Βιετνάμ, Κόλπος των Χοίρων, Αφγανιστάν, Ουκρανία… Ξεκίνησαν σαν μιντιακοί θρίαμβοι, κατέληξαν πανωλεθρίες στα πεδία των μαχών

Αν μαζέψουμε άρθρα, αναλύσεις, σενάρια και εκτιμήσεις για τον ρωσοουκρανικό πόλεμο που δημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα και κορφολογήσουμε παραγράφους από τα πιο ταρατατζούμ – ποροπομπόμ, θα μπορέσουμε να γράψουμε (ή, για την ακρίβεια, να συρράψουμε) εντυπωσιακά μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, ισάξια με αυτά του Ισαάκ Ασίμοφ («Γαλαξιακή Αυτοκρατορία»), του Ρόμπερτ Χάινλαϊν («Στρατιώτες του Σύμπαντος») και κυρίως του χιουμορίστα Ντάγκλας Ανταμς («Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτο Στοπ»).

Οι άνθρωποι, που με έναν μυστηριώδη τρόπο έχουν κατορθώσει να θεωρούνται «σοβαροί» από την πλειοψηφία, έβλεπαν σχεδόν άμεση χρεοκοπία της Ρωσίας, ανατροπή του Πούτιν, διαγίγνωσκαν σοβαρότατες ασθένειες από τις οποίες έπασχε, μισοανακοίνωναν τον θάνατό του και την αντικατάστασή του από σωσία και προέβλεπαν θρίαμβο του γελωτοποιού Ζελένσκι και σαρωτική επικράτηση του καθεστώτος του, το οποίο εξόπλιζαν και χρηματοδοτούσαν αφειδώς.

Και τώρα, το κουπόνι του στοιχήματος στο οποίο παιζόταν στεγνός άσος Ζελένσκι τσαλακώνεται από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μας είπε πως πρέπει να προετοιμαζόμαστε για «άσχημα νέα» από το ουκρανικό μέτωπο.
Τα άσχημα νέα της ήττας των ΗΠΑ, των Βρετανών και των ουραγών τους στο ουκρανικό μέτωπο δεν είναι νέα. Είναι παλιά – τόσο παλιά όσο η ουκρανική εκστρατεία του 1919, στην οποία μας ενέπλεξε ο ολετήρας Βενιζέλος. Περίπου ό,τι έγινε τότε γίνεται και τώρα, και η Ιστορία επαναλαμβάνεται σαν πανάκριβη φάρσα, με τον λογαριασμό της να αναλαμβάνουν να πληρώσουν οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι οποίοι αιματοκυλίστηκαν, και εμείς, που ξεπαραδιαστήκαμε και πασάραμε όπλα στον Ζελένσκι για να καταλήξουν στη μαύρη αγορά.

Βέβαια, η πλοκή του μυθιστορήματος έχει μια ανατροπή σε σχέση με το 1919. Οι Αμερικανοί έχασαν στρατιωτικά και επικοινωνιακά, αλλά κέρδισαν οικονομικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν περισσότερα από 50 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αφού επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. κυρώσεις στη Ρωσία και μεγάλος περιορισμός εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι Αμερικανοί κονόμησαν τα μαλλιοκέφαλά τους ως «εναλλακτικός προμηθευτής ενέργειας».

Ναι, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέβαλε και τα χάρτινα καλαμάκια στον φραπέ, μας είπε ότι βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας…

Παναγιώτης Λιάκος

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις