Tι αναφέρει το κλητήριο θέσπισµα – ∆ωροδοκούσαν δύο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. µε χρήµατα και ακριβά iphone – Εστελναν µε viber φωτογραφίες για να κάνουν εκτίµηση οι κλεπταποδόχοι – Εβαζαν τους συναγερµούς σε νερό για να τους απενεργοποιήσουν –  Ξήλωναν ΑΤΜ τραπεζών και τα έπαιρναν µαζί τους -Λήστεψαν ακόµη και εκκλησία – Στα 15 εκατ. ευρώ η λεία τους

Μυθώδη περιουσία με τα κλεμμένα μετρητά και τα πολύτιμα τιμαλφή που άρπαζαν από σπίτια, επιχειρήσεις, ακόμη και εκκλησία, η οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνά σε αξία τα 15 εκατ. ευρώ, κατάφερε να αποκτήσει τα οκτώ χρόνια της συνεχούς δράσης της η αποκαλούμενη «μαφία των Ρομά». Πέντε χρόνια μετά την εξάρθρωση αυτής της τεράστιας εγκληματικής οργάνωσης, τα 98 μέλη της θα καθίσουν τον ερχόμενο Μάιο στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προκειμένου να δικαστούν για κατηγορίες που καταλαμβάνουν τον… μισό Ποινικό Κώδικα.

Διακεκριμένες κλοπές και ληστείες, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι μόνο κάποια από τα αδικήματα που οι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν, με το αδίκημα, όμως, της εγκληματικής οργάνωσης να είναι κοινό για όλους.

Το «protothema.gr» αποκαλύπτει το κλητήριο θέσπισμα του εισαγγελέα Εφετών της Αθήνας Δημήτριου Παϊκόπουλου, 213 σελίδων, βάσει του οποίου οι 98 κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη-μαμούθ για συνολικά 434 εγκληματικές ενέργειες, κατά βάση διακεκριμένες κλοπές και ληστείες σε Αθήνα και Βόρεια Ελλάδα. Στον μακρύ κατάλογο των κατηγορουμένων συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το όνομα του Αλέξανδρου Αγγλούπα, κοσμηματοπωλών της Αθήνας, αλλά και αστυνομικών, οι οποίοι με αντάλλαγμα ακριβά iphones και άλλα δωράκια έκαναν πλάτες στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δίνοντάς τους πληροφορίες για τυχόν επικείμενη σύλληψή τους!

f1_DSC_9687
O Αλέξανδρος Αγγλούπας οδηγείται ενώπιον του εισαγγελέα για να απολογηθεί

Τα όσα αναφέρονται στο πολυσέλιδο δικαστικό έγγραφο κυριολεκτικά προκαλούν σοκ όχι μόνο λόγω του εύρους της εγκληματικής δράσης των κατηγορουμένων, αλλά και λόγω των μεθόδων που χρησιμοποιούσαν για να μπουκάρουν σε σπίτια και επιχειρήσεις σπάζοντας τις πόρτες με βαριοπούλες, βάζοντας τους συναγερμούς σε νερό για να τους απενεργοποιήσουν, κόβοντας καλώδια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και δένοντας ολόκληρα μηχανήματα ανάληψης τραπεζών για να τα αποκολλήσουν και να τα πάρουν μαζί τους. Η λεία από τη δράση τους είναι σχεδόν αδύνατον να αποτιμηθεί επακριβώς, αλλά σίγουρα ξεπερνά, όπως ανέφεραν νομικές πηγές στο «Θέμα», με έναν χαλαρό υπολογισμό, τα 15 εκατ. ευρώ.

Αρκεί να αναφερθεί ότι στο κλητήριο θέσπισμα, όπου καταγράφονται μία προς μία οι εγκληματικές ενέργειες των κατηγορουμένων, γίνεται λόγος για αφαίρεση τουλάχιστον 6.827 χρυσών λιρών Αγγλίας από συνολικά 35 σπίτια, για κλοπές 44 πανάκριβων ρολογιών Rolex, Cartier, Breguet, Gucci, Fendi, Ferre και άλλων επώνυμων οίκων και για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που υπεξαιρέθηκαν κυρίως από σπίτια των βορείων προαστίων της Αθήνας και επιχειρήσεις τα χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής ανασφάλειας.

Το μέγεθος της δράσης των κατηγορουμένων αποτυπώνεται ίσως με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο σε μία περίπτωση διακεκριμένης ληστείας που έκαναν τον Ιούλιο του 2015 στις 3.30 τα ξημερώματα σε επιχείρηση στο Περιστέρι. Συνολικά 20 εκ των κατηγορουμένων, αφού παραβίασαν τη γυάλινη πόρτα της επιχείρησης, στη συνέχεια «έσυραν το χρηματοκιβώτιο στον διάδρομο του 1ου ορόφου, το πέταξαν από τις εσωτερικές σκάλες και αφού χτύπησε πάνω στον τοίχο και κατεδάφισε τμήμα του, το έσπρωξαν και το πέταξαν έξω από την εταιρεία». Ακολούθως, «το μεταφόρτωσαν σε όχημα άγνωστων στοιχείων και διέφυγαν». Το χρηματοκιβώτιο περιείχε «1,5 εκατ. ευρώ και επιταγές συνολικής αξίας 3,5 εκατ. ευρώ».

Ασυρματιστές» και επίορκοι

Η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να εξαρθρώσει την εγκληματική οργάνωση στις 2 Νοεμβρίου του 2016 έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση. Ακολούθως οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς και μετά τις απολογίες αρκετοί από αυτούς κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Στο κλητήριο θέσπισμα, όπου καταγράφεται η δομή της οργάνωσης, οι 94 διαχωρίζονται σε τρεις βασικές εγκληματικές ομάδες, οι οποίες στη συνέχεια σπάνε σε πέντε υποομάδες.

f2_DSC_9349
Mε κλούβες της Αστυνομίας είχαν οδηγηθεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη μαφία των Ρομά

Το κλητήριο θέσπισμα αναφέρει: «Η δράση των ανωτέρω εγκληματικών οργανώσεων εμφανίζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η χρήση τεχνασμάτων με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των ερευνών και την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εντοπισμού στοιχείων και ευρημάτων της εγκληματικής δράσης, η παράνομη συνακρόαση των συνομιλιών μεταξύ του Κέντρου της Αμεσης Δράσης και των πληρωμάτων εποχούμενων περιπολιών από μέλη των οργανώσεων που κατείχαν τον ρόλο του “ασυρματιστή”, οι οποίοι, αφού διαπίστωναν κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο ή γενικότερα στην περιοχή στην οποία οι συνεργοί τους επιχειρούσαν, ενημέρωναν άμεσα τους τελευταίους, με συνέπεια την έγκαιρη διαφυγή αυτών και την αποτροπή τής επ’ αυτοφώρω σύλληψής τους». Στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους οι κατηγορούμενοι μιλούσαν μεταξύ τους με κωδικοποιημένες εκφράσεις και μέσω μόνο τριών τηλεφώνων, τα λεγόμενα «ghost phones».

Το στοιχείο εκείνο, όμως, που προκαλεί πραγματικά αποτροπιασμό είναι η δράση δύο αστυνομικών, οι οποίοι, σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, έδιναν πληροφορίες στους κατηγορουμένους έναντι αμοιβής και δώρων όπως ακριβά iPhones! Για τους εν λόγω δύο αστυνομικούς, το κλητήριο θέσπισμα αναφέρει ότι καλούσαν τους κατηγορουμένους ακόμη και μέσα στα υπηρεσιακά τους γραφεία και τους ενημέρωναν για τις επόμενες κινήσεις των συναδέλφων τους:

«Οριζαν (σ.σ.: οι αστυνομικοί) σημεία συνάντησης με μέλη των οργανώσεων, ακόμη και στα υπηρεσιακά τους γραφεία, όπου έναντι ανταλλαγμάτων (χρηματικά ποσά και άλλου τύπου δώρα, π.χ. ακριβά iphones), τους παρείχαν πληροφορίες για ενέργειες της Αστυνομίας εις βάρος τους, για την πορεία και την εξέλιξη των ερευνών του Τμήματος Ασφάλειας Αμαρουσίου, από το οποίο διεξαγόταν σχετική έρευνα για την εξάρθρωσή τους, για τυχόν δυσμενή στοιχεία (π.χ. αποφάσεις) που εμφανίζονταν στο σύστημα της Αστυνομίας εις βάρος συγκατηγορουμένων τους-μελών των οργανώσεων».

Ακόμη, οι δύο επίορκοι αστυνομικοί «ικανοποιούσαν σχετικά αιτήματα των συγκατηγορουμένων τους, ώστε, όταν συλλαμβάνονταν τρίτα μέλη της οργάνωσης, χάρη στην παρέμβασή τους με την προαναφερόμενη ιδιότητά τους, να αντιμετωπίζονται μόνο στο πλαίσιο του Αυτοφώρου και στη συνέχεια να αφήνονται ελεύθερα να συνεχίζουν την παράνομη δράση τους».

f3_253948307_577415456848410_4698161742962739451_n
f4_253199533_1066340794191566_622983177931004627_n-1
Στο κλητήριο θέσπισμα καταγράφονται μία προς μία όλες οι εγκληματικές ενέργειες των κατηγορουμένων και ο τρόπος δράσης της συμμορίας

Οπως αναφέρει το δικαστικό έγγραφο, οι δύο κατηγορούμενοι με τον τρόπο αυτό, «ήτοι με την παροχή στα μέλη των οργανώσεων των αποκλειστικών πληροφοριών στις οποίες είχαν πρόσβαση, λόγω της ιδιότητάς τους ως αξιωματούχοι αστυνομικοί και την επιρροή που είχαν στην Αστυνομία, οι εγκληματικές ομάδες προγραμμάτιζαν τη δράση τους χρονικά και τοπικά, ώστε να μην εκτίθενται στον κίνδυνο συλλήψεως, με αποτέλεσμα να ματαιώνεται η ποινική τους δίωξη και να δυσχεραίνεται η έρευνα της υπηρεσίας, καθώς αυξάνονταν τα μέτρα ασφαλείας τους».

Μάλιστα, ο ένας εκ των δύο αστυνομικών είχε φτάσει στο σημείο να ενημερώνει τη Βουλγάρα σύντροφο κατηγορουμένου ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείται. «Εχουμε πρόβλημα από το Μαρούσι, δεν ξέρω, από τα τηλέφωνα κάτι βρήκαν», ακούγεται να λέει ο ίδιος, σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Ο έτερος κατηγορούμενος αστυνομικός έφτασε στο σημείο να ενημερώσει τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ότι είχε σχεδιαστεί για τις 2 Νοεμβρίου του 2016 στις 6 το πρωί «ευρεία αστυνομική επιχείρηση με τη συμμετοχή άνω των 500 αστυνομικών και ειδικών υπηρεσιών για διεξαγωγή ταυτόχρονων επιχειρήσεων σε τρία διαφορετικά διαμερίσματα της χώρας». Το αποτέλεσμα ήταν οι περισσότεροι να εξαφανιστούν από τα σπίτια τους παίρνοντας μαζί τους όλα τα κλοπιμαία και όταν πια έφτασαν οι αστυνομικοί βρήκαν τις κρύπτες όπου τα έκρυβαν άδειες.

Βαριοπούλες, λοστοί και σωματική βία

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισέβαλλαν σε σπίτια των βορείων και των νοτίων προαστίων της Αθήνας (Γλυφάδα, Νέα Ερυθραία, Κρυονέρι, Κηφισιά, Μαρούσι, Πικέρμι, Αγιος Στέφανος κ.ά.) και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας (Κατερίνη, Θεσσαλονίκη κ.α.) και αφού άρπαζαν ό,τι πολύτιμο έβρισκαν -όχι μόνο μετρητά και κοσμήματα, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές, γούνες, επώνυμες τσάντες και ρούχα- άφηναν πίσω τους κρανίου τόπο.

Ενδεικτικά, αρκεί να αναφερθεί ότι σε ένα από τα «μπουκαρίσματα» που έκαναν σε οικία στο Ψυχικό τον Απρίλιο του 2016 άρπαξαν πέντε πανάκριβα ρολόγια, 50 ζευγάρια μανικετόκουμπα, 10 δαχτυλίδια -τα δύο με διαμάντι- και 10 περιλαίμια ασημένια και χρυσά, ενώ από άλλο σπίτι στην Εκάλη πήραν κοσμήματα αξίας 1 εκατ. ευρώ και 150 χρυσές λίρες Αγγλίας.

Συνήθως οι κατηγορούμενοι έβαζαν τους συναγερμούς σε νερό για να τους απενεργοποιήσουν και στη συνέχεια εισέβαλλαν στα σπίτια προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σωματικές βλάβες στους ενοίκους τους, με τους οποίους σε κάποιες περιπτώσεις είχαν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο. Στην Πιερία στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν κλεμμένο χρηματοκιβώτιο τραυμάτισαν δύο πολίτες που τους αντιλήφθηκαν, ενώ σε άλλη περίπτωση απείλησαν ακόμη και με καραμπίνα και μαχαίρι.

Χαρακτηριστική είναι η ληστεία που διέπραξαν στην Εκάλη το 2015, στις 7.30 το απόγευμα. Την ώρα που έβγαζαν από το σπίτι δύο «πακτωμένα χρηματοκιβώτια», επέστρεφε σε αυτό ο ιδιοκτήτης μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία ανήλικα παιδιά τους. Ο ιδιοκτήτης αντιλαμβανόμενος τι είχε συμβεί στο σπίτι του «προσπάθησε να εμβολίσει το όχημά τους (των δραστών) προσκρούοντας στο οπίσθιο μέρος του». Τότε, «οι κατηγορούμενοι που βρίσκονταν εξωτερικά, προκειμένου να διατηρήσουν τα κλοπιμαία, προσέγγισαν το αυτοκίνητό του και με τη χρήση βαριοπούλας και λοστού έθραυσαν το παρμπρίζ και το πλαϊνό τζάμι αυτού και άνοιξαν τις πόρτες ζητώντας από τους παθόντες να κατέβουν.

Οι τελευταίοι δεν το έπραξαν και ακολούθως οι κατηγορούμενοι επιβιβάστηκαν στο όχημά τους και διέφυγαν αφαιρώντας τελικά μόνο το ένα χρηματοκιβώτιο που περιείχε 5.000 ευρώ και τιμαλφή αξίας 120.000 ευρώ»! Σε άλλη περίπτωση ληστείας, μπήκαν στο σπίτι αφού δηλητηρίασαν το λυκόσκυλο της οικογένειας, απενεργοποίησαν τον συναγερμό και ξήλωσαν με βαριοπούλα την ξύλινη είσοδό του.

car
Πανάκριβα ρολόγια Rolex, πολυτελή αυτοκίνητα και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ είχαν στην κατοχή τους τα μέλη της σπείρας

Οι κλεπταποδόχοι και ο ρόλος του Αγγλούπα

dikigorioi
Oι συνήγοροι υπεράσπισης Νικόλαoς Αλετράς και Λίλα Ραγκούση

Ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης συγκαταλέγεται και ο Αλέξανδρος Αγγλούπας, ο οποίος είχε απασχολήσει ξανά στο παρελθόν την Ποινική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος της Γωγώς Φαρμάκη, αδελφής του μοντέλου και παρουσιάστριας Ολγας Φαρμάκη.

Το κλητήριο θέσπισμα αποδίδει στον Αγγλούπα ρόλο εκτιμητή των κλοπιμαίων. Αναφέρει χαρακτηριστικά το δικαστικό έγγραφο: «Ο ρόλος του στη δράση των εγκληματικών ομάδων συνίστατο αρχικά στην τηλεφωνική επικοινωνία σχεδόν αμέσως μετά την τέλεση της πράξης των διακεκριμένων κλοπών, κυρίως με δύο μέλη της πρώτης εγκληματικής ομάδας, και αφού του έστελναν φωτογραφίες των κλοπιμαίων μέσω της εφαρμογής viber, προκειμένου να εκτιμήσει την αξία τους, στη συνέχεια όριζαν σημείο συνάντησης για την αγορά από αυτόν των κλοπιμαίων, κυρίως χρυσαφικών, κοσμημάτων και ρολογιών, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος.

Κατέβαλλε δε πάντοτε το αντίτιμο των κλοπιμαίων σε μετρητά χρήματα και μετά την παραλαβή τους τα μεταπωλούσε σε ιδιώτες ή καταστήματα, όπως ενεχυροδανειστήρια, καταστήματα αγοράς χρυσού, εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας κ.λπ.».

Επιπρόσθετα, ο εν λόγω κατηγορούμενος, που, σημειωτέον, είχε αρνηθεί τα αδικήματα που του αποδόθηκαν δηλώνοντας ότι είναι ένας απλός συλλέκτης ρολογιών, «αποδέχθηκε και απέκρυψε» στο σπίτι του στη Βουλιαγμένη «πληθώρα κοσμημάτων, ρολογιών και λοιπών προϊόντων κλοπών, μέρος των οποίων κατασχέθηκε». Στην κατοχή του είχε βρεθεί επίσης και μία καραμπίνα, για την οποία δεν διέθετε νόμιμη άδεια.

Με το κλητήριο θέσπισμα, στο ποινικό ακροατήριο παραπέμπονται και ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείων στην Αθήνα, αλλά και ενεχυροδανειστηρίων, οι οποίοι, κατά περίπτωση, «υποδέχονταν» τα πολύτιμα τιμαλφή, χωρίς αυτά να κατέχουν νόμιμα παραστατικά και τιμολόγια και έχοντας γνώση ότι προέρχονται από κλοπές και ληστείες!

Μάλιστα, για έναν εκ των κατηγορουμένων το δικαστικό έγγραφο περιγράφει πώς είχε διαμορφώσει σημεία του αυτοκινήτου του για να κρύβει τα πολύτιμα κλοπιμαία: «Σε διαμορφωμένο χώρο-κρύπτη κάτω από τον λεβιέ ταχυτήτων, ευρέθη και κατασχέθηκε ένα ρολόι μάρκας Roger Dubuis, το οποίο προέκυψε ότι αποτελούσε προϊόν κλοπής και είχε αφαιρεθεί στις 12 Μαρτίου του 2016 από τον … και ότι είναι συλλεκτικό και μοναδικό στον κόσμο, με την αξία του να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ. Επιπλέον, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο-κρύπτη, πάνω από τον εσωτερικό καθρέπτη, αφαιρώντας το προστατευτικό κάλυμμα, ευρέθη και κατασχέθηκε ένα ρολόι μάρκας Breitling».

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, «αγόραζαν με χρήματα της εγκληματικής οργάνωσης» πολυτελή αυτοκίνητα, όπως BMW και Ferrari αξίας 80.000 ευρώ, τα οποία «χρησιμοποιούσαν στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης για κλοπές» και αφού είχαν εφοδιαστεί με πλαστά έγγραφα κυκλοφορίας. Επίσης, είχαν στην κατοχή τους και ατελώνιστα οχήματα όπως δύο Porsche Cayenne, ένα Alfa Romeo Giulietta και ένα πολυτελές Audi κλεμμένο και με παραποιημένο αριθμό πλαισίου, το οποίο και κατασχέθηκε ως μέσο εκτέλεσης εγκληματικής δράσης.

Οπως μπορεί πλέον αβίαστα να υποτεθεί με βάση τα παραπάνω, η δράση των κατηγορουμένων δεν εξαντλούνταν σε ληστείες σπιτιών με αφαίρεση μετρητών και πανάκριβων χρυσαφικών. Δεκάδες είναι οι αφαιρέσεις πινακίδων από οχήματα, οι κλοπές Ι.Χ., η αποκόλληση ολόκληρων ΑΤΜ, ακόμη και οι κλοπές σε δημόσια υπηρεσία, αλλά και σε εκκλησία στο Κερατσίνι. Τον Οκτώβριο του 2016 αποκόλλησαν και πήραν μαζί τους μηχάνημα αυτόματης συναλλαγής τράπεζας (ΑΤΜ) το οποίο περιείχε 101.510 ευρώ. Το ίδιο έκαναν και τον Σεπτέμβριο του 2016, οπότε και αποκόλλησαν ΑΤΜ δένοντάς το με ιμάντα.

Στις 8 Αυγούστου του 2016 στις 4 τα ξημερώματα μπήκαν σε χώρο γραφείου του Ιερού Ναού Αγίου Ευθυμίου στο Κερατσίνι και «αφαίρεσαν από το εξωτερικό ξύλινης ντουλάπας ένα χρηματοκιβώτιο που περιείχε το χρηματικό ποσό των 83.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 80.000 δολαρίων ΗΠΑ, 128 χρυσές λίρες Αγγλίας και διάφορα τιμαλφή». Ληστείες διέπραξαν και σε πολλά σούπερ μάρκετ, ενώ ό,τι άρπαζαν, είτε μετρητά είτε τιμαλφή, το έβαζαν σε τραπεζικές θυρίδες ή σε ειδικές κρύπτες που είχαν διαμορφώσει στα σπίτια τους!

Τι λένε οι δικηγόροι για τη δίκη-μαμούθ

Η δίκη για την πολύκροτη αυτή υπόθεση που αναμένεται να ξεκινήσει, μετά από δύο αναβολές, στις 23 Μαΐου του 2022 στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας θα είναι μαραθώνια, δεδομένου του όγκου της δικογραφίας, του αριθμού των κατηγορουμένων και των μαρτύρων που θα καταθέσουν στο ακροατήριο. Αρκετοί προβεβλημένοι δικηγόροι των Αθηνών έχουν αναλάβει να εκπροσωπήσουν τους παθόντες (πολιτική αγωγή) και τους κατηγορουμένους (υπεράσπιση), οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πολυετείς καθείρξεις.

Ενδεικτικά στο «Θέμα» μιλούν δύο εκ των δικηγόρων που συμμετέχουν στην υπόθεση, δίνοντας το στίγμα της νομικής τους άποψης για την εν λόγω υπόθεση. «Η συγκεκριμένη δικογραφία παρά το μέγεθός της βρίθει δικονομικών σφαλμάτων και παράλληλα καταδεικνύει την προσπάθεια της Αστυνομίας να φορτώσει ανεξιχνίαστες υποθέσεις στις πλάτες συγκεκριμένων κατηγορουμένων», αναφέρει η δικηγόρος πέντε εκ των κατηγορουμένων για κλοπές, Λίλα Ραγκούση, και προσθέτει: «Το ζητούμενο αυτής της δίκης είναι να διαλευκανθεί ο ρόλος κάθε κατηγορουμένου και να αποδειχθεί αν πράγματι υπήρχε εγκληματική οργάνωση με τη στενή έννοια που απαιτείται από τον νόμο».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Νικόλαoς Αλετράς, συνήγορος υπεράσπισης τριών εκ των κατηγορουμένων, επισημαίνει: «Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί ίσως την πολυπληθέστερη των τελευταίων ετών, απαριθμώντας 98 κατηγορουμένους και πάνω από 300 μάρτυρες κατηγορίας. Οι διωκτικές αρχές έχουν αποδώσει κατηγορίες σε πολλά πρόσωπα, τα οποία μεταξύ τους, ενδεχομένως, να μην έχουν και καμία απολύτως σχέση.

Το αποδιδόμενο συχνότατα τα τελευταία είκοσι έτη αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης στην υπό κρίση υπόθεση αποδίδεται σε τρεις διαφορετικές ομάδες προσώπων. Θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση εν όψει του ιδιαίτερου όγκου του προανακριτικού και ανακριτικού υλικού, για να αποδοθεί δικαιοσύνη με τον καθορισμό των ρόλων και των πράξεων των εμπλεκομένων».

Βασιλική Κόκκαλη
protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις