακτινογραφήσει κανείς πάντως, ήταν μάλλον αναμενόμενο, να μην πιάσουν, για παράδειγμα, την τόσο μεγάλη πτώση της ΝΔ. Οι περισσότερες έδιναν σταθερά πάνω από 31% και 32% τις προηγούμενες μέρες, ενώ μέχρι πριν δέκα μέρες την έβλεπαν και πάνω από 33%.

Με τον Κασσελάκη τον έβρισκαν ψηλότερα, αλλά είχαν την προνοητικότητα και έδιναν και αρκετά χαμηλά το κάτω όριο.

Το ΠΑΣΟΚ το πέτυχαν σε γενικές γραμμές, όπως και τις επιδόσεις ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις