«Το κλειδί είναι η συναίνεση. Αν δεν έχει δοθεί συναίνεση, υπάρχει σεξουαλική επίθεση», ξεκαθαρίζει το Ανώτατο Δικαστήριο

Έγκλημα πλέον συνιστά το φιλί χωρίς ρητή συναίνεση στην Ισπανία, έπειτα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας, το οποίο κατέταξε την πράξη στα εγκλήματα σεξουαλικής επίθεσης, καθώς συνιστά «εισβολή στη σεξουαλική ελευθερία» του θύματος με σκοπό «την απόκτηση σεξουαλικής ικανοποίησης εις βάρος άλλου».
«Το κλειδί είναι η συναίνεση, αν δεν έχει δοθεί συναίνεση, υπάρχει σεξουαλική επίθεση», ξεκαθαρίζει το Ανώτατο Δικαστήριο, επιμένοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο το “όχι” του θύματος στις προσπάθειες να φιλήσει μια γυναίκα», αλλά ότι για να μην υπάρχει έγκλημα πρέπει να συναινέσει, αναφέρει η ισπανική Huffington Post.

Αυτό επισημαίνει το Ποινικό Τμήμα στο βούλευμα, με το οποίο επικυρώνει την ποινή φυλάκισης ενός έτους και εννέα μηνών που επιβλήθηκε σε αστυνομικό, ο οποίος φίλησε γυναίκα κρατούμενη στο μάγουλο χωρίς τη συγκατάθεσή της και στη συνέχεια προσπάθησε να τη φιλήσει στα χείλη, στα κέντρα κράτησης του δικαστικού μεγάρου Prado de San Sebastián στη Σεβίλλη, στις 5 Ιανουαρίου 2020.

Στην υπόθεση αυτή, ο Άρειος Πάγος επιβεβαιώνει την ποινή που του επιβλήθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Σεβίλλης για έγκλημα σεξουαλικής κακοποίησης, το οποίο πλέον, μετά τον νόμο γνωστός ως «μόνο το ναι είναι ναι», είναι έγκλημα σεξουαλικής επίθεσης, με την επιβαρυντική περίσταση της επικράτησης και την ελαφρυντική περίσταση της μέθης.

Δεν αξιολογείται πια το μέγεθος της αντίδρασης από το θύμα – Πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη σαφήνεια της συναίνεσης

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι «δεν αξιολογείται πλέον αν υπήρξε “αντίθεση του θύματος” στη σεξουαλική πράξη», καθώς «παραπέμπει ήδη σε μια παλαιά νομολογία και πλέον η κατεύθυνση αλλάζει ριζικά, αφού το ζητούμενο πια είναι η συναίνεση». Ως εκ τούτου, ένας άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα «να πλησιάσει ένα άλλο πρόσωπο και να του δώσει ένα φιλί, όταν το θύμα δεν το δέχεται ως απόδειξη αγάπης ή στοργής», καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τη σωματική του ασφάλεια και την σεξουαλική του ελευθερία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξηγεί ότι από εδώ και στο εξής στην κάθε υπόθεση θα πρέπει να γίνεται «σαφές και προφανές» ότι υπήρξε συναίνεση. Για παράδειγμα αν κάποιος «κλέβει» από μια γυναίκα ένα φιλί, το δικαστήριο ανριμετωπίζει την ρπάξη ως «επίθεση στην ελευθερία της γυναίκας να αποφασίζει ποιον θέλει να φιλήσει ή ποιος αποδέχεται ότι της δίνει ένα φιλί».

Αυτό συνέβη στην περίπτωση του καταδικασθέντος αστυνομικού, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι το θύμα κρατούνταν, «σε εχθρικό και άγνωστο περιβάλλον», και τη φίλησε, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, προχωρώντας μάλιστα στην πορεία σε σεξουαλικά υπονοούμενα. Στην συγκερκιμένη περίπτωση, οπότε, δεν υπάρχει συναίνεση.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις