Τι ισχυρίζεται ο αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός «Semafor» – Το σχέδιο έχει στόχο να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική ηγεσία στα παλαιστινιακά εδάφη

hamas1
Η ισραηλινή κυβέρνηση συζητά κρυφά ένα σχέδιο που θα επιτρέψει σε ορισμένους από τους ανώτερους στρατιωτικούς ηγέτες της Χαμάς να βρουν καταφύγιο σε μια τρίτη χώρα της Μέσης Ανατολής, ενδεχομένως στην Αλγερία, το Κατάρ ή τη Σαουδική Αραβία, ως ένα βήμα για την επιτάχυνση του τερματισμού του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ είναι να δημιουργήσει μια νέα πολιτική ηγεσία στα παλαιστινιακά εδάφη, επισημαίνει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός.

Η πρωτοβουλία Longshot

Η «πρωτοβουλία «Longshot», έτσι όπως την «βάπτισαν» στη «Semafor» όσοι ενημερώθηκαν από ανώτερους Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, θα μπορούσε να περιλαμβάνει εξόριστους αξιωματούχους της Χαμάς που πιστεύεται ότι ενορχήστρωσαν την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τον πολιτικό ηγέτη της οργάνωσης στη Γάζα, Γιαχία Σινγουόρ και τον Μοχάμεντ Ντείφ, διοικητή της επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Al Qassam.

Το σχέδιο εξορίας, όπως διατείνονται ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας δέσμης μέτρων για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα που περιλαμβάνει:

1. Την απελευθέρωση από την πλευρά της Χαμάς όλων των ομήρων που παραμένουν στα χέρια της.

2.Την κατάθεση των όπλων από τους κατώτερους μαχητές και διοικητές του και

3. Την εγκαθίδρυση μιας νέας μεταπολεμικής ηγεσίας στη Γάζα απαλλαγμένη από πολιτικούς και στελέχη της Χαμάς.

Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι διερωτώνται εάν ένας γρήγορος τερματισμός των εχθροπραξιών θα μπορούσε στη συνέχεια να ενισχύσει μια διπλωματική πρωτοβουλία με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης Μπάιντεν που φαινόταν κοντά στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας πριν από τον πόλεμο του Οκτωβρίου.

«Θα άνοιγε τον δρόμο για την εξομάλυνση Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας»

«Με τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου, μια τέτοια συμφωνία θα άνοιγε σημαντικά το δρόμο για την αναβίωση μιας συμφωνίας εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που αλλάζει το παιχνίδι για την αντιμετώπιση του Ιράν, ενός σημαντικού στόχου των ΗΠΑ, με στρατηγική σημασία στην περιοχή», δήλωσε στο «Semafor» ο Τζον Χάναχ, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επί κυβέρνησης Τζορτζ Μπους και συνεργάτης στο Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής.

O ίδιος υποστήριξε ότι έχει συζητήσει το σχέδιο εξορίας ορισμένων στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς με Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες.

Σκεπτικισμός στη Μέση Ανατολή για τους πρόσφυγες

Η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει βαθύ σκεπτικισμό μεταξύ των κρατών και κυβερνήσεων στη Μέση Ανατολή που εμφανίζονται διστακτικοί στο ενδεχόμενο, η ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα να συμφωνήσει ότι θα εγκαταλείψει το έδαφός της, σύμφωνα με τον Τζον Χάναχ, αλλά και τους Άραβες αξιωματούχους που συζήτησαν το σχέδιο με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ουσιαστικά παραδοχή της ήττας των σκληροπυρηνικών μαχητών της Χαμάς», όπως οι ίδιοι επισημαίνουν.

Κυρίως, όμως, ο πολιτικός ηγέτης της σουνιτικής οργάνωσης στη Γάζα, Γιαχία Ζινγουόρ και ο Μοχάμεντ Ντείφ, διοικητής της επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Al Qassam, θα προτιμούσαν να γίνουν μάρτυρες στο πεδίο της μάχης παρά να βρουν καταφύγιο σε μια τρίτη αραβική χώρα.

«Οι τύποι της Χαμάς στη Γάζα δεν θα φύγουν», είπε στη Semafor ένας ανώτερος Άραβας αξιωματούχος, ο οποίος είχε ήδη συζητήσει το σχέδιο εξορίας.

Ποια χώρα μπορεί να προσφέρει ασφαλές καταφύγιο;

Ένα βασικό ερώτημα: Ποια χώρα μπορεί να προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε ακραίους ισλαμιστές μαχητές όπως ο Ζινγουόρ και ο Ντείφ της Χαμάς;

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» μελέτησε έρευνα της δεξαμενής σκέψης, με έδρα τη Σαουδική Αραβία, το «Κέντρο Ερευνών του Κόλπου», η οποία εξέταζε την μεταφορά στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς στη Γάζα στην Αλγερία.

Η μελέτη προέβλεπε μια ομάδα αραβικών στρατών που θα παρείχαν ασφάλεια στο παλαιστινιακό έδαφος υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών. Το Ερευνητικό Κέντρο του Κόλπου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η μελέτη του δεν ήταν επίσημη πρόταση της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.

Αλλά η Αλγερία δεν είχε δώσει κάποια ένδειξη ότι είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει τη Χαμάς. Η κυβέρνηση στο Αλγέρι είχε βιώσει έναν δεκαετή εμφύλιο πόλεμο εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών και πιθανότατα θα ήταν επιφυλακτική σε τυχόν επιστροφή ηγετών της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης.

Η Χαμάς, η οποία φέρεται να λαμβάνει οπλισμό και χρηματοδότηση από την κυβέρνηση του Ιράν- θα μπορούσε να ενισχύσει τους φόβους περί αποσταθεροποίησης της βορειοαφρικανικής χώρας.

Σαουδική Αραβία και Κατάρ

Ο Τζον Χάναχ τόνισε επίσης ότι οι Ισραηλινοί πρότειναν και τη Σαουδική Αραβία, ως χώρα του Κόλπου που θα μπορούσε να προσφέρει καταφύγιο στους ηγέτες της Χαμάς και να επιτρέψει στο Ριάντ να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής Γάζας και ενδεχομένως στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Αλλά η μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας θεωρεί το ισλαμιστικό κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το οποίο δημιούργησε τη Χαμάς, ως μια σημαντική πολιτική απειλή.

Από την πλευρά του, το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί επί του παρόντος την πολιτική ηγεσία της Χαμάς, είναι μια άλλη πιθανότητα.

Η Ντόχα ηγείται επίσης των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση περίπου 130 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και το Ισραήλ έχουν δηλώσει ότι μπορεί να ζητήσουν από το Κατάρ να μπει τέλος σε αυτή τη σχέση όταν ολοκληρωθούν οι εχθροπραξίες.

Το Ισραήλ θέλει να σκοτώσει όσους εμπλέκονται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Τέλος, οι στρατιωτικοί ηγέτες της Χαμάς γνωρίζουν καλά ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι θα σκοτώσει όλους όσοι εμπλέκονται στην αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς.

Οι δύο ηγέτες της Χαμάς, Ζινγουόρ και Ντείφ, θα ήταν ίσως πιο ασφαλείς στο Αλγέρι ή στη Ντόχα απ’ό ότι στη Γάζα μακροπρόθεσμα. «Θα πάρει χρόνο, όπως και μετά τη σφαγή του Μονάχου, αλλά θα βάλουμε τα χέρια μας πάνω τους όπου κι αν βρίσκονται», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, στις αρχές του μήνα. «Κάθε μητέρα Άραβα πρέπει να γνωρίζει ότι αν ο γιος της συμμετείχε, άμεσα ή έμμεσα, στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, το αίμα του θα είναι πάνω από το κεφάλι του».

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις