Στις 19 Οκτωβρίου η Σάρα Μαχαμίντ βρισκόταν πίσω από ένα παράθυρο, κοιτάζοντας απελπισμένη άνδρες του ισραηλινού στρατού που πυροβόλησαν εν ψυχρώ τον μικρό αδελφό της. Ο Τάχα, 15 χρόνων, έπαιζε έξω από το σπίτι τους με έναν φίλο του όταν τον πυροβόλησαν. Η 19χρονη Σάρα ούρλιαξε βλέποντάς τον να πέφτει στο έδαφος. Ο πατέρας τους, ο Ιμπραχίμ, έτρεξε έξω από το σπίτι για να πάρει το παιδί του, αλλά τον πυροβόλησαν κι αυτόν.

«Θυμάμαι που άκουσα τον πατέρα μου να λέει ότι ο Τάχα μπορεί να είναι ζωντανός… αλλά ήξερα ότι ο Τάχα είχε γίνει μάρτυρας. Γνώριζα πως ήταν νεκρός», λέει η Σάρα στο Al Jazeera.

Ο Τάχα δολοφονήθηκε ακαριαία, ο Ιμπραχίμ έμεινε πέντε μήνες σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης παλεύοντας για να ζήσει, αλλά τελικά υπέκυψε κι αυτός.

Ο 15χρονος Τάχα έπαιζε, δεν κρατούσε κανένα όπλο. Άοπλος ήταν κι ο Ιμπραχίμ που απλά έτρεξε να βοηθήσει το παιδί του.

«Σα να βγήκε καπνός από το σώμα του πατέρα μου όταν τον πυροβόλησαν», λέει η Σάρα, που είδε τον άλλο αδελφό της να προσπαθεί να συγκρατήσει τον πατέρα τους.

Οι εν ψυχρώ δολοφονίες σε αριθμούς

Περίπου 1500 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί εν ψυχρώ από άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τα τελευταία 16 χρόνια. Το 98% από αυτούς ήταν άμαχοι, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA). Ο καθένας από αυτούς τους 1500 Παλαιστίνιους άφησε πίσω του αγαπημένους του ανθρώπους.

Η συχνότητα των δολοφονιών Παλαιστίνιων στα κατεχόμενα έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 2023 ο αριθμός ανήλθε σε 509, διπλάσιος σε σχέση με το 2022, με βάση τα στοιχεία της OCHA.

Τους πρώτους τρεις μήνες φέτος έχουν δολοφονηθεί εν ψυχρώ από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις 131 Παλαιστίνιοι.

«Το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιεί θανάσιμα πυρά εναντίον των Παλαιστίνιων, αλλά φαίνεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει υπερβεί την πάγια τακτική της», επισημαίνει στο Al Jazeera ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch (HRW) για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη είναι απαραίτητες για λόγους ασφαλείας. Οι δολοφονίες γίνονται κατά τη διάρκεια επιδρομών σε σπίτια Παλαιστινίων και σε ελέγχους στους δρόμους.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις Παλαιστινιόπουλων που δολοφονήθηκαν καθώς πήγαιναν στο σχολείο, σύμφωνα με την οργάνωση HRW.

«Οι Ισραηλινοί πυροβολούν εναντίον ανθρώπων που δεν συνιστούν καμία απειλή. Πυροβολούν επίσης εναντίον ανθρώπων που απλά προσπαθούν να ξεφύγουν, ή άλλων που έχουν τραυματιστεί και βρίσκονται ακινητοποιημένοι στο έδαφος. Αυτή η τάση υπήρχε και στο παρελθόν, αλλά φαίνεται ότι τέτοια περιστατικά γίνονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα», δήλωσε στο Al Jazeera ο Ομάρ Σακίρ της οργάνωσης HRW.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαχρονικά υπερασπίζονται το δικαίωμα του στρατού να πυροβολεί στο ψαχνό, ανεξάρτητα από το κατά πόσο οι Παλαιστίνιοι είναι απειλητικοί. Ο στρατός έχει το πράσινο φως να πυροβολεί, ενώ και οι έποικοι εξοπλίζονται από το κράτος έχοντας κι εκείνοι το δικαίωμα να πυροβολούν τους Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα, με εξασφαλισμένη ασυλία.

Η δράση των συμμοριών εβραίων εποίκων

Έποικοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον 17χρονο Ομάρ Αμπντέλ Γκάνι Χαμίντ, όταν επιτέθηκαν στο χωριό του στη Δυτική Όχθη, στις 13 Απριλίου. Ο Ομάρ ήταν ένας από τους πολλούς νεαρούς που προσπάθησαν να σταματήσουν τους εποίκους που συντεταγμένα επιτέθηκαν στο χωριό τους. Ο πατέρας του Ομάρ, Άχμεντ, δήλωσε ότι ο γιος του και οι φίλοι του σταμάτησαν τους εποίκους, αλλά ένας από αυτούς σήκωσε το πιστόλι του και πυροβόλησε εν ψυχρώ τον Ομάρ.

«Η σφαίρα τον βρήκε στο κεφάλι. Πέθανε ακαριαία. Χάρη στον Θεό δεν υπέφερε», λέει ο Άχμεντ, που έμαθε πως ο γιος του ήταν νεκρός μέσω μιας εφαρμογής που χρησιμοποιούν οι νεαροί Παλαιστίνιοι για να ενημερώνουν ο ένας τον άλλον όταν το χωριό τους δέχεται επίθεση από εβραίους εποίκους ή στρατιώτες.

Ο Άχμεντ προσπάθησε να εντοπίσει τον δολοφόνο του γιου του, αλλά οι έποικοι έχουν ασυλία στο Ισραήλ.

Από το 2017 ως το 2021 ούτε το 1% των προσφυγών που έγιναν από Παλαιστίνιους με καταγγελίες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών για εν ψυχρώ δολοφονίες δεν έφτασε στην εισαγγελική έρευνα, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Yesh Din. Μόνο τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες καταδικάστηκαν για δολοφονίες Παλαιστινίων σε κάποιες συμβολικές ποινές. Όλοι οι υπόλοιποι πήραν την εντολή να ολοκληρώσουν «την στρατιωτική θητεία τους»…

«Υπάρχει η κουλτούρα στις ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες ότι μπορούν να παραβιάζουν τα δικαιώματα χωρίς να λογοδοτούν για τις πράξεις τους», λέει ο Ομάρ Σακίρ.

«Για να φοβάσαι»

Οι επιδρομές του στρατού σε σπίτια και χωριά είναι μέρος της προσπάθειας εκφοβισμού των Παλαιστινίων, δηλώνει ο Ζαϊντ Σουάμπι, αναλυτής και ακτιβιστής της παλαιστινιακής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Al-Haq. Οι Ισραηλινοί εφαρμόζουν το δόγμα της συλλογικής τιμωρίας ολόκληρων κοινοτήτων για να κάμψουν το ηθικό των Παλαιστίνιων, προσθέτει ο Σουάμπι.

«Θέλουν να κάνουν τους Παλαιστίνιους να μην τους περνά καν από το μυαλό ότι θα τολμήσουν να αντισταθούν. Κι αν κάνουν κάτι τέτοιο, τότε θα πληρώσουν υψηλό τίμημα», λέει ο Σουάμπι στο Al Jazeera, «θέλουν να μας ταπεινώσουν, να κάμψουν το ηθικό μας, να εποικίσουν το μυαλό μας».

Η Σάρα πιστεύει ότι αυτός ήταν ο στόχος των Ισραηλινών που ξεκλήρισαν την οικογένειά της. Όταν ο μικρός αδελφός της, ο Τάχα, και ο πατέρας της, ο Ιμπραήμ , αιμορραγούσαν, οι στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι τους. Έκοψαν το νερό και το ηλεκτρικό, χτύπησαν τον άλλο αδελφό της Σάρα κι όταν το κορίτσι βρήκε το κουράγιο να ρωτήσει «γιατί», ένας στρατιώτης απάντησε με κυνισμό: «Για να φοβάσαι».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις