«οι υπηρεσίες υγείας υποτάσσονται στα οικονομικά συμφέροντα»

Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους υπηρετούν τις απαιτήσεις της κερδοφορίας του καπιταλιστικού συστήματος και των μεγάλων ομίλων και όχι τις πραγματικές ανάγκες της υγείας των πολιτών, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην ολομέλεια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε πως «οι υπηρεσίες υγείας υποτάσσονται στα οικονομικά συμφέροντα» και υποστήριξε πως υπεύθυνη γι αυτό είναι «η εμπορευματοποίηση της Υγείας, δηλαδή των κερδών που βγάζουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται τον άνθρωπο» και αυτό αναδείχθηκε και από την πανδημία. Υπογράμμισε ότι «δεν έχουν υπάρξει μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους για να μην υπονομευθεί η κερδοφορία τους και αφήνονται να είναι εστίες υπερμετάδοσης». Δεν έχουμε λήψη μέτρων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, «με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο». Τα προβλήματα για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, ανέφερε, «παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας – διόγκωση χρεών του χθες και του σήμερα». Τόνισε πως είναι ανύπαρκτη πλέον η πρωτοβάθμια φροντίδα, για αυτό και αφήνονται οι πολίτες μόνοι τους να κάνουν τα self test covid . Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αυτά θα μπορούσαν να γινόντουσαν εάν υπήρχε ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια στις σχολικές μονάδες, και η μη ύπαρξή τους είναι πολιτική επιλογή, και όχι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας σε γιατρούς ή νοσηλευτές.

Ο κ. Καραθανασόπουλος, κατήγγειλε επίσης ότι τα νοσοκομεία έχουν απομείνει χωρίς αναπνευστήρες και αναγκαίο υγειονομικό υλικό, καθώς και ότι έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου. Έπρεπε είπε η χώρα μας «να είχε απαιτήσει να κυκλοφορήσουν όλα τα εμβόλια που υπάρχουν, αλλά αυτό δεν γίνεται, γιατί είναι κόντρα στις επιδιώξεις του κέρδους μεγάλων παγκόσμιων φαρμακοβιομηχανιών». Ζήτησε την “πραγματική επίταξη”, χωρίς καμία αμοιβή των ιδιωτικών νοσοκομείων και του ιδιωτικού τομέα Υγείας από το δημόσιο, να σταματήσουν οι διώξεις και οι ΕΔΕ σε βάρος ιατρών και νοσηλευτών. Αναρωτήθηκε επίσης, εάν εν μέσω πανδημίας «θα πεταχτούν στο δρόμο οι καθαρίστριες» των οποίων οι συμβάσεις λήγουν. Κατήγγειλε επίσης, ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν το καζίνο της Πάρνηθας, έρχονται με στόχο να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να μην εφαρμόσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος αντιτάχθηκε και στο σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας ότι έτσι όπως είναι σχεδιασμένο από την Ε.Ε., στηρίζεται «στην κερδοφορία των ομίλων και του κεφαλαίου πάνω στην φθηνή εργατική δύναμη», η δε εκταμίευση κάθε δόσης θα συνδέεται με νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις