«Η εξέγερση που μου προκάλεσε πόνο και θυμό κατεστάλη» – Τι αναφέρει για τον ετεροθαλή αδελφό του, πρίγκιπα Χάμζα, που φέρεται ως υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος – Tηλεφωνική επικοινωνία του βασιλιά με τον Τζο Μπάιντεν

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα «έσπασε» τη σιωπή του για την απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του ιδίου από τον θρόνο και υποκινητή τον ετεροθαλή αδελφό του και τέως διάδοχο, πρίγκιπα Χάμζα. Με γραπτό διάγγελμα που διαβάστηκε από παρουσιαστή της κρατικής τηλεόρασης ο 59χρονος μονάρχης αναφέρει πως η εξέγερση που του προκάλεσε πόνο και θυμό κατεστάλη. Στην ανακοίνωση ο βασιλιάς της Ιορδανίας τονίζει πως πρόκειται για την χειρότερη πολιτική κρίση εδώ και δεκαετίες, μετά από οργανωμένο σχέδιο στο οποίο εμπλέκεται ο ετεροθαλής αδελφός του, Χάμζα.

Η κρίση στο βασίλειο της Ιορδανίας ξέσπασε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ο αρχηγός του στρατού επισκέφθηκε τον 41χρονο πρίγκιπα Χάμζα στο παλάτι του και του ζήτησε να σταματήσει να συμμετέχει σε συναντήσεις όπου ασκείται κριτική στην κυβέρνηση. Όπως έγινε γνωστό ο Χάμζα το τελευταίο διάστημα συμμετείχε σε συγκεντρώσεις αρχηγών των φυλών, κάποιοι εκ των οποίων ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση και στο βασιλιά. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν ο ετεροθαλής αδελφός του Αμπντάλα κατήγγειλε, μέσω βίντεο που παρέδωσε ο δικηγόρος του στο BBC, πως έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι Αρχές στην Ιορδανία συνέλαβαν το Σάββατο περίπου 18 άτομα μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ετεροθαλή αδελφό του βασιλιά για συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος με την βοήθεια «ξένων δυνάμεων», χωρίς να τις κατονομάσει. Την Δευτέρα ο βασιλιάς έστειλε τον 63χρονο θείο του, πρίγκιπα Χασάν, να συνομιλήσει με τον Χάμζα, ώστε το πρόβλημα να λυθεί εντός της οικογένειας.

jordanprince_2

Συναισθηματικά φορτισμένο το διάγγελμα του βασιλιά Αμπντάλα

«Σας διαβεβαιώνω πως η εξέγερση κατεστάλη εν τη γεννέσει της. Τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει πώς ένιωσα- σοκ, πόνο και θυμό – ως αδελφός και ως φύλακας του οίκου των Χασεμιτών και ως αρχηγός αυτού του αγαπημένου λαού. Σε όλη την πορεία της ιστορίας μας έχουμε συντρίψει όλους τους στόχους που προσπάθησαν να υπονομεύσουν την πατρίδα μας και γίναμε πιο δυνατοί και πιο ενωμένοι. Η πρόκληση αυτών των ημερών δεν ήταν η πιο επικίνδυνη για την σταθερότητα της χώρας, αλλά ήταν η πιο επώδυνη για μένα. Ο Χάμζα σήμερα είναι με την οικογένειά του στο παλάτι του υπό την προστασία μου. Έχει δεσμευτεί ενώπιον του οίκου των Χασεμιτών να ακολουθήσει το μονοπάτι των γονιών και των παππούδων του, να παραμείνει πιστός στο μήνυμά τους και να θέσει το συμφέρον της Ιορδανίας, του συντάγματος και των νόμων υπεράνω κάθε άλλης σκέψης». Στην ίδια ανακοίνωση ο Ιορδανός μονάρχης ανέφερε πως αναμένεται να διεξαχθεί έρευνα για το θέμα σύμφωνα με τους νόμους και πρόσθεσε ότι τα επόμενα βήματα θα πραγματοποιούνται «με στόχο τα συμφέροντα της χώρας και του πιστού λαού».

Τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον βασιλιά Αμπντάλα

Μετά την κρίση που ξέσπασε στην Ιορδανία, μια χώρα προπύργιο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και επί μακρόν «ζωτικής «σημασίας», σύμμαχο των ΗΠΑ, όπως έγραψε η Washington Post, χώρες, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, έσπευσαν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στον βασιλιά Αμπντάλα. Την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμπντάλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο βασιλιάς της Ιορδανίας συζήτησαν για τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στην Ιορδανία και τόνισε τη σημασία της διακυβέρνησης του Αμπντάλα για τις ΗΠΑ και την γύρω περιοχή.

Ο πρίγκιπας Χάμζα είναι ο πρωτότοκος γιος του εκλιπόντα βασιλιά Χουσεΐν και της τέταρτης συζύγου του, της βασίλισσας Νουρ, η οποία κατάγεται από τις ΗΠΑ. Λέγεται πως ήταν ο αγαπημένος γιος του βασιλιά που τον αποκαλούσε δημόσια «Φως των ματιών μου» και το 1999, όταν ο Χουσεΐν απεβίωσε και τον διαδέχθηκε ο Αμπντάλα, ο Χάμζα έλαβε τον τίτλο του διαδόχου. Όμως, το 2004 ο βασιλιάς αφαίρεσε τον τίτλο από τον ετεροθαλή αδελφό του για να τον δώσει στον πρωτότοκο γιο του, Χουσεΐν. Η ενέργεια αυτή του Αμπντάλα δυσαρέστησε τη βασίλισσα Νουρ, που ονειρευόταν να δει μια μέρα τον δικό της γιο βασιλιά. Αν και το πολίτευμα στην Ιορδανία είναι συνταγματική μοναρχία ο βασιλιάς έχει εκτεταμένες εξουσίες, μπορεί να διορίσει την κυβέρνηση, να διαλύσει τη βουλή και να εγκρίνει νόμους.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις