Ισημερινός: Δολοφονήθηκε διευθυντής φυλακών

16

Ο διευθυντής φυλακής του Κίτο η οποία μετατράπηκε τον περασμένο μήνα σε θέατρο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ κρατουμένων δολοφονήθηκε χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων του Ισημερινού (SNAI).

Ο Σαντιάγο Λόσα, που είχε πάρει σύνταξη από την αστυνομία με τον βαθμό του διευθυντή, «έπεσε θύμα θανάσιμης επίθεσης», διευκρίνισε η SNAI σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τον δολοφόνησε πληρωμένος εκτελεστής σε δρόμο της πρωτεύουσας, κατά δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της χώρας.

Ο Σαντιάγο Λόσα ανέλαβε μόλις την 9η Νοεμβρίου διευθυντής της φυλακής Πιτσίντσα 1, στο βόρειο τμήμα του Κίτο, όπου κρατούνται περίπου 1.300 φυλακισμένοι.

Τη 18η Νοεμβρίου, σχεδόν είκοσι έγκλειστοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες στη φυλακή αυτή, έπειτα από τη μεταγωγή δυο επικίνδυνων ηγετών συμμοριών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά).

«Καταδικάζουμε αυτή την άνανδρη ενέργεια εν μέσω της διαδικασίας μεταμόρφωσης για να βελτιωθούν η ασφάλεια και ο έλεγχος στα κέντρα κράτησης», τόνισε η SNAI.

Οι φυλακές του Ισημερινού έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης στο πλαίσιο του ανελέητου πολέμου αντίπαλων συμμοριών που επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών κι έχουν γίνει γάγγραινα για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Από τον Φεβρουάριο του 2021, έχουν διαπραχθεί πάνω από δέκα σφαγές στις φυλακές. Συνολικά περίπου 420 κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους, πολλοί από τους οποίους διαμελίστηκαν ή κάηκαν.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η κυβέρνηση ξεκίνησε μεταγωγές 2.400 κρατούμενων, πυροδοτώντας τη βίαιη αντίδραση των συμμοριών. Εξαπέλυσαν επιθέσεις με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά καθώς και με πυροβόλα όπλα εναντίον πρατηρίων καυσίμων και τμημάτων της αστυνομίας. Οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, με επίκεντρο τη Γουαγιακίλ, λιμάνι που έχει μετατραπεί σε κόμβο στρατηγικής σημασίας όσον αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών προς τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης και σε οχυρό των συμμοριών.

Ο διευθυντής της SNAI, ο Γκιγιέρμο Ροδρίγκες, κάλεσε την Πέμπτη όλους τους θεσμούς να επιδείξουν ενότητα στον αγώνα εναντίον του εγκλήματος: «Θέλουμε μια χώρα επιρρεπή στην εγκληματικότητα, στη διακίνηση ναρκωτικών, στη βία, ή θέλουμε μια χώρα που μπορεί να έχει θετικό μέλλον;»

Ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, ο Ισημερινός μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια από μέρος των οδών διέλευσης σε μείζονα κόμβο της διακίνησης ναρκωτικών και βρίσκεται αντιμέτωπος με κύμα βίας άνευ προηγουμένου που συνδέεται άμεσα με το χρυσοφόρο λαθρεμπόριο.

Το 2021, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατασχέθηκαν 210 τόνοι ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ποσότητα ρεκόρ. Εντός τρέχοντος έτους, το Κίτο κάνει λόγο για κατασχέσεις σχεδόν 170 τόνων.

 

Real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like