Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως είχε προαναγγείλει ο Λευκός Οίκος – «Ο Μπάιντεν δεν είναι νομικά ούτε ηθικά εξουσιοδοτημένος να κρίνει την ιστορία, η δήλωσή του δεν έχει καμία αξία» τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως είδε είχε προαναγγελθεί από τον Λευκό Οίκο.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος Μπάιντεν αναγνωρίζει τη μαζική σφαγή των Αρμενίων ως Γενοκτονία, κάτι που αναμένεται να κλιμακώσει έτι περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.
«Τα λόγια δεν αλλάζουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία» ήταν η πρώτη αντίδραση της τουρκικής πλευράς.
«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τη ζωή όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής περιόδου και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία να ξανασυμβεί», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η μνήμη βοηθά να παραμένουμε σε εγρήγορση, όσον αφορά στην επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.
Ο Μπάιντεν προχώρησε στην αναγνώριση της γενοκτονίας του 1915 106 χρόνια μετά τη μαζική δολοφονία 1,5 εκατομμύρια Αρμενίων, δείχνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και προκάτοχοι του Αμερικανού προέδρου είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να προβούν σε ανάλογη ενέργεια, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, μην θέλοντας να διαταράξουν τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα, μια χώρα στρατηγικής συμμαχίας, που θα μπορούσε να στραφεί σε αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία ή το Ιράν.
«Η δήλωσή του δεν έχει καμία αξία» λέει η Άγκυρα
«Ο Μπάιντεν δεν είναι νομικά ούτε ηθικά εξουσιοδοτημένος να κρίνει την ιστορία, η δήλωσή του δεν έχει καμία αξία» τονίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει σύμφωνα με τα κίνητρα των πολιτικών ή των πολιτικών συγκυριών» προσθέτει.
Η αναγνώριση είχε προαναγγελθεί από τον Λευκό Οίκο
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι,
είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η αμερικανική προεδρία θα μιλήσει για το ζήτημα σήμερα Σάββατο. Η αναγνώριση έγινε την ημέρα των εκδηλώσεων που οργανώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων.
Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο κ. Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.
Μάχη Ερντογάν για να αποτρέψει την αναγνώριση
Τις προηγούμενες ημέρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επανειλημμένα είχε αρνηθεί ότι επρόκειτο για Γενοκτονία, επιδόθηκε σε σκληρό λόμπι για να αποτρέψει την ανακοίνωση, ενώ πραγματοποίησε ευρεία διάσκεψη και μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία.
Μάλιστα, όταν διέρρευσαν οι προθέσεις του Αμερικανού προέδρου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία «θα υπερασπίζεται την αλήθεια απέναντι στο ψέμα της αποκαλούμενης Γενοκτονίας των Αρμενίων».
Νωρίτερα ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αρμενία. «Τούρκοι και Αρμένιοι πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε την ωριμότητα για να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια μαζί», είπε σε δήλωσή του.
Ωστόσο, το κλίμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον είναι ιδιαίτερα τεταμένο, τόσο λόγω της αναγνώρισης, όσο και λόγω της οριστικής αποβολής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις