«Η ζωή μου έχει καταστραφεί»: Η φρουρός του Έπσταϊν για τις απειλές και το μυστήριο της πορτοκαλί φιγούρας – (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Η Τόβα Νόελ αρνείται κάθε εμπλοκή στον θάνατο του Έπσταϊν, μιλά για απειλές και θεωρίες συνωμοσίας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται

Σχεδόν επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Τζέφρι Έπσταϊν μέσα στη φυλακή, η πρώην σωφρονιστική υπάλληλος Τόβα Νόελ επιχειρεί να δώσει τη δική της απάντηση στις κατηγορίες, τις υποψίες και τις θεωρίες συνωμοσίας που τη συνοδεύουν έκτοτε. Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η πρώην φρουρός δήλωσε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στον θάνατο του χρηματιστή και υποστήριξε πως η ζωή της έχει μετατραπεί σε εφιάλτη εξαιτίας των απειλών και των φημών που εξακολουθούν να την ακολουθούν.

Η Τόβα Νόελ ήταν μία από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που βρίσκονταν σε υπηρεσία τη νύχτα που ο Έπσταϊν βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Αν και αρχικά βρέθηκε αντιμέτωπη με κατηγορίες για παραποίηση υπηρεσιακών εγγράφων, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατό του και απέδωσε όσα συνέβησαν στη «δυσλειτουργική κουλτούρα» που επικρατούσε στο Ομοσπονδιακό Σωφρονιστικό Κέντρο του Μανχάταν (MCC), σύμφωνα με το ABC News.

«Έχω δεχθεί απειλές από αγνώστους. Έχω ακούσει ανθρώπους να συζητούν αν είμαι δολοφόνος ή αν θα βρεθώ κι εγώ νεκρή. Δέχομαι διαρκώς παρενόχληση στο σπίτι μου, στον χώρο εργασίας μου, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων. Κάθε λίγες εβδομάδες εμφανίζεται ένα νέο δημοσίευμα βασισμένο σε κάποια καινούργια θεωρία, με ελάχιστη ή και καμία πραγματική βάση.»

Τόβα Νοέλ, Πηγή: New York Post

Τόβα Νοέλ, Πηγή: New York Post

«Η ευθύνη μου να πραγματοποιώ τις προβλεπόμενες καταμετρήσεις και περιπολίες δεν εκτελέστηκε σωστά λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης, της ανεπαρκούς εκπαίδευσης, της ελλιπούς επικοινωνίας μεταξύ διοίκησης και σωφρονιστικών υπαλλήλων πρώτης γραμμής, καθώς και άλλων συστημικών αποτυχιών», ανέφερε στην κατάθεσή της, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «τον τρόπο λειτουργίας του MCC», όπως μεταδίδει το ίδιο μέσο.

Η ίδια και ένας ακόμη σωφρονιστικός υπάλληλος κατηγορήθηκαν το 2019 ότι συμπλήρωσαν ψευδώς έγγραφα ώστε να φαίνεται πως είχαν πραγματοποιήσει τους προβλεπόμενους ελέγχους κρατουμένων, ενώ στην πραγματικότητα είχαν περάσει μεγάλο μέρος της βάρδιάς τους μπροστά σε υπολογιστές. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, για περίπου οκτώ ώρες κανείς δεν είχε ελέγξει τους κρατουμένους της Ειδικής Μονάδας Κράτησης μέχρι τη στιγμή που ο Έπσταϊν εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του.

 

Η Νόελ, η οποία είχε υπηρετήσει και στην Εθνοφρουρά των ΗΠΑ, ακόμη και στο πλαίσιο της επιχείρησης Enduring Freedom στο Κουβέιτ, κατέληξε τελικά σε συμφωνία με τις αρχές. Οι κατηγορίες εναντίον της αποσύρθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021.

Κατά την έναρξη της κατάθεσής της, παραδέχθηκε ότι υπέγραψε έγγραφα τα οποία εμφάνιζαν τις περιπολίες και τις καταμετρήσεις ως ολοκληρωμένες. Υποστήριξε όμως ότι η πρακτική αυτή γινόταν από την αρχή της βάρδιας και ότι δεν είχε καμία σχέση με τον θάνατο του Έπσταϊν ούτε αποτελούσε προσπάθεια συγκάλυψης.

«Η ζωή μου έχει καταστραφεί»

Όπως είπε, μετά την απόσυρση των κατηγοριών πίστευε πως θα μπορούσε να αφήσει πίσω της την υπόθεση και να ξαναχτίσει τη ζωή της. Αντί γι’ αυτό, βρέθηκε αντιμέτωπη με συνεχή στοχοποίηση.

«Πίστευα ότι θα μπορούσα να ξαναχτίσω ιδιωτικά τη ζωή και την καριέρα μου. Αντί γι’ αυτό, εξακολουθώ να αποτελώ στόχο απειλών κατά της ζωής μου, θεωριών συνωμοσίας και εξωφρενικών φημών, που έχουν επηρεάσει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μου υγεία», είπε.

 

«Έχω δεχθεί απειλές από αγνώστους. Έχω ακούσει ανθρώπους να συζητούν αν είμαι δολοφόνος ή αν θα βρεθώ κι εγώ νεκρή. Δέχομαι διαρκώς παρενόχληση στο σπίτι μου, στον χώρο εργασίας μου, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων. Κάθε λίγες εβδομάδες εμφανίζεται ένα νέο δημοσίευμα βασισμένο σε κάποια καινούργια θεωρία, με ελάχιστη ή και καμία πραγματική βάση».

Ο Έπσταϊν πέθανε στις 10 Αυγούστου 2019, ενώ περίμενε να δικαστεί για ομοσπονδιακές κατηγορίες. Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης κατέληξε ότι επρόκειτο για αυτοκτονία διά απαγχονισμού, θέση που υιοθέτησε και το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το 2023, έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου κατέγραψε σειρά σοβαρών παραλείψεων κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ωστόσο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε εγκληματική ενέργεια και ότι ο θάνατός του ήταν αυτοκτονία.

Οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο και οι τραπεζικές καταθέσεις

Η δημόσια συζήτηση γύρω από την υπόθεση αναζωπυρώθηκε νωρίτερα φέτος, όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε έγγραφα που περιλάμβαναν στοιχεία από τη δικογραφία της Νόελ, μεταξύ των οποίων το ιστορικό των διαδικτυακών αναζητήσεών της και ορισμένες τραπεζικές κινήσεις που είχαν επισημανθεί ως ύποπτες.

Η ίδια απέρριψε κάθε υπαινιγμό ότι τα στοιχεία αυτά συνδέονται με τον θάνατο του Έπσταϊν.

Όταν οι βουλευτές τη ρώτησαν για μια αναζήτηση με θέμα τον Έπσταϊν που εμφανίζεται να έγινε λιγότερο από μία ώρα πριν βρεθεί νεκρός, απάντησε ότι εκείνη την ώρα κοιτούσε έπιπλα στο διαδίκτυο και απλώς της τράβηξε την προσοχή μια είδηση που αφορούσε κρατούμενο της φυλακής.

«Αν δω κάτι στην αρχική σελίδα, μπορεί να το ανοίξω και να το διαβάσω. Αλλά δεν θυμάμαι να έκανα συγκεκριμένη αναζήτηση», είπε.

Στο μικροσκόπιο μπήκαν και τραπεζικές καταθέσεις στον λογαριασμό της, μία από τις οποίες είχε πραγματοποιηθεί δέκα ημέρες πριν από τον θάνατο του Έπσταϊν. Η Νόελ επέμεινε ότι επρόκειτο αποκλειστικά για δικά της χρήματα.

«Η προέλευση αυτών των χρημάτων δεν έχει καμία σχέση με τον Έπσταϊν ή οποιοδήποτε πρόσωπο που συνδέεται μαζί του. Κανείς δεν με προσέγγισε, δεν μου προσέφερε ούτε μου ζήτησε οτιδήποτε. Τα χρήματά μου δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον Έπσταϊν. Πρόκειται αποκλειστικά για προσωπικές μου αποταμιεύσεις», δήλωσε.

 

Το μυστήριο με την πορτοκαλί φιγούρα

Παράλληλα, αρνήθηκε ότι γνωρίζει οτιδήποτε για τη μυστηριώδη πορτοκαλί φιγούρα που είχε καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας κοντά στο κελί του Έπσταϊν λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του και η οποία εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων.

«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν γνωρίζω τι ήταν ούτε ποιος ήταν. Δεν επέστρεψα ποτέ ξανά στον διάδρομο εκείνο και δεν κρατούσα τίποτα πορτοκαλί. Επίσης, δεν είχα δώσει κανένα πορτοκαλί αντικείμενο σε κανέναν κρατούμενο της μονάδας, όχι μόνο στον Έπσταϊν αλλά σε κανέναν», ανέφερε.

Η Νόελ περιέγραψε ακόμη μια φυλακή που, όπως είπε, λειτουργούσε με σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, από την έλλειψη προσωπικού μέχρι την ανεπαρκή εκπαίδευση. Μάλιστα υποστήριξε ότι δεν είχε εκπαιδευτεί επαρκώς για να εργαστεί στη συγκεκριμένη μονάδα όπου κρατούνταν ο Έπσταϊν.

Η θηλιά που χρησιμοποίησε ο Τζέφρι Έπσταϊν για να κρεμαστεί, Πηγή: Wikipedia

Η θηλιά που χρησιμοποίησε ο Τζέφρι Έπσταϊν για να κρεμαστεί, Πηγή: Wikipedia

«Δεν συνωμότησα για τον θάνατό του»

Κλείνοντας την κατάθεσή της, αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη εκείνη τη νύχτα, αλλά επέμεινε πως δεν συμμετείχε σε καμία συνωμοσία και ζήτησε να μπορέσει επιτέλους να συνεχίσει τη ζωή της.

«Θα ήθελα να ζητήσω από τον κόσμο να μου επιτρέψει να επουλώσω τις πληγές μου και να προχωρήσω στη ζωή μου. Δεν είμαι εγκληματίας. Δεν συνωμότησα για να προκαλέσω τον θάνατο του κ. Έπσταϊν. Μετά τη σημερινή κατάθεση, το μόνο που επιθυμώ είναι να με αφήσουν ήσυχη».

Οι τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα για τα αρχεία Έπσταϊν

Η έρευνα της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής για τον χειρισμό των αρχείων Έπσταϊν συνεχίζεται, με τους Δημοκρατικούς να ζητούν πλέον την κατάθεση του υπηρεσιακού γενικού εισαγγελέα Τοντ Μπλανς και του διευθυντή του FBI, Κας Πατέλ.

Το αίτημα ακολούθησε την κατάθεση της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι, η οποία υποστήριξε ότι ο Μπλανς είχε την ευθύνη για την εξέταση και τη δημοσιοποίηση των αρχείων. Παράλληλα, η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει τυχόν συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την υπόθεση, ενώ παραδέχθηκε ότι κατά τη δημοσιοποίηση των εγγράφων σημειώθηκαν λάθη που οδήγησαν στην αποκάλυψη στοιχείων θυμάτων.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν επίσης διευκρινίσεις για τον ρόλο του FBI στην αξιολόγηση των αρχείων, καθώς και για τη μεταγωγή της Γκισλέιν Μάξγουελ σε φυλακή χαμηλότερης ασφαλείας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τζέιμς Κόμερ, έχει δηλώσει ότι η υπόθεση παραμένει ανοικτή και ότι η έρευνα θα συνεχιστεί προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για τους χειρισμούς των αμερικανικών αρχών και να αποδοθούν ευθύνες όπου προκύπτουν.

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like