Οι παραθεριστές πρέπει να κλείσουν τη θέση τους στις παραλίες μέσω μιας εφαρμογής – Εισιτήριο εισόδου ακόμη και σε ανοργάνωτες παραλίες

Mε τον υδράργυρο να ανεβαίνει, οι ιταλικές Αρχές λαμβάνουν φέτος έκτακτα έτρα για να προστατεύσουν τις δημοφιλείς παραλίες τους από τις ορδές τουριστών που καταφθάνουν απ΄όλα τα μήκη και πλάτη της γης κάθε χρόνο για να απολαύσουν τα καταγάλανα νερά της γείτονος χώρας.

Τα μεγαλύτερα νησιά της Ιταλίας, Σικελία και Σαρδηνία, κατακλύζονται κάθε χρόνο από λουόμενους με τις ανέγγιχτες παραλίες τους και τα καταγάλανα νερά τους να κινδυνεύουν να γίνουν σκουπιδότοπος.

Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει το CNN, οι τοπικές Αρχές λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, επιβάλλοντας αυστηρά ημερήσια όρια επισκεπτών σε ορισμένες παραλίες της Σαρδηνίας και της Σικελίας.

Στο Baunei, ένα μικρό χωριό σε μια απομακρυσμένη περιοχή της ανατολικής Σαρδηνίας, έχει ήδη εφαρμοστεί πλαφόν στον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, φέτος οι περιορισμοί στον αριθμό των λουόμενων θα γίνουν ακόμα πιο αυστηροί.

Cala_dei_Gabbiani
Cala dei Gabbiani

«Η περιοχή μας είναι κυρίως ψηλοί γκρεμοί με τραχιά βράχια, όπου ζουν πρόβατα και γεράκια, και μόλις δώδεκα παραλίες, οπότε όλοι συρρέουν εκεί, δημιουργώντας συνωστισμό» δηλώνει στο CNN ο Stefano Monni, δήμαρχος του Baunei.

«Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε χιλιάδες καθημερινούς λουόμενους στον ήλιο, όλοι στριμωγμένοι σε ένα σημείο όπως στο παρελθόν, είναι μη βιώσιμο» πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, συνολικά τέσσερις παραλίες επηρεάζονται από τα νέα μέτρα στη Σαρδηνία: Η Cala dei Gabbiani και η Cala Biriala έχουν πλέον και οι δύο ένα ημερήσιο όριο 300 επισκεπτών, ενώ η Cala Goloritze έχει όριο 250 επισκεπτών την ημέρα και η Cala Mariolu, η μεγαλύτερη από τις παραλίες, έχει ημερήσιο όριο 700 ατόμων.

Όσο για τους επισκέπτες της παραλίας Cala Goloritze, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια ή με σκάφος, θα καλούνται να πληρώνουν εισιτήριο εισόδου έξι ευρώ.

Cala_Goloritze
Cala Goloritze
Επιπλέον, οι λουόμενοι θα πρέπει να κάνουν προκράτηση σε όλες αυτές τις τοποθεσίες μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται «Cuore di Sardegna» («Heart of Sardinia»- Η Καρδιά της Σαρδηνίας ) τουλάχιστον 72 ώρες πριν την επίσκεψή τους.

Το εισιτήριο εισόδου για την παραλία Cala Goloritze, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο, μπορεί να πληρωθεί είτε ηλεκτρονικά είτε με μετρητά στην είσοδο του κολπίσκου.

Η χρέωση αυτή θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της επιτήρησης, του χώρου στάθμευσης και της συντήρησης των μονοπατιών και των τουαλετών στην παραλία, σύμφωνα με τις τοπικές Aρχές.

Η παραλία της Σαρδηνίας La Peloza, που πήρε το όνομά της από τα φυτά που προεξέχουν από τους αμμόλοφους της μαλακής άμμου συγκαταλέγεται στις πιο όμορφες και πολυσύχναστες παραλίες της Ιταλίας.

Cala_Mariolu_
Cala Mariolu

Κατά την υψηλή τουριστική περίοδο, η άμμος της είναι γεμάτη από πετσέτες και λουόμενους, ενώ μια βουτιά στα όμορφα νερά της περιλαμβάνει συνήθως ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε αμέτρητα φουσκωτά στρώματα νερού.

«Έχουμε περιορίσει τους τουρίστες στην παραλία αυτή στους 1.500 την ημέρα με εισιτήριο 3,50 ευρώ, οι κρατήσεις και οι πληρωμές μπορούν να γίνουν σε εξουσιοδοτημένο ιστότοπο» λέει η δήμαρχος της περιοχής Stintino στη Σαρδηνία, Rita Limbania Vallebella.

«Kι αυτό γιατί καταστράφηκε ο φυσικός βιότοπος με αποτέλεσμα τη διάβρωση της άμμου. Δεν αντέχω να βλέπω τους τουρίστες να πετούν σκουπίδια στους αμμόλοφους, κάτι που δεν θα έκαναν ποτέ στην πατρίδα τους» προσθέτει.

Στη Σικελία, με τα καταγάλανα νερά της, η παραλία Isola dei Conigli έχει επανειλημμένα ανακηρυχθεί από τους ταξιδιώτες ως μία από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τεράστια πλήθη συρρέουν εδώ κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον τοπικό σύμβουλο Toto Martello, πάνω από 1.500 άτομα επισκέπτονταν την παραλία, σημείο ωοτοκίας για τις χελώνες καρέτα-καρέτα, κάθε μέρα πριν εισαχθεί ένα ανώτατο όριο, μαζί με ένα εισιτήριο εισόδου δύο ευρώ, που καταβαλλόταν επί τόπου.

«Ο αριθμός αυτός έχει πλέον μειωθεί στο μισό, μόλις 350 άτομα το πρωί και άλλα 350 το απόγευμα» λέει ο Martello. «Οι κρατήσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ενός τοπικού εξουσιοδοτημένου ιστότοπου».

Επιπλέον, όσοι κάνουν ηλιοθεραπεία, πρέπει να τηρούν έναν συγκεκριμένο «κώδικα παραλίας», ο οποίος ενθαρρύνει τους επισκέπτες να παραμένουν στο σημείο που κάνουν ηλιοθεραπεία, εκτός αν κάνουν βουτιά στο νερό.

Απαγορεύονται ακόμη οι ξαπλώστρες και τα στρώματα θαλάσσης, ενώ ο θόρυβος πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις