Τον έσωσαν σε Κωνσταντινούπολη και Μαλαισία
Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) έσωσε τον Omar A. από πιθανό θάνατο ή απαγωγή σε μια διεθνή επιχείρηση και του προσέφερε προστασία, καθώς ο γνωστός Παλαιστίνιος χάκερ είχε μπει στο στόχαστρο της Μοσάντ στην Τουρκία και τη Μαλαισία.
Ο νεαρός άνδρας που πιστώνεται με το χακάρισμα του διαβόητου συστήματος αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ αναζητούνταν από το Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έπειτα από τρία χρόνια έρευνας, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν ότι ο Omar A. είχε προκαλέσει διαταραχές στο σύστημα Iron Dome το 2015 και το 2016, οι οποίες βοήθησαν τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, τη στρατιωτική πτέρυγα της αντιστασιακής οργάνωσης Χαμάς, να εξαπολύσουν επιθέσεις με ρουκέτες προς το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τη Yeni Safak, ο Ομάρ, απόφοιτος προγραμματισμού υπολογιστών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, ήταν ο αρχιτέκτονας ενός λογισμικού hacking για το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας που μπορεί να διεισδύσει σε κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν με Android. Αυτό τον έβαλε στη λίστα της Μοσάντ ως πιθανό στόχο. Επιδιώκοντας να τον δελεάσουν, του προσέφεραν δουλειά μέσω μιας νορβηγικής εταιρείας λογισμικού το 2019, αλλά ο Ομάρ, υποψιασμένος για την ανάμειξη του Ισραήλ, απέρριψε την προσφορά.
Ο νεαρός μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη το 2020, αλλά η Μοσάντ τον κυνηγούσε και στην Τουρκία. Η ΜΙΤ γνώριζε επίσης για την κατοικία του στην τουρκική πόλη λόγω του ιστορικού του ως χάκερ. Τον Απρίλιο του 2021, ένας πράκτορας ονόματι Raed Ghazal επικοινώνησε μαζί του, ισχυριζόμενος ότι είναι ο υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της γαλλικής εταιρείας Think Hire, προσφέροντας και πάλι μια θέση εργασίας στον Omar.
Ο Ghazal «πήρε συνέντευξη» από τον Omar δύο φορές στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να τον πείσει να ενταχθεί στην εταιρεία. Μετά τον Ghazal, ο Omar Shalabi, ένας άλλος πράκτορας της Μοσάντ, επικοινώνησε μαζί του εκ μέρους της γαλλικής «εταιρείας». Προσέφερε στον Ομάρ 10.000 δολάρια για την κωδικοποίηση λογισμικού για λογαριασμό τους.
Ο Ομάρ έκανε τη δουλειά και πληρώθηκε από τη γαλλική εταιρεία. Τον Ιούνιο του 2022, ένας άλλος πράκτορας της Μοσάντ που χρησιμοποιούσε το όνομα Nikola Radonij επικοινώνησε με τον Omar, προσφέροντάς του δουλειά είτε στη Βραζιλία είτε στην Κωνσταντινούπολη. Τον συνόδευαν άλλα τρία άτομα που εργάζονταν για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και εμφανίζονταν ως ομάδα «προγραμματιστών».
Προσπάθησαν να πείσουν τον Omar να συμμετάσχει στην ομάδα για ένα διαδικτυακό έργο. Ο Radonij προσπάθησε να τον πείσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό για ένα έργο, καθώς η Μοσάντ σκόπευε να μεταφέρει τον Ομάρ στο Τελ Αβίβ για ανάκριση. Ο Ομάρ ήταν έτοιμος να δεχτεί την προσφορά, αλλά η ΜΙΤ επικοινώνησε μαζί του και τον προειδοποίησε για το σχέδιο.
Αλλά οι πράκτορες της Μοσάντ δεν το έβαλαν κάτω. Ο Omar A. αποφάσισε να κάνει διακοπές στη Μαλαισία τον Σεπτέμβριο του 2022. Το παράρτημα της Κωνσταντινούπολης του τμήματος αντικατασκοπείας της ΜΙΤ επενέβη ξανά και εγκατέστησε λογισμικό εντοπισμού στο κινητό του τηλέφωνο, αφού τον προειδοποίησε για πιθανή απαγωγή του στο εξωτερικό.
Πράγματι, ο Omar A. απήχθη λίγες ημέρες αργότερα στην Κουάλα Λουμπούρ και μεταφέρθηκε σε μια απομακρυσμένη καλύβα περίπου 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας. Εκεί, ανακρίθηκε και βασανίστηκε από υπόπτους που εργάζονταν για τη Μοσάντ. Πράκτορες της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ συμμετείχαν στην ανάκριση μέσω βιντεοκλήσης.
Τον ανέκριναν σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για να διεισδύσει στο Iron Dome και το λογισμικό hacking με βάση το Android που ανέπτυξε. Όταν η ΜΙΤ πληροφορήθηκε την απαγωγή, Τούρκοι αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τις αρχές της Μαλαισίας και μέσω λογισμικού εντοπισμού, τους βοήθησαν να εντοπίσουν την τοποθεσία όπου κρατούνταν ο Omar A.. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μαλαισίας πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι και διέσωσαν τον Omar A. Έντεκα ύποπτοι συνελήφθησαν σε σχέση με την απαγωγή του.
Ο Ομάρ Α. επέστρεψε στην Τουρκία και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σπίτι που του παρείχε η ΜΙΤ. Η οργάνωση συντόνισε επίσης τη σύλληψη του Foad Osama Hijazi με την αντιτρομοκρατική αστυνομία της Κωνσταντινούπολης. Ο Hijazi ήταν ένας από τους πράκτορες της Μοσάντ που συνεργάζονταν με τον Nikola Radonij.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις