«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα (σ.σ. «Ελγίνεια Μάρμαρα» τα γράφουν οι Άγγλοι» κινδυνεύουν να μείνουν στην Ελλάδα, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης στην Αθήνα εάν δανειστούν από το Βρετανικό Μουσείο», αναφέρει μια ανάλυση του κεντροδεξιού think tank Policy Exchange.
«Ο δανεισμός των μαρμάρων είναι πολύ επικίνδυνος, παρά τους ισχυρισμούς της Αθήνας ότι τα αντικείμενα θα επιστραφούν», υποστηρίζει συγκεκριμένα, την ώρα που οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζορτζ Όσμπορν, ετοιμάζονται να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν μια πιθανή νέα συμφωνία, που θα μπορούσε να δει τα Γλυπτά να επιστραφούν «προσωρινά» και ως «ανταλλαγή», για αντικείμενα που θα αποσταλούν από την Ελλάδα ως «εγγύηση».
Αλλά γράφοντας για το Policy Exchange, ο Sir Noel Malcolm, ιστορικός και ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε σχετικά με την προοπτική ενός δανείου πως «ό,τι υποσχέσεις δίνει η Αθήνα, ή οτιδήποτε άλλο προσφέρει σε προσωρινή ανταλλαγή, οι κίνδυνοι να μην επιστραφούν τα μάρμαρα στο Λονδίνο είναι πολύ μεγάλοι».
Οι «κίνδυνοι» αυτοί περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο «δικαστικής κατάσχεσης» με τη μορφή νομικών ενεργειών, που θα κινηθούν από άτομα ή οργανισμούς στην Ελλάδα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόφαση ότι τα Γλυπτά δεν πρέπει να επιστραφούν (σ.σ. στη Βρετανία), σύμφωνα με την έκθεση.
Αναφέρει επίσης, ότι η επιστροφή των Γλυπτών θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες (σ.σ. στην Ελλάδα) για να κρατηθούν μόνιμα, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει στάση.
Ο ιστορικός ο οποίος έγραψε την έκθεση σχολιάζει πως ο ισχυρισμός ότι «η αφαίρεση των γλυπτών από τον Έλγιν» ήταν παράνομη, «είναι ψευδής» και πως οι ενέργειές του είχαν «σώσει τα μάρμαρα από σοβαρή ζημιά, διασπορά και καταστροφή»!
Το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχει να απολογηθεί» γι’ αυτό σε καμία περίπτωση, γράφει χαρακτηριστικά το Policy Exchange και τονίζει: «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι η κορωνίδα του Βρετανικού Μουσείου – ενός εθνικού μουσείου με καθολική αποστολή. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ικανότητά μας να τα δείξουμε στον κόσμο στο Λονδίνο. Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο χρειάζεται να ζητήσουμε συγγνώμη».
Κατά τον Sir Noel Malcolm, «η μόνη χώρα της οποίας η επιθυμία να τα εκθέσει θέτει ένα πραγματικά άλυτο πρόβλημα, είναι η Ελλάδα, ακριβώς λόγω των αξιώσεων που κάνει».
«Το 11% πιστεύει ότι τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Αγγλία»
Το think tank επισημαίνει νέα δημοσκόπηση που δείχνει ότι μόνο το 11% του κοινού πιστεύει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στο Λονδίνο, στο τέλος της περιόδου δανεισμού εάν σταλούν στην Ελλάδα.
«Το Βρετανικό Μουσείο δεν θα πρέπει να δανείσει τα μάρμαρα στην Ελλάδα χωρίς η Αθήνα να αποδεχθεί τη νόμιμη ιδιοκτησία του μουσείου», αναφέρει η έκθεση, θέλοντας να πείσει ότι τα Γλυπτά που εκλάπησαν από τη χώρα μας… ανήκουν στους Άγγλους.
Προσθέτει ότι το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική δανεισμού του, αποκλείοντας ρητά τα δάνεια σε χώρες που δεν αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία του μουσείου για τα εν λόγω αντικείμενα.
Η νέα συμφωνία πάντως, θα επέτρεπε και στις δύο κυβερνήσεις να «παρακάμψουν» το ζήτημα.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η βρετανική εφημερίδα The Telegraph αποκάλυψε ότι ένα νέο «Parthenon Project» είχε δημιουργηθεί από τον Έλληνα μεγιστάνα των πλαστικών John Lefas, το οποίο είχε ως στόχο να στείλει Βρετανούς πολιτικούς στην Αθήνα και να τους πείσει για την ελληνική υπόθεση.
Ο Λόρδος Βέιζι, πρώην υπουργός Πολιτισμού των Συντηρητικών που τώρα ηγείται του Parthenon Project, επέκρινε τη θέση του Policy Exchange.
«Η άποψή τους ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν την Ελλάδα για να τους τα επιστρέψει, λέει τα πάντα για την ξεπερασμένη και πατρονική άποψή τους για αυτό το θέμα», είπε. Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να υποστηρίξουμε τις ευφάνταστες προσπάθειες του Τζορτζ Όσμπορν να προχωρήσει πέρα από το status quo. Είμαστε ένα γενναιόδωρο έθνος με πολιτιστικούς πόρους παγκόσμιας κλάσης και έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε μια λογική συζήτηση για αυτό το θέμα».
«Μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βρετανίας»!
Η ανάλυση του think tank υποστηρίζει ακόμα ότι τα Γλυπτά έχουν γίνει μέρος της… πολιτιστικής κληρονομιάς της Βρετανίας εδώ και 200 χρόνια και η απομάκρυνσή τους θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για άλλα τεχνουργήματα.
Καλεί την κυβέρνηση να επιβεβαιώσει την υποστήριξή της για τη διατήρηση των Γλυπτών και να μην αλλάξει τον ισχύοντα νόμο, ο οποίος δεν επιτρέπει στο μουσείο να τα παραχωρήσει.
Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Ρίσι Σούνακ είπε ότι η κυβέρνηση «δεν σχεδιάζει» να αλλάξει τους κανόνες γύρω από τις συλλογές στο Βρετανικό Μουσείο, προσθέτοντας ότι τα Γλυπτά αποτελούν «τεράστιο κεφάλαιο» για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο βουλευτής Τιμ Λόφτον, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε σχετικά:
«Πρόσφατες εκκλήσεις από εκστρατείες που υποστηρίζονται από διασημότητες που χρηματοδοτούνται από εκατομμυριούχους μεγιστάνες των πλαστικών για να δώσουν τα μάρμαρα στην Ελλάδα είναι άστοχες και επικίνδυνες και απειλούν να ανοίξουν τις πύλες για την καταστροφή των παγκόσμιων θεσμών μας. Η έκθεση του Noel Malcolm για το Policy Exchange φέρνει μια ευπρόσδεκτη ένεση γεγονότων και καλής λογικής σε μια πρόσφατα διεξαγόμενη συζήτηση που παρεξηγεί εντελώς τον ρόλο των παγκόσμιων μουσείων και η οποία αντιμετωπίζει με ανησυχία μερικούς από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς θησαυρούς του κόσμου ως απλές διαπραγματεύσεις για διπλωματικό ή πολιτικό όφελος».
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις