Καύσωνας διαρκείας σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

114

Οι αναταράξεις που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα, οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά και η μάχη των ινστιτούτων. Η αμφισβήτηση Ανδρουλάκη, οι φωνές κατά Κασσελάκη και τα σενάρια συνεργασιών. Ποιοι φοβούνται τον Αλέξη Τσίπρα. Η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και η ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις του.

 

Tο δικό του «κοστούμι» στη συζήτηση που φούντωσε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τις συνεργασίες στην Κεντροαριστερά επιχειρεί να βάλει ο Στέφανος Κασσελάκης, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις για έναν «γάμο» των προοδευτικών δυνάμεων. Μετά το μικρό (σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει) 14,9% που έλαβε στην ευρωκάλπη και βλέποντας την κατάσταση να ξεφεύγει, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, έσπευσε να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο, ανοίγοντας ωστόσο νέο κύκλο συζητήσεων.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, θέλησε να κλείσει στόματα, τείνοντας ο ίδιος χείρα φιλίας προς τη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ «έκαψε» κάθε συζήτηση με όσους αποχώρησαν μετά την εκλογή του, καλώντας τους να επιστρέψουν τις έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά, περιέγραψε έναν οδικό χάρτη και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που περιλαμβάνουν κοινά νομοσχέδια σε θέματα στα οποία συμφωνούν τα τρία κόμματα (π.χ. Τέμπη, ΦΠΑ και ακρίβεια, κράτος δικαίου) αλλά και κοινά ψηφοδέλτια σε περιφέρειες και δήμους, επιμελητήρια, συνδικάτα και ομοσπονδίες. Στην πράξη, όπως είπε, θα αποδειχθεί το κατά πόσο θέλουν τα προοδευτικά κόμματα να συμβάλουν στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οσο για την ηγεσία, στην περίπτωση που υπάρξει συναίρεση των προοδευτικών δυνάμεων «προειδοποίησε» τους ενδιαφερόμενους πως θα τον βρουν απέναντι. Δήλωσε παρών για εκλογή από τη βάση, ενώ από μία φράση του φάνηκε ποια είναι πραγματικά η ανησυχία του. «Σενάριο να αποχωρήσω, για να έρθει ένας από μηχανής θεός, δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει με την ψήφο της. «Με ανέδειξε ως τον αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας της. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία με ανέδειξε ως αντίπαλό της. Και έδειξε ότι φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο στόχος

Ο πραγματικός στόχος αυτής της αναφοράς σε εσωκομματικό επίπεδο ήταν ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας, και τα σενάρια που κυκλοφορούν στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία εδώ και μήνες, ότι δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιστρέψει και να ηγηθεί ενός νέου φορέα που θα συνένωνε τις προοδευτικές δυνάμεις. Στην αντίπερα όχθη, αφορούσε το όνομα του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, για τον οποίο έχουν κυκλοφορήσει ειδικά το τελευταίο διάστημα παρόμοια σενάρια.

Γι’ αυτό, άλλωστε, ο Στ. Κασσελάκης είπε πως η ηγεσία πρέπει να προέρχεται από το μεγαλύτερο προοδευτικό κόμμα. Ωστόσο, είναι φανερό και από το ύφος που είχε στην ομιλία του πως ο ίδιος δεν θεωρεί πολύ πιθανό αυτό το σενάριο, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες. Αλλωστε, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι εξαιτίας του «πολεμικού» κλίματος που επικρατεί μετεκλογικά στο ΠΑΣΟΚ, οι αναταράξεις στο εσωτερικό του θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα, ενώ εκτιμούν πως σύντομα θα μπει σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Είναι δηλαδή σχεδόν αδύνατο να ξεκινήσει ένας διάλογος για συνεργασία αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό και οι όποιες κινήσεις θεωρείται ότι έχουν περισσότερο χαρακτήρα τακτικής, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Την εβδομάδα που πέρασε μια σειρά από στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Χρήστος Σπίρτζης τάχθηκαν υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρότειναν δημοψήφισμα από τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για το αν πρέπει το κόμμα να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός νέου φορέα στην Κεντροαριστερά. Η πίεση προς την ηγεσία της Κουμουνδούρου ήταν μεγάλη. Εγινε λοιπόν ένα βήμα από τον Στ. Κασσελάκη, αφού πρώτα είπε δύο ηχηρά «όχι»: στη Νέα Αριστερά και στον Νίκο Παππά, που χαρακτήρισε «ευχής έργον» να συνομιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Αυτό δεν είναι άλλο παρά μια φαντασιακή λαϊκή εντολή να ενωθούμε με “συμφωνίες κορυφής”», απάντησε ο Στ. Κασσελάκης και κήρυξε, όπως είπε, «ανένδοτο αγώνα» για την ενίσχυση της φωνής του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής παράταξης με πολιτική αντεπίθεση στην κυβέρνηση και στην ακροδεξιά.

Νέο κόμμα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να άνοιξε τα χαρτιά του για τις συνεργασίες, ωστόσο δεν έκανε κουβέντα για τις αλλαγές που σχεδιάζει στο κόμμα, οι οποίες αναμένεται να είναι σαρωτικές. Ο Στ. Κασσελάκης εμφανίζεται ακόμη πιο αποφασισμένος να αλλάξει τα πάντα – από τη λειτουργία και τη σύνθεση των οργάνων και του Πειθαρχικού μέχρι την εικόνα με νέα πρόσωπα τόσο στο επιτελείο του όσο και στο κόμμα.

Αλλωστε, έστειλε ήδη την πρώτη προειδοποίηση προκαλώντας όποιον θεωρεί ότι δεν τον εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει άλλη πορεία. Σε συνομιλητές του, μάλιστα, ανέφερε πως το σημαντικό είναι τα πρόσωπα να «φέρνουν» στο κόμμα και όχι να αφαιρούν. Απαντες αξιολογούνται και ήδη κάποια στελέχη έχουν αποδειχθεί κατώτερα των προσδοκιών. Οι αλλαγές είναι πιο εύκολο να ξεκινήσουν από τη Βουλή και αναμένεται να αφορούν τους συντονιστές, ενώ, όπως έχει πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το επόμενο διάστημα θα σχηματίσει «σκιώδες υπουργικό», προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν με ποιους θα προχωρήσει. Στο κόμμα σκοπεύει να αξιοποιήσει αρκετά πρόσωπα από το ευρωψηφοδέλτιο αλλά και από τα think tanks, ενώ στο Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου θα επιχειρήσει να κάνει πράξη το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα όργανα θα αλλάξουν τελείως, καθώς είναι ξεκάθαρο πως μέχρι σήμερα δεν ελέγχει την πλειονότητά τους αφού τα «κληρονόμησε» – ειδικά η Πολιτική Γραμματεία αποτελεί «εχθρικό περιβάλλον». Μόνο τυχαίο δεν είναι πως δεν σκοπεύει να συγκαλέσει το συγκεκριμένο όργανο, αντιθέτως θα συνέλθει ξανά η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ στα τέλη του μήνα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το Συνέδριο. «Είδα τόσο μίσος σε αυτές τις συνεδριάσεις μεταξύ των στελεχών που δεν έχει κανένα νόημα», έλεγε χαρακτηριστικά ο Στ. Κασσελάκης σε συνομιλητές του για την Πολιτική Γραμματεία, δείχνοντας τις προθέσεις του.

Ποιοι φοβούνται τον Αλέξη Τσίπρα

Η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιεί στην Αθήνα για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη και η ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις του

Tο «rebranding» του Αλέξη Τσίπρα ξεκινά, καθώς το διήμερο θα κάνει πρεμιέρα το ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού με τη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιεί στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ζάεφ, για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα τηλέφωνα και οι επαφές στην έδρα του Αλ. Τσίπρα στη λεωφόρο Αμαλίας είχαν πάρει φωτιά το τελευταίο διάστημα, καθώς οι στενοί συνεργάτες του αλλά και ο ίδιος ήθελαν όλα να είναι στην εντέλεια και να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο ηχηρές παρουσίες που θα αποδεικνύουν το διεθνές «εκτόπισμα» του πρώην πρωθυπουργού. Ομως, δεν είναι λίγοι αυτοί, εντός αλλά και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την κίνηση αυτή, καθώς φοβούνται πως το ινστιτούτο θα λειτουργήσει ως «όχημα» για την επιστροφή του Αλ. Τσίπρα στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Κάτι που φάνηκε και από τη μάλλον αμήχανη απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε αν θα δώσει το «παρών», είπε πως θα δει το πρόγραμμά του γιατί υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις αυτή τη στιγμή, αλλά σκοπός του είναι να πάει, ενώ για το αν θα μιλήσει, απάντησε αρνητικά. Μάλιστα, δεν δίστασε να αναφερθεί στα λάθη του πρώ- ην πρωθυπουργού. «Δεν είναι εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή. Είναι εκδήλωση ενός πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος έχει αφήσει μια παρακαταθήκη. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί λάθη, αλλά έχει αφήσει και μια παρακαταθήκη. Από το ‘‘μαξιλάρι’’ μέχρι τις Πρέσπες, οι οποίες δυστυχώς για άλλη μία φορά μάς χτύπησαν στη Μακεδονία».

Ενα ακόμη σημείο που ενόχλησε την Κουμουνδούρου ήταν και η πρόσκληση στον Αλέξη Χαρίτση, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν αμέσως σενάρια πως ίσως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «σνομπάρει» τη διάσκεψη, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται. Ωστόσο, η νέα ηγεσία γνωρίζει τα «ραντεβού» και τις επαφές που κάνει στην Αμαλίας ο Αλ. Τσίπρας, ενώ μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι προεκλογικά ο Στ. Κασσελάκης έσπευσε να «κάψει» τα σενάρια επιστροφής Τσίπρα, λέγοντας πως ο ίδιος του έχει πει πως δεν τον ενδιαφέρει.

«Κανείς δεν τον ώθησε να παραιτηθεί. Μόνος του ήθελε να φέρει την ανανέωση. Εάν επιθυμούσε να μείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα έμενε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον «φωτογράφισε» όταν ξεκαθάρισε στην Κ.Ο. πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει για κανέναν «από μηχανής θεό». Το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα απέφυγε να σχολιάσει και να ρίξει λάδι στη φωτιά και εστιάζει στη διάσκεψη που έχει ως στόχο την αναβάθμιση του προφίλ του πρώην πρωθυπουργού. «Το ινστιτούτο που ετοιμάζουμε καιρό τώρα, οι συνεργάτες μου και εγώ, ήρθε η ώρα να αρχίσει το ταξίδι του. Ξεκινάμε με την πρώτη μεγάλη δημόσια εκδήλωση. Τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, έξι ακριβώς χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών. Καλή μας αρχή λοιπόν!», έγραψε ο Αλ. Τσίπρας.

Το σύνθημα

Ακόμη πάντως και το σύνθημα με το οποίο συνόδευσε την παρουσίαση του λογότυπου του ινστιτούτου συζητήθηκε από πολλούς. «Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον» είναι το βασικό σύνθημα, ενώ πλαισιώνεται με λέξεις όπως «διεκδικώντας», «σχεδιάζοντας», «προστατεύοντας», «οικοδομώντας», «αναπτύσσοντας», «καλλιεργώντας», «αποφασίζοντας». Στο ινστιτούτο, που θα αποτελέσει το όχημα παραγωγής πολιτικής για τον πρώην πρωθυπουργό, επιστημονικός υπεύθυνος έχει οριστεί ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ενώ ενεργό ρόλο έχουν ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του, Μιχάλης Καλογήρου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ το γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού ανέλαβε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπούσιος. Στην πρώτη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στο Ωδείο Αθηνών, έχουν ανταποκριθεί και θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι καλεσμένοι, κορυφαίοι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, νυν και πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι, ειδικοί επιστήμονες, δημοσιογράφοι και αναλυτές από κορυφαία think tanks, από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την Αμερική. Πρόσκληση εστάλη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκη, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, στον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλ. Χαρίτση, ενώ δεν προσκλήθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων της άκρας δεξιάς, ούτε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι προσκεκλημένοι

Το «παρών» θα δώσουν ένας νυν πρωθυπουργός (Σερβίας), πέντε πρώην Πρόεδροι και πρωθυπουργοί, τέσσερις Ευρωπαίοι επίτροποι και δύο υψηλοί αξιωματούχοι, αρχηγοί και εκπρόσωποι των πιο σημαντικών ευρωπαϊκών, προοδευτικών κομμάτων (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Αριστερά), όπως επίσης και μία αναπληρώτρια πρωθυπουργός, ένας νυν ΥΠΕΞ, τρεις πρώην ΥΠΕΞ, ένας πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και ένας πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Οι Μίλος Βούτσεβιτς, Φρανσουά Ολάντ, Τζέφρι Πάιατ, Μαργαρίτης Σχοινάς, Μάρτιν Σουλτς, Πάολο Τζεντιλόνι, Εκρέμ Ιμάμογλου, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Κοτζιάς, Νικολά Ντιμιτρόφ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος θα μιλήσουν στη διάσκεψη, ενώ θα απονεμηθεί το Βραβείο Ειρήνης Πρεσπών στον Μάθιου Νίμιτς, πρώην ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος. Επίσης θα γίνει παρουσίαση έρευνας της Metron Analysis και της Choose Strategic Communications Partner για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και θα ακολουθήσει συζήτηση με τίτλο «Η Ευρώπη και η άνοδος ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων. Ποιες πολιτικές μπορούν να τις αντιμετωπίσουν;». Το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ιδρυμα Ζάεφ φιλοδοξούν να συνδιοργανώνουν κάθε Ιούνιο τη διεθνή διάσκεψη με στόχο, όπως έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός, «να προωθούμε το μήνυμα της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών, να εμβαθύνουμε στον διάλογο, αλλά και να αναδεικνύουμε προοδευτικές ιδέες, λύσεις και συγκλίσεις στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας».

Αρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ

Σε κύκλο εσωστρέφειας η Χαριλάου Τρικούπη μετά την αδυναμία κατάκτησης της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές. Ποιοι έθεσαν θέμα ηγεσίας και τι σκέφτεται να κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης

Στη δίνη της εσωστρέφειας βυθίζεται για ακόμη μία φορά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μία εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές. Το κόμμα μπορεί να πέρασε κάτω από τον πήχυ που έθεσε για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, ωστόσο δεν δικαιολογείται μια τέτοια εξέλιξη. Τα «όργανα» άρχισαν ήδη από το βράδυ των εκλογών, όταν στα τηλεοπτικά πάνελ σειρά στελεχών τόνιζε την ανάγκη να συζητηθούν όλα, με τη Νάντια Γιαννακοπούλου να απαντά θετικά στο ερώτημα αν στο «όλα» περιλαμβάνεται και το πρόσωπο του προέδρου. Δύο ημέρες αργότερα έγινε το «μπαμ». Το πρωί της Τετάρτης, με επιστολή του προς τον γραμματέα του κόμματος και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζητούσε την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου, που κανονικά προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2025, οπότε και λήγει η θητεία του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ζητούσε τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ώστε οι εκλογικές διαδικασίες να επισπευστούν και να έχουν ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. Την πρόταση Κωνσταντινόπουλου έσπευσαν να χαιρετίσουν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Απόστολος Πάνας, ενώ με άρθρο του ο πρώτος σε σταυρούς ευρωβουλευτής και γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, ζητούσε να έχουν άμεσα τον λόγο οι φίλοι και τα μέλη του κόμματος. Από εκεί και πέρα, τα στόματα άνοιξαν, βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος άρχισαν να παίρνουν ανοιχτά θέση για το τι μέλλει γενέσθαι και, ενώ όλοι παρέπεμπαν δημοσίως στα όργανα, η συζήτηση εξελισσόταν σε καθημερινά… επεισόδια στα τηλεοπτικά πάνελ, με τους τόνους ενίοτε να ανεβαίνουν κατακόρυφα.

Συντονισμένη προσπάθεια

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν άργησαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πέρα από τη «σπουδή» στις δημόσιες αντιδράσεις, παρατηρείται και μια μεθοδικότητα, αν όχι συντονισμός, αν αναλογιστεί κανείς ότι «κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ανέθεταν δημοσκοπήσεις με ερώτημα για τον καταλληλότερο επικεφαλής της Κεντροαριστεράς». Παρ’ όλα αυτά, στη Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαιώνουν ότι η απάντηση του Ν. Ανδρουλάκη θα είναι θεσμική. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί τα όργανα του κόμματος, αρχής γενομένης από το Πολιτικό Συμβούλιο την προσεχή Τετάρτη. Αμέσως μετά, σειρά έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος στις 30 Ιουνίου. Στις συνεδριάσεις των οργάνων, ο Ν. Ανδρουλάκης θα πάει με πλήρη πλατφόρμα και συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην οργάνωση του κόμματος και για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς -πρωτοβουλίες που είχε προαναγγείλει πριν από τις ευρωεκλογές και μάλιστα ανεξαρτήτως αποτελέσματος- και δεν σκοπεύει να κάνει πίσω τώρα. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, εξάλλου, θα φανεί και το κατά πόσον οι «αμφισβητίες» στο εσωτερικό του κόμματος έχουν την επιθυμία και τη δύναμη να προκαλέσουν έκτακτο Συνέδριο και τελικά πρόωρη προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, κυρίως όμως σύμφωνα με συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη- αν διαθέτουν εναλλακτική πολιτική πρόταση ή έχουν σκοπό τη θέση του τελευταίου υπό ομηρία. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι το πιο εύκολο για τον Ν. Ανδρουλάκη θα ήταν να «σηκώσει το γάντι», να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για την ηγεσία του κόμματος και να θέσει υποψηφιότητα.

Οι πιθανότητες να κερδίσει εκ νέου και να ανανεώσει έτσι τη θητεία του θεωρείται ότι είναι πολύ μεγάλες, πλην, όμως, αυτή την ώρα δεν μπορεί, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, να σκέφτεται μόνο το δικό του πολιτικό μέλλον, αλλά πρέπει να ζυγίσει τα δεδομένα για το καλό της παράταξης, Και αυτό διότι το να καλέσει κανείς τους ψηφοφόρους σε έκτη κάλπη μέσα στην ίδια χρονιά -και ειδικά τη στιγμή που είναι απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών- ενέχει τον κίνδυνο της ισχνής προσέλευσης, με το πολιτικό κόστος για το κόμμα να είναι μεγάλο. Πάντως, η τυφλή πορεία στη βάση όσων προβλέπει το καταστατικό, που θέλει εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία το φθινόπωρο του 2025, εγκυμονεί τον κίνδυνο η εσωστρέφεια έως τότε να έχει πληγώσει την παράταξη. Και αυτός είναι ένας λόγος που ο Ν. Ανδρουλάκης δεν αποκλείει να σηκώσει το γάντι. Ποιοι είναι όμως εκείνοι που ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τι νέο έχουν να κομίσουν; Πολύ σοβαρά σκέφτεται το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ένας νέος σε ηλικία βουλευτής, ιδιαίτερα αγαπητός και με γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος ως πρώην γραμματέας. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, ο ίδιος παρατηρεί ότι υπάρχει θέμα ανασυγκρότησης του χώρου, αλλά αυτή πρέπει να γίνει πρώτα εντός ΠΑΣΟΚ και μετά ευρύτερα. Τοποθετεί, δε, την ανάγκη εσωτερικής αναδιάταξης σε όλα τα επίπεδα, από τη στρατηγική και τις πολιτικές έως τα πρόσωπα. Οσον αφορά τη «μεγάλη εικόνα», τονίζει τον κίνδυνο, αν δεν γίνει η Κεντροαριστερά ο δεύτερος μεγάλος πόλος απέναντι στη Ν.Δ., αργά ή γρήγορα το κενό να καλυφθεί από την ακροδεξιά. Και αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ανοίξουν οι διαδικασίες, την ηγεσία θα διεκδικήσει και ο Π. Γερουλάνος, ο οποίος, όμως, ξεκαθαρίζει ότι το μείζον τώρα είναι οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα, άρα καλό είναι να μην αρχίσει η ονοματολογία πριν ακόμα γίνει η σωστή αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος. Οσο για την Κεντροαριστερά, σημειώνει ότι «πρώτα πρέπει να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας» και μετά να προχωρήσει η υπόθεση της ανασυγκρότησης, αφού η όποια συζήτηση περί συνεργασιών πρέπει να γίνει σε σωστά θεμέλια. Την ανάγκη για «restart», που επικαλείται στην επιστολή του προς το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, την έχει κάνει σημαία του και κεντρικό του σύνθημα από την εσωκομματική αναμέτρηση του 2021 ο Παύλος Χρηστίδης, που στην παρούσα συγκυρία δείχνει να είναι «έτοιμος για όλα». Και εκείνος μιλά για μια «γενναία συζήτηση» για το τι έφταιξε, αλλά και για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που κατά τον ίδιο χρειάζεται ενιαία πρόσκληση προς όλους με σαφές χρονοδιάγραμμα. Ο ίδιος, πάντως, διαβλέποντας τον κίνδυνο να υπάρξει πλήθος υποψήφιων προέδρων για το ΠΑΣΟΚ του 12%, προτάσσει την ανάγκη ενός πολιτικού πλαισίου, το οποίο και προτίθεται να καταθέσει στα όργανα και μετά όλα τα υπόλοιπα, μεταξύ αυτών και τυχόν υποψηφιότητά του. Μπροστά έχει βγει και η Ν. Γιαννακοπούλου, που έχει πολλές φορές στο παρελθόν κοντραριστεί με τον Ν. Ανδρουλάκη και σε συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Η ίδια, πάντως, προσώρας επιμένει να μιλά για την ενδελεχή συζήτηση επί του εκλογικού αποτελέσματος, παραπέμποντας στα όργανα του κόμματος.

Για συζήτηση στα όργανα κάνει λόγο και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο μόνος με εμπειρία ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την εποχή που ο Ν. Ανδρουλάκης, καίτοι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ευρωβουλευτής. Ο ίδιος δεν έχει θέσει ανοιχτά θέμα ηγεσίας, αν και παραδέχθηκε ότι ουδείς είναι στο απυρόβλητο, ενώ, όσον αφορά το προσωπικό πολιτικό μέλλον του, προτιμά να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Ο παράγοντας που σε κάθε περίπτωση θεωρείται ότι θα άλλαζε τα δεδομένα ακούει στο όνομα Χάρης Δούκας. Δεν είναι λίγοι όσοι εισηγούνται στον δήμαρχο Αθηναίων να βγει μπροστά, υποστηρίζοντας ότι έχει το πολιτικό κεφάλαιο, αφού στο πρόσωπό του ενσαρκώνεται η δυνατότητα συνεργασίας των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, και τον καλούν να μη χάσει το μομέντουμ, αφού «τώρα προέχει η παράταξη».

Real.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like