Παιxνίδια τακτικής από το Μαξίμου ενόψει των ραντεβού σήμερα με τους αγρότες.

Με δύο διαδοχικές συναντήσεις, μία με τους εκπροσώπους της15μελούς Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων στις 12.00 και μία με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών μία ώρα αργότερα, στις 13.00 θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις, αποδεχόμενοι το μικρό, όπως όλα δείχνουν, «καλάθι» που θα τους προσφερθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η δεύτερη συνάντηση ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά χθες, με το επιχείρημα ότι όσα συμφωνηθούν πρέπει να έχουν θεσμικό «μανδύα». Εκτιμάται, ωστόσο, ότι το κυβερνητικό επιτελείο προχώρησε σε αυτόν τον χειρισμό, εκτιμώντας ότι η σύνθεση της δεύτερης συνάντησης είναι διαλλακτικότερη και οι πιθανότητες να βρεθεί κοινός τόπος, είναι μεγαλύτερες.

Και χθες, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να κρατηθεί χαμηλά η μπάλα των προσδοκιών και αυτό είναι ενδεικτικό των προθέσεων με τις οποίες προσέρχεται στη συνάντηση ο πρωθυπουργός.

Όπως όλα δείχνουν, σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει αποδεκτό το αίτημα της επιτάχυνσης, πιθανότατα σε δόσεις, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, εξέτασε διεξοδικά μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλλακάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γ. Στάσση τα περιθώρια για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες και περίπου προεξοφλείται ότι θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση επί του συγκεκριμένου πεδίου.

Πιθανό και κάποιο μέτρο «έκπληξη»

Πάντα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και σε άλλες, συγκεκριμένες διευκολύνσεις στο ενεργειακό πεδίο με το βάρος να πέφτει κυρίως στην στήριξη των αγροτών από τη Θεσσαλία, ενώ θα δοθούν και δεσμεύσεις για εντατικοποίηση των ελέγχων απέναντι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Θεωρείται, ωστόσο, πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει και κάποιο μέτρο «έκπληξη», το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό.

Όπως έχει φανεί από τις μέχρι σήμερα δημόσιες τοποθετήσεις, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει ακόμα για την πρόθεση της κυβέρνησης να σχεδιάσει ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο για την αλλαγή σημείων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Πάντως, από την πλευρά των αγροτών έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους ότι δεν προσέρχονται για …τσάι και συμπάθεια, ενώ χθες, κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις με ολιγόωρους αποκλεισμούς δεκάδων σημείων της επικράτειας, θέλοντας να στείλουν κι αυτοί με τη σειρά τους ένα μήνυμα αποφασιστικότητας.

Στις σημερινές συναντήσεις, εκτός από τον πρωθυπουργό, θα παρευρίσκονται οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτ. Αυγενάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλλακάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Πετραλιάς και ο υφυπουργός αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές και την κρατική αγωγή Χρ. Τριαντόπουλος καθώς επίσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Μπρατάκος, οι υπουργοί Επικρατείας Στ. Παπασταύρου και Μ. Βορίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις