Υπογράμμισε ότι η πρόταση του κόμματος στο ενεργειακό ακολουθεί την ευρωπαϊκή τάση, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κύμα επανακρατικοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη, στη Γερμανία, στη Γαλλία» και πως «αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας, είναι και ζήτημα εθνικής ασφάλειας». Πρόσθεσε ότι για τη χώρα μας αυτό «ισχύει ακόμα περισσότερο, γιατί είμαστε σε μια ευαίσθητη περιοχή με γεωπολιτικούς κινδύνους και το να έχει η χώρα ενεργειακά εργαλεία είναι πολύ σημαντικό». Είναι όμως και ορθολογικό, σημείωσε, «όταν μόνο το Σεπτέμβρη η κυβέρνηση δίνει 2 δισ. για να συγκρατήσει τις τιμές, χρήματα που παίρνει από τη φορολογία των πολιτών σε συνθήκες υπερπληθωρισμού, τη στιγμή που με 340 εκατ. το κράτος μπορεί να αποκτήσει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ και άρα η ΔΕΗ να έχει τον ρυθμιστικό ρόλο που πρέπει στην αγορά και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις».
Σχετικά με το κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι έχει δοθεί αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων και ειδικότερα ότι «η πρότασή μας στο σκέλος των δαπανών είναι στα 9,3 δισ. και στο σκέλος των εσόδων 3,7 δισ. Έτσι βγαίνει το τελικό άθροισμα των 5,6 δισ.». Αφού είπε ότι η κυβέρνηση ψήφισε τον Δεκέμβρη προϋπολογισμό που προέβλεπε 0,8% πληθωρισμό και ότι τον προηγούμενο Σεπτέμβρη έλεγε ότι το ρεύμα θα αυξηθεί 2 με 3 ευρώ, σχολίασε ότι «αυτή η κυβέρνηση αισθάνεται ότι έχει την άνεση να μας εγκαλέσει για το ποιος πέφτει μέσα στα νούμερα». «Το κρίσιμο για εμάς, ειδικά στο ενεργειακό, είναι η αλλαγή μοντέλου, όχι απλά το να δώσει κανείς περισσότερα χρήματα». Ο. κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής «είναι μέτρα αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του ακραίου πληθωρισμού», ότι «η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ από την άλλη είναι μόνιμη παρέμβαση» και ότι «αντίστοιχα, μόνιμο μέτρο είναι το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 10.000 ευρώ, στη βάση ότι όλα τα εισοδήματα από εργασία θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση».
Αναφερθείς στην υπόθεση των παρακολουθήσεων ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ο διοικητής της ΕΥΠ επί Σαμαρά και ο διοικητής της ΕΥΠ επί Αλέξη Τσίπρα πήγαν στην Εξεταστική και απάντησαν κανονικά στις ερωτήσεις των βουλευτών», για να προσθέσει ότι «ο μόνος ο οποίος επικαλείται το απόρρητο και δεν απαντά είναι ο διοικητής επί Κυριάκου Μητσοτάκη». «Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουμε την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Κουκάκη, την επιμόλυνση του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη με το Predator, την “Καθημερινή” να γράφει ότι παρακολουθούνται 7 πολιτικά πρόσωπα και την κυβέρνηση να μην το διαψεύδει. Έχουμε έναν κοινό παρακρατικό μηχανισμό ανάμεσα σε ΕΥΠ και Predator και μια κυβέρνηση που δεν απαντά επικαλούμενη το απόρρητο», είπε. Υποστήριξε ότι «αντίθετα, στην υπόθεση του κ. Πιτσιόρλα γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο έγινε η παρακολούθηση, ότι επρόκειτο για μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2013 επί Σαμαρά και δεν υπήρξε καμία παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να σταματήσει ή να ξεκινήσει έρευνα από την ΕΥΠ».
Αναφορικά με τις εκλογές σημείωσε ότι «η χώρα μπορεί να έχει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένους άξονες στους πολίτες, πρόγραμμα που δεν έχει ούτε ψιλά γράμματα ούτε μυστικές διαδρομές».
thestival.gr
Φωτογραφία: Intime
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις