Δύο αντικρουόμενες σχολές σκέψης στο Μαξίμου για τους φοιτητές.

Την ώρα που οι φοιτητές κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους εναντίον του νόμου για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με συλλαλητήριο, σήμερα, στα Προπύλαια και αντίστοιχα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, στο κυβερνητικό επιτελείο εντείνεται η νευρικότητα και κυρίως οι διχογνωμίες για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση έναντι των αντιδράσεων της νεολαίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχουν δύο αντικρουόμενες σχολές σκέψης. Η πρώτη, την οποία εκφράζει πρωτίστως ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης είναι να μη ρίξει η κυβέρνηση «λάδι στη φωτιά», αναλαμβάνοντας συγκρουσιακής λογικής πρωτοβουλίες και να συνεχίσει τον κοινωνικό διάλογο, με ταυτόχρονες κινήσεις υπέρβασης των προβλημάτων, όπως αυτή για την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεων του β’ εξαμήνου, την οποία ήδη έχουν αποδεχθεί σειρά πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Στο αντίποδα, οι «σκληροί» του Μεγάρου Μαξίμου πιέζουν για δυναμική διαχείριση, ακόμα και για καταστολή των καταλήψεων, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό ή στην καταγραφή και αποβολή των φοιτητών που συμμετέχουν σε αυτές. Μία πρόταση, μη ρεαλιστική και εν πολλοίς μη υλοποιήσιμη, η οποία, ωστόσο, είναι ικανή, αν και αναποτελεσματική, όπως λένε οι σώφρονες του επιτελείου, να λειτουργήσει ως «θρυαλλίδα» μετατροπής των κινητοποιήσεων σε μαζικό νεολαιϊστικο κίνημα, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, «ζυγίζει» τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, αν και όπως υποστηρίζουν κάποιες πηγές, δείχνει ευήκοα ώτα στις προτάσεις για επίδειξη δύναμης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης

Ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει εμβληματική τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και είναι πεπεισμένος ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα τύχει ευρείας αποδοχής από την κοινωνία. Ορισμένοι, ωστόσο, διακρίνουν τον κίνδυνο να μετατραπεί ένα πολιτικό πλεονέκτημα σε εστία προβλημάτων για την κυβερνητική πλειοψηφία, αν γίνουν υπερβολές και η κατάσταση ξεφύγει από τα όρια.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι μετά την πρωτοβουλία Πιερρακάκη για ψηφιακή διεξαγωγή των εξετάσεων, καταγράφηκαν κάποια πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης. Ενδεικτικά, σε ορισμένες σχολές όπως η Νομική ΑΠΘ, η σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και η σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, οι φοιτητές αποφάσισαν να τερματίσουν τις καταλήψεις.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, η Ιατρική, η Νομική, η Φιλοσοφική και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς αποφασίστηκε η συνέχιση των καταλήψεων. Από κοντά στους φοιτητές και πολλοί σύλλογοι καθηγητών που θεωρούν ότι δεν υπάρχουν τα εχέγγυα για αδιάβλητες εξετάσεις.

Χθες, πάντως, και αυτό έχει τη σημασία του για το που πάει το πράγμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης εξαπέλυσε επίθεση στους φοιτητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις. «Παραβατικός είναι και αυτός ο οποίος κάνει κατάληψη. Τελεία. Αυτός είναι ο στόχος. Παράνομη πράξη είναι και ληστεία, παράνομη πράξη είναι και η κατάληψη. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι πρέπει να έχουν σε αυτή τη χώρα ασυλία και ενώ παρανομούν να πρέπει να εξαιρούνται της παρανομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά (ΕΡΤ

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις